jump to navigation

Milan Popović: Evropska komisija u Podgorici je portparol režima, a ambasada Njemačke primjer ozbiljne diplomatije December 19, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Prema zvaničnoj statistici UNDP-a, objavljenoj u junu 2009. godine, u Crnoj Gori živi 12 odsto stanovništva u zoni apsolutnog siromaštva, a skoro trećina građana je ugrožena siromaštvom. Jaz između deset odsto najbogatijih i deset odsto najsiromašnijih od 2004. godine, kada su prvi put vršena istraživanja socijalne isključenosti UNDP-a, povećan je za 60 odsto. Kada Evropska komisija u svom izvještaju napiše da je generalno napravljen napredak, to elementarno nije tačno za najmanje jednu trećinu onih koji najlošije žive u ovoj zemlji. To su nepobitni argumenti, kaže profesor Milan Popović, u razgovoru za “Dan” govoreći o razlozima zbog kojih je prije dva dana Klajvu Ramboldu, predstavniku EK u Podgorici, poručio da govori kao portparol vladajuće partije, užeg klana i oligarhije Mila Đukanovića.

Rambold je negirao optužbe Popovića tvrdeći da se EK zalaže za čitavo društvo, državu i standarde, a ne za bilo koju političku partiju. Popović smatra da su zvanični statistički podaci o socijalnoj isključenosti u Crnoj Gori dovoljan argument koji govori u prilog njegovim ocjenama o ulozi EK u Podgorici.

Popović objašnjava da se u velikim geopolitičkim korupcijama izaberu određeni akteri koji dobijaju podršku bez obzira na siromaštvo i druge aspekte nazadovanja čitavog društva i države. Kako je precizirao, “to znači da velika sila, a ovdje se, nažalost, EU ponaša tako, procjenjuje ko je velikosilskim strateškim interesima najbliži kao njihov čuvar, što je u ovom slučaju Crna Gora”.

Na pitanje kako gleda Evropsku uniju kao instituciju, Popović naglašava da je to stvar stava nauke i teorije. Međutim, kako ističe, u Crnoj Gori naučna i teoretska misao, nažalost, uopšte, pa ni u ovoj stvari, nije razvijena. Umjesto nje, prema Popovićevim riječima, razvijena je apologetika, dogmatika, seminarska pamet koja se na dvije nedjelje pokupi na primorju.

Navodeći da je njegova uža naučna specijalizacija teorija sistema, a ona je naslednica teorije dekadencije, Popović ističe da svako ko je upućen u probleme međunarodne ekonomije 20. vijeka zna da je teorija zavisnosti nastala na latinoameričkom iskustvu. On podsjeća da je poslije Drugog svjetskog rata u Latinskoj Americi bila zastupljena jedna forma perifernog kapitalizma sa fasadom feudalizma, dok je centralni kapitalizam predstavljala SAD.

– EU na početku 21. vijeka slična je priči SAD – Latinska Amerika iz druge polovine 20. vijeka. EU nije ona koja je neproblematična, kako je prikazuju njeni ili portparoli podgoričkih oligarhija, već veliki znak pitanja. Ukoliko njena konzervativna desna populistička vladajuća politička opcija nastavi današnju solidarnost sa balkanskim oligarhgijama, onda ćemo imati reprizu filma Latinske Amerike iz druge polovine 20. vijeka, kao što su bili Čile, diktature, vojni režimi, oligarhije… Crna Gora je vrlo je slična latinoameričkoj priči – smatra Popović.

On je pozvao crnogorsku javnost i građane da zaista otvore oči i vide je li u pravu profesor Popović koji se poziva na zvaničnu statistiku, upozorava da se vraćamo u vrijeme prije svetog Petra Cetinjskog. Vraćanje na vrijeme prije svetog Petra Cetinjskog Popović kaže da potencira jer danas formalno imamo policiju, zakone i sudove, ali ne i suštinski. Kao primjer navodi slučaj novinara “Vijesti” Mihaila Jovovića i podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše, gdje se žrtva nasilja nalazi pred sudom. Popović slično dešavanje očekuje i nakon nedavnog incidenta između podgoričkog biznismena Veselina Barovića i advokata Nebojše Batrićevića.

– U oba slučaja riječ je o političkim i privatnim poslovnim prijateljima ovog našeg sultanističkog režima. Mi koji kritikujemo tu crtu sistemski reagujemo, a ta osoba ima svoju ličnost kao utemeljenje čitavog režima i svi stradaju zbog toga – kazao je Popović govoreći o vlasti Mila Đukanovića.

To su, kako je zaključio, “teže optužnice na adresu vladajućeg režima, ali nažalost i adresu Evropske komisije nego sve što bih ja mogao dodatno da kažem”.

EU, naglašava Popović, srećom u svom korpusu ima i onaj drugi, pozitivni, emancipatorski, integratorski potencijal.

– Kada kritikujem ovu prvu stranu to je sa željom da ojača druga. Da odgovarajuće solidarističke pozitivne razvojne komponente EU nađu zajedničku pozitivnu hemiju sa takvim snagama u Crnoj Gori, a ima ih, ali to sigurno nijesu snage Mila Đukanovića i njegovog divljačkog oligarhijskog kapitalizma. To su neke druge snage spremne da razviju našu crnogorsku, balkansku i evropsku budućnost u pozitivnom, a ne smjeru reprize latinskog filma – naveo je Popović.

Komentarišući ulogu diplomatskog kora u Crnoj Gori, Milan Popović istakao je da ne može dati generalnu ocjenu. On je upozorio da uvijek treba paziti da se ne napravi hipergeneralizacija i donijeti zaključak na osnovu određene prakse i pojave.

– Veliki pozitivni primjer je ambasada Njemačke koja upravo u Crnoj Gori demonstrira ono kako treba jedna ozbiljna diplomatija da se bavi. Ne miješa se u unutrašnje poslove zemlje, ali ne staje na stranu oligarhije, niti bilo koje partije, nego osnovnih vrijednosti i standarda – naveo je Popović.

Komentarišući saopštenje DPS-a u kojem ga naziva ostrašćenim pojedincem zbog stava o ulozi EK u Podgorici kao portparola vlasti, Milan Popović ističe da kada bi bio sujetan kazao bi da je to odlično. Odlično zato što, kako ističe, jedna tako moćna partija kao što je DPS troši snagu i resurse na pripremanje i objavljivanje saopštenja povodom moje sasvim obične, čak i ne pripremane, diskusije na okruglom stolu”. Međutim, Popović naglašava da nije sujetan, već rezigniran.

– Ono što se sa jedne strane vidi u tom saopštenju jeste da su blaži i vaspitaniji nego što su ikada bili. Ne mislim da je to zbog suštinske promjene, nego zato što žele još jednom da se lažno prikažu kao demokratska partija. Ostaje ona njihova tvrdnja da sam ja ostrašćen, ignorišem činjenice, imam lične animozitete, zavidim uspješnom Đukanoviću… To je sve serija laži i sitnih propagandnih štoseva koji ne zaslužuju ozbiljan komentar. Ozbiljan komentar, međutim, zaslužuje to što su oni u svojoj oligarhijskoj aroganciji toliko daleko otišli da neki od njih čak vjeruju u sopstvene laži – kazao je Popović poručujući da ovo saopštenje treba čitati kao novi sistem rada u DPS-u “šipke na rasklapanje, koja bi mogla da zamijeni aktuelni amblem vladajuće stranke pero i mastilo”.

Dan

Advertisements

Comments»

1. Asllan - December 20, 2009

Profesore ovo si rekao profesorski. Svaka cast i tako nastavite. sve je tacno sto ste rekli.

2. Silver KORDA - January 22, 2010

Ulcinj je kopile Crne Gore

Grad koji živi samo od obećanja,
omladina luta i samo sanja

Biznis je glavna tema kafana
ali ne i zaštita ribe i fazana

Priča se godinama za investicije
iako su samo u stvari fikcije

Nigdje ni traga od kapitala
samo kod političara naslage sala

Ni Vlada ni narod u Crnoj Gori
za Ulcinj neće da čuje, niti da zbori

Ulcinj je postao kopile Crne Gore
sada su providne sve Vladine fore

Ulcinj se ruši baš sistematski
profit se dijeli po pola-bratski

K`a slijepo crijevo na jugu Jadrana
turizam je postao najtanja grana

Ulcinj je starac Mediterana
godinama boluje od krvavih rana

Hotel Republika nekad ljepotica prava
od nje je ostala samo još trava

Nove generacije n`i ime joj ne čuše
a svjedoci su hotela koji se ruše

Dvorac do njega biser baš pravi
sada je ruglo, da te ustravi

Hotel Jadran je bio ponos Ulcinja
sad je to mjesto za tovljenje svinja

I rušenje Galeba bijaše na prevaru
trebaše im gvožđe za nikšićku Željezaru

Ulcinj je pun rugla na svakome ćošku
na štetu naroda i o njegovom trošku

Ulcinjski pjesak se “sadi” na budvanskoj plaži
nije im to dosta, no šire i laži

Prema narodu se šire intrige
Albanci imaju egzistencijalne brige

Raščepili Ulcinj k`a kurva kopile
od njegovih para se dižu vile…

Ada je gola a Albatros bez krila
čeka se neka velika sila

Otrant je pao na nisko granje
ulcinjska Rivijera čeka na pranje

Porta Milena smrdi do neba
čišćenje i most, nikom` ne treba

Valjdanos jeca od bola i straha
polako ostaje jadan bez daha
I dok se u Budvi sprema veselje
“Biseru” ostaje samo kuku ljelje…

Silver KORDA


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: