jump to navigation

Filip Kovačević: Sijede intelektualne glave čuče pred režimskim trezorima, a stotine studenata FPN-a su na dobrom putu da staljinističko ponašanje jednog dekana cementiraju u stub srama December 21, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Oni testiraju granice i u sudnicama i na fakultetima i u kafanama. Malo im je ovo dosadašnje, jer moć nije moć ako se ne kezi svima u lice. Moć traži pokazivanje i dokazivanje. Moć hoće da se čuje i da se pamti. Moć zahtijeva postojanje „nemoćnih“. Ona bez njih ne može. I to je njena najveća slabost.

Počnimo, kao Kant nekada, od drveta koje pada u šumi. Ako nema nikoga da ga čuje, da li ono pravi zvuk? Počnimo, kao Frojd nekada, od patoloških sadista. Oni vole da pričinjavaju bol. Ali ako nema onih koji vole da im je bol pričinjen, ako nema mazohista, mogu li sadisti opstati? Počnimo, dakle, od toga da promjena svijesti vodi promjeni društveno-političkih odnosa. I neka nam to bude ideja vodilja.

Prisjetimo se stare kineske priče o selu koje živi u podnožju velike planine. Ona mu zaklanja sunce, i sva djeca rastu rahitična. Onda jednoga dana najstariji među seljanima krenu put planine sa gvozdenom kašikom u ruci. Drugi ga gledahu u nevjerici, zar sa kašikom da pomjeri planinu? A on se okrenu i tada im reče – „Znam da neću uspjeti, ali neko mora da počne.“

A gdje su naše „sijede“ glave? Ako su „intelektualne,“ onda te glave krotko čuče u predvorjima režimskog trezora. I kad to, kojim slučajem, nisu, i onda kradu bogu dane uz mizerne i ponižavajuće penzije, usput pretvarajući u živo blato i budućnost svojih unuka. Jer što je crnogorski režim? Uronjen u smrdljivu smjesu surovosti i pohlepe, on je porodio Crnu Goru bezakonja i samovolje koja ne samo da zaklanja sunce, nego bez dileme – preko Pobjede, Dnevnika 2 i njihovih nekoliko prikrivenih medijskih satelita – tvrdi da je ona sunce. I da se svijet okreće oko njega. I Njega.

Postojalo je vrijeme kada je i Noriega mislio da može prevariti velike sile. I Milošević je bio njihov „faktor“ mira i stabilnosti na Balkanu. „Čistu košulju“ su otrcali, pa su ih brzo „pelcovali“ i zatvor im odredili kao posljednje zemaljsko boravište. Autoritarni lideri malih država su za velike sile samo maramice za išmrkavanje sopstvene koruptive sline. A ko slinu vraća natrag u džepove?

Logično je – zašto bi inostrani centri moći uvažavali Crnu Goru, ako je njena vladajuća politička elita godinama mrcvari, razara i za sobom ostavlja sprženu zemlju? Može li se u isto vrijeme drugovati sa licima sa Interpolovih potjernica i sa demokratskim svijetom? Mogu li uspostavljati evropske standarde oni kojima su metode razmišljanja i djelovanja, kao i sam način života, antievropski?

Jasno je da pozitivan međunarodni imidž Crne Gore može graditi samo demokratska politička elita. Ta elita se svakodnevno kali i jača u sukobima sa režimskom represijom. Kad već nije starost, mladost je u Crnoj Gori mudrost. Cetinjski gimnazijalci uspjeli su da utule, kao svijeću, samovolju jednog ministra. Studenti Fakulteta političkih nauka na dobrom su putu da staljinističko ponašanje jednog dekana cementiraju u stub srama da ostane za primjer nečasti i nemorala za sve buduće generacije. I kao upozorenje za buduće dekane. Da se nijedan od njih više ne usudi da u svoje ruke uzme da zazida prostor njihovih prava i njihove slobode i da njihovo obrazovanje učini taocem svojih privatnih i partijskih interesa. Stotine studenata FPN-a su spremni da se uhvati ukoštac sa laži i nepravdom da bi živjeli kao slobodni pojedinci. Radujem se tome. Kao Dušan Matić beogradskim studentima juna ‘68, poručujem im: „Zaboravite stare reči, izmislite nove reči, zašto ste mladi.“

Vijesti

Advertisements

Comments»

1. Marija Jaksic - April 13, 2010

Usli smo u paklene makaze. Imamo opoziciju sto talasa Crnom Gorom
svojim nacionalnim sovinizmom i propagandom za nestanak zemlje. To je nasa najveca tragedija. Nove partije se ne radjaju sto su bliske i prepoznatljive za gradjane. Niko ne razmislja na narod i zemlju, prosta otimacina vlada dok zemlja brekce i gradjani stradaju. Tu postoji samo jedna vrsta gradjana a to su politicari, drugi gradjani su izbrisani sa mape.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: