jump to navigation

Nakon Mojkovca, Mandić i dalje Snp ubraja u opozicione partije i planira “dogovaranje” s njom: Opozicija je obavezna da usaglašava poteze i da se ponaša ozbiljno December 13, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

On je kazao da neučestvovanje na izborima nije samo po sebi cilj, već sredstvo koje može pomoći opoziciji da dođe do fer i slobodnih izbora.

“To sredstvo je 2000. godine uspješno koristila DPS i ono im je pomoglo čak i da bez neposrednih saveznih izbora preuzmu vlast u Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora 2003. godine”, rekao je Mandić. On je kazao da je to sredstvo dalo ključni doprinos ostvarenju “političkog cilja Mila Đukanovića – uspostavljanje privatne porodične države”.

“Zamislite jednu vrlo plastičnu situaciju u kojoj se DPS jedina nalazi na nekoj izbornoj listi. Tada DPS nesmetano može da izvadi izborne kate i bori se sa zamišljenim protivnikom”, rekao je on. Mandić smatra da bi nakon takvih »izbora« vrlo brzo doputovali predstavnici međunarodne zajednice, koji bi ultimativno tražili od “diktatora da oslobodi zarobljenu državu”.

On je ocijenio da je pravilna upotreba bojkota izbora, kao sredstva pomoću koga može nešto da se postigne, dala dobre rezultate u svakoj zemlji gdje je opozicija primjenjivala.

“Uspješan bojkot izbornog procesa u Kotoru predstavljao je početak snažnog pritiska na vlast da pristane na demokratizaciju izbornog procesa. Nažalost, taj pritisak je kratko trajao, jer već na narednim izborima, u Mojkovcu, nijesmo imali jedinstvenu opozicionu akciju”, rekao je on.

Mandić je kazao da je da je, kao i mnogo puta do sada, vlast i na tim izborima upotrijebila “nedemokratska sredstva političku policiju, organizovani kriminal, državni aparat, prljavi novac”.

“Vlast je gotovo ukinula zakonsko finansiranje opozicionih stranaka, a istovremeno u mjestima gdje se vrše izbori glavni politički argument je vidno istaknuta reklama za blagajnu DPS”, rekao je Mandić.

On je podsjetio da se nakon žabljačkih izbora opozicija dogovorila da ubuduće ne daje legitmitet takvim »pobjedama« DPS-a. “Zašto bismo mi učestvovali na izborima koji nijesu slobodni i pošteni”.

“Cilj koji smo zacrtali dogovorom o neučestvovanju na izborima je da se izborimo za fer i demokratske izborne uslove”, rekao je on.

Mandić je kazao da izbori u Mojkovcu nijesu bili slobodni i da tu činjenicu opozicija treba da konstatuje.

“Vlast ima veliki interes da nas ubijedi da izbori nijesu namješteni i da u izbornim pravilima ne treba ništa mijenjati. Takvu »istinu« spremna je svuda da brani jer od tih »pravila« zavisi njen opstanak”, smatra Mandić.

Upitan koliko je realno da opozicija nastupa jedinstveno i u narednom periodu, Mandić je rekao da je opozicija obavezna da usaglašavamo poteze i da se ponaša, prije svega, ozbiljno.

“NOVA će u potpunosti ispoštovati ranije donijete odluke i neće učestvovati na izborima na Cetinju. Ne pristajemo na ulogu dekora koju je opoziciji namijenio DPS”, rekao je on.

Mandić je podsjetio na “relevantno ispitavanje javnog mnjenja” u kome je na Žabljaku konstatovana sigurna pobjeda opozicionog kandidata i to u prvom krugu.

On je rekao da je to istraživanje imalo snažno uporište i u ličnosti opozicionog kandidata, koji je u odnosu na konkurenciju bio nesumnjivi politički autoritet i apsolutni favorit.

“Međutim, kada su se prebrojali glasovi, on je mnogo zaostao za kandidatom DPS-a. Nepošteno bi danas bilo taj poraz opozicije pripisati neznanju ili nesposobnosti našeg kandidata”, rekao je on.

Mandić je kazao da treba biti pošten i javno saopštiti da je pobijedio kandidat iza koga je stajala “dobro reklamirana blagajna DPS-a i čitav set nedozvoljenih sredstava”.

“Dakle, izbori nijesu bili ravnopravni pa samim tim ni slobodni. Izbori u Mojkovcu su bili repriza izbora na Žabljaku. Ništa manje nijesu zloupotrebljavani državni resursi i korištene usluge organizovanog kriminala”, smatra on.

Mandić je rekao da mu naivno djeluju oni opozicioni političari koji kažu da je trebalo učestvovati na tim izborima jer je pobjeda bila sigurna.

“Strah me je da neko pokušava opoziciji nametnuti dosad nepoznatu stranu sagledavanja pobjeda i umjesto relalnog nametnuti apstraktno sagledavanje situacije”, kazao je on.

Mandić je ocijenio da je obaveza opozicije da obezbijedi demokratske i fer uslove za sve buduće izborne procese i da od njene istrajnosti i jedinstvenog nastupa zavisi da li će doći do tog cilja.

“Međutim, ukoliko u svaki izborni ciklus dio opozicije bude ulazio kao da je u Crnoj Gori sve u najboljem redu, onda je očigledno da se razlikujemo u viđenju stvarnosti”, rekao je on.

U NOVO-j su, prema njegovim riječima, optimisti da će narednih mjeseci doći do stvaranja određenih pretpostavki da se krene sa mrtve tačke i da i “Crna Gora izađe iz tog začaranog kruga namještenih izbora”.

Mandić je optimista da će opozicija na izborima, koju Crnu Goru očekuju naredne godine nastupati jedinstveno.

“Opozicija je dužna da pronađe formulu jedinstvenog nastupa. Mi moramo raditi zajedno, obraćati se našim biračima i koordinirati buduće poteze. Iskustvo nam govori da unutar opozicije postoje velike razlike, ali, svjesni toga, moramo ići na prevazilaženje tih razlika”, ocijenio je on.

Govoreći o mogućnosti da opozicioni predstavnici napuste i republički i lokalne parlamente i ostale institucije, Mandić je rekao da je NOVA spremna za sve opcije, pa i na one najodlučnije. “To naravno, ne smije biti individualna akcija već stvar dogovora unutar opozicije”.

Mandić je rekao da političari iz NOVE imaju jedno ružno iskustvo nakon prošlogodišnjeg napuštanja Skupštine, u trenutku kada je Vlada priznala nezavisnost Kosova.

“Jedino su sedam od dvanest poslanika tadašnje Srpske liste i poslanik Demokratske srpkse stranke ostali pri postignutom opozicionom dogovoru o napuštanju Skupštine, dok su se svi ostali vratili u parlament. Ne želimo i ne prihvatamo u budućnosti takav odnos”, poručio je Mandić.

Mina

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: