jump to navigation

Nakon prozivke Omege, Miranović morao izbaciti u javnost nelegalne odluke Senata kojima “stare” studente do 31. decembra želi prebaciti na Bolonju November 25, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Nakon jučerašnjeg otvorenog pisma Studentskog Pokreta Omega rektoru UCG Predragu Miranoviću, u kom ga pozivaju da saopšti da li postoji uredno donešena odluka Senata UCG kojom se stari studenti prebacaju na Bolonju od 31. 12. ove godine, “čime bi prekršili Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, i više od hiljadu studenata stavili pred svršen čin da moraju da se vrate godinu ili dvije unazad, izgube velika novčana sredstva i jedan broj ispita”, sve odluke Senata su izašle u javnost.

Tim odlukama se, prema tvrdnji studenata, krši član 137. Zakona o visokom obrazovanju, i studenti koji studiraju po starom sistemu nezakonito prebacaju na bolonjski sitem.

Na osnovu odluka, u koje su “Vijesti” imale uvid, Senat Univerziteta Crne Gore je 10. jula prošle i 3. septembra ove godine odredio krajnji rok u kojem studije moraju da završe svi studenti koji se školuju po starim propisima.
U odluci donesenoj 10. jula prošle godine, koju je UCG juče dostavio, a o kojoj su “Vijesti” i ranije pisale, kaže se da su “studenti osnovnih studija koji imaju zaostale predmete sa prve, druge i treće godine studija dužni da redovno pohađaju nastavu i ispite polažu po novim pravilima studija”.
Takođe, Senat je na osnovu Statuta UCG, donio odluku da “studenti četvorogodišnjih studija koji se još nijesu uključili u studijske programe koji se organuzuju po ECTS pravilima mogu najkasnije do kraja studijske 2008/09. godine da ispite sa četvrte godine polažu u skladu sa pravilima studiranja na osnovnim studijama…”.
Senat UCG 3. septembra ove godine praktično je produžio rok za polaganje ispita do 31. decembra ove godine, umjesto do 4. septembra kako je odlučeno 29. juna ove godine.
“Odluka Senata UCG će se realizovati, tako da se svim studentima na koje se odluka odnosi pruži jednaka šansa za završetak studija. To će se realizovati na taj način što će se svim studentima do 31.decembra 2009. godine omogućiti da polažu preostale ispite i brane diplomski rad”, kaže se u odluci Senata od 3. septembra ove godine, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Kako se navodi u jučerašnjem otvorenom pismu, Studentski pokret Omega je, “bez poteškoća,  uspio da skupi podršku od nekoliko stotina studenata, kao i više građana i profesora” koji su se solidarisali da “prestane kršenje Zakona o visokom obrazovanju”.

* * *

Originalno Otvoreno pismo rektoru Predragu Miranoviću

Gospodine rektore Miranoviću,

Studenti Univerziteta Crne Gore koji studiraju po starom sistemu su primorani da od Nove godine pređu na sistem studiranja po Bolonji, pozivajući se na Vašu odluku, tj. nezakonitu odluku Senata Univerziteta Crne Gore.

Zadnjih mjeseci vlada prava panika među studentskom populacijom koja studira po starom sistemu, jer prelaskom na konceptualno drugačiji sistem studiranja po Bolonji (na koji bi morali i da se prilagode) gube veliki broj ispita, godinu ili dvije studiranja i velike novce. U nastojanju da riješe taj problem, studenti su bezuspješno pokušavali da dođu do kopije sporne i nelegalne odluke (kojom se hiljadi studenata i više pravi velika šteta) kako bi uredno predali inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti iste. Međutim, do te odluke se nije moglo doći, čime kršite Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Potsjećanja radi, tom spornom odlukom, Senat je prekršio Zakon o visokom obrazovanju, čiji član 137. garantuje pravo studentima da nastave studije po onom programu po kom su iste i započeli.

Time ste, rektore Miranoviću, prekršili dva zakona: Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Studentski pokret Omega je, bez poteškoća, uspio da skupi podršku od nekoliko stotina studenata, kao i više građana i profesora koji su se solidarisali da prestane kršenje Zakona o visokom obrazovanju, tj. člana 137.

Ali.

Naknadnom provjerom svih odluka donešenih od strane Senata, kao i Vaših izjava datih medijima, došli smo do zaključka da postoji opravdana sumnja da te odluke uopšte ima, tj. da postoji mogućnost da zvanično SENAT UCG NIKADA NIJE DONIO TAKVU ODLUKU! Takođe, sumnju pojačava i to što Vi nikada nijeste izjavili da ta odluka postoji, niti da je donešena, već da bi studenti trebali da pređu na Bolonju početkom 2010. godine, a što nije isto što i Vaša potvrda o donošenju takve oduke. Gospodine Miranoviću, takvom verbalnom ekvilibristikom, kao i raznoraznim glasinama “Vaših” studenata o toj odluci, stavili ste sebe u vrlo neozbiljan i neugodan položaj.

Dok je naša percepcija u prošlom periodu značila da Vi kršite zakon, sada dolazimo do zaključka da postoji osnovana sumnja da Vi direktno potičete širenje glasina da je Senat donio takvu odluku, izbjegavjući da Vi to direktno kažete jer znate da bi bila neistina. Vaš motiv u svemu tome bi mogao da bude da želite da podstaknete studente po starom sistemu da što prije, na brzinu, nekvalitetno, “kako tako” završe tih nekoliko ispita, kako bi dobili čistu situaciju na Univerzitetu gdje bi svi studenti bili na Bolonji, a pri tom da ne kršite zakone, mada ne odbacujemo ni druge motive za ovakve Vaše postupke.

Šteta koju ste time nesumnjivo napravili studentskoj populaciji, bilo da se radi o stvarnoj ili fiktivnoj odluci, koja je mjesecima pokušavala da se izbori za svoja prava, je velika, jer su u toj borbi ispunjenoj svakodnevnom napetošću, tenzijama i neizvjesnošću izgubili veliko vrijeme.

Takođe nijesmo zadovoljni rezultatima pregovora po ovom pitanju „aktuelnih studentskih predstavnika” čiji je mandat inače istekao, i sa kojima ste zajedno i po tom pitanju, prekršili i Statut Studentskog parlamenta.

U cilju potpunog, kompletnog, i nedvosmislenog stavljanja do znanja studentima kakva ih sudbina čeka, očekujemo od Vas da se u naredna dva dana, do posljednje sjednice Senata UCG ove godine, javno izjasnite o kojoj varijanti se radi:

1. da li postoji uredno donešena odluka Senata UCG kojom se stari studenti prebacaju na Bolonju od 31. 12. ove godine, čime biste prekršili Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, i više od hiljadu studenata stavili pred svršen čin da moraju da se vrate godinu ili dvije unazad, izgube velika novčana sredstva i jedan broj ispita, ili

2. ste polutačnim, nepotpunim informacijama obmanjivali studente da takva nezakonita odluka Senata UCG postoji, kako biste ubrzali njihovo polaganje ispita, a zapravo im nanijeli veliku štetu time što su izgubili mnogo vemena, truda i energije za ostvarivanje svojih (od strane Vas) fiktivno ugroženih prava.

Zahtijevamo, u ime hiljadu članova Studentskog pokreta Omega i stotine studenata koji su podržali prestanak Vašeg kršenja člana 137., da u medijima odgovorite na ovo pitanje i javno otklonite sve nedoumice (na isti način kako ste ih Vi u javnosti i izazvali).

Rektore Miranoviću, pozivamo Vas da preuzmete odgovornost za svoje postupke.

S poštovanjem – FB grupa “Studentski Pokret Omega”

Vijesti, PCnen

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a comment