jump to navigation

Kampanja za cetinjske izbore u režimskim medijima je počela, u igri su DPS, i formalni i neformalni partneri December 14, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

U kojoj mjeri će mojkovačka izborna lekcija poučiti crnogorsku opoziciju i u kom pravcu će krenuti poslije poražavajućih efekata („aktivnog i pasivnog”) bojkota, teško je pretpostaviti i nešto više od pedeset dana uoči izbora na Cetinju. Za sada je izvjesno učešće tri partije – Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Socijalističke narodne partije – a u Narodnoj stranci još se dvoume.

Lider Predrag Popović je nakon poništenja prvog izbornog roka bio rezervisan i u izjavi za „Pobjedu” naglasio da će se prikloniti stavovima ostatka opozicije, bez obzira što su do tada narodnjaci figurirali kao pouzdan koalicioni partner Socijalističkoj narodnoj partiji. Doduše, Popović je još dodao da će konačnu odluku donijeti Opštinski odbor na čelu sa Jovanom Markušem, a on je ustvrdio da će, ipak, konačnu odluku donijeti Centrala iz Podgorice. Iz Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije nema nikakvih signala koji bi upućivali na eventualnu promjenu tvrdog stava o bojkotu, ali neki glasovi članova i simpatizera Medojevićeve stranke zabrinuto upozoravaju svog lidera da bi bojkot mogao označiti i početak kraja postojanja Pokreta za promjene na Cetinju.

Svjesni te činjenice, razmišljanja u Liberalnoj partiji bitno su drugačija. Predsjednik Andrija Popović, sa potpredsjednikom Milom Radonjićem, inače Cetinjaninom, bivšim fudbalerom „Lovćena” i uglednim biznismenom, nastojao je još ranije da objedini makar dio opozicionog jezgra u prijestonici, na platformi bliskoj političkim organizacijama, poput Građanske partije Krsta Pavićevića, Demokratskog centra dr Nebojše Batrićevića i novoformirane strane Branka Banje Kaluđerovića. Da od takve ideje još nije odustao, Popović je potvrdio i „Pobjedi”:

– Razgovora je bilo i uoči prvog, pa zatim poništenog roka za izbore na Cetinju, a naš cilj je bio i ostao da objedinimo partije građanske orijentacije koje bi mogle biti sasvim realna alternativa aktuelnoj vlasti. Ideja o jedinstvenoj listi mogla bi, po našem mišljenju, biti sasvim prihvatljiva za Građansku partiju, Demokratski centar, Liberalnu partiju i novu stranku gospodina Kaluđerovića, jer su upravo to grupacije čija politička prošlost nije opterećujuća po bilo kom osnovu.

Popović nagovještava da bi novi početak razgovora mogao uslijediti uskoro, a o ozbiljnosti ovog političkog poduhvata simbolično svjedoči i činjenica da će Liberalna partija u prijestonici zakupiti i odgovarajuće prostorije, bez kojih su ostali poslije prethodnih parlamentarnih izbora. Uz tvrdnju da je veoma čvrsto aktivističko jezgro očuvano u cjelosti, Popović je uvjeren u uspjeh ove političke misije.

– Mislim da su na Cetinju sazreli uslovi za bitno drugačiju kompoziciju vlasti i to je prava prilika za nove političke snage bez bilo kakvih hipoteka – kaže on dodajući da su sva prethodna iskustva pokazala da bojkot izbora nije dobar model opozicionom suprotstavljanju vladajućim partijama. Naprotiv, on ih dodatno slabi, posebno na lokalnim nivoima, a organizacioni temelji se urušavaju, pa samim tim i entuzijazam članova i simpatizera da prate takvu politiku.

U kojoj mjeri će Popoviću koristiti činjenica da na izbore neće ni cetinjski liberali, iako su u ovom parlamentarnom sazivu, uz DPS, najjača stranka, a do kraja 2004. godine koaliciono su vladali prijestonicom, teško je pretpostaviti, ali tu vrstu političke energije poželjela bi svaka politička organizacija u Crnoj Gori. S druge strane, i izvjesni znaci neodobravanja bojkota prijestoničkih izbora dijela pristalica Pokreta za promjene, mogli bi dodatno ojačati poziciju Popovićeve partije, pa samim tim i njegovu ideju o jedinstvenoj listi partija i stranaka građanske orijentacije učiniti relevantnom. U tom poslu neće mu smetati ni jedna od takozvanih nacionalnih stranaka bez obzira hoće li ili ne učestvovati na izborima 7. februara. Neće mu nauditi ni sasvim izvjesno učešće Socijalističke narodne partije, bez obzira hoće li na istoj listi biti i Narodna stranka, jer jednostavno taj dio biračkog tijela na Cetinju nikada nije bio sklon bilo kome i bilo čemu, što bi makar i podsjećalo na liberale.

Popovićev prostor i pored mnogih nepoznanica i specifičnosti „po cetinjski”, nije, međutim, zanemarljiv. Naravno, ukoliko osigura saglasnost potencijalnih partnera i uvjeri ih da bi 7. februara 2010.godine mogao biti dobar dan za dobar početak stvaranja realne političke alternative.

Pobjeda

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: