jump to navigation

Filip Kovačević: Iza odluke Premijera da se povuče stoji samo pečat jednog dijela briselske administracije, kao i jedne antibušovske struje u okviru američkog spoljnopolitičkog i bezbjednosnog aparata, postoji mogućnost da ne dođe do autentične demokratizacije Crne Gore December 13, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Profesor na Fakuletetu političkih nauka doc. dr Filip Kovačević kazao je juče da bi u situaciji da je najavljeno povlačenje premijera Mila Đukanovića rezultat koordinacije pritiska međunarodnih faktora zajedno sa opozicionom crnogorskom javnošću premijer imao manji manevarski prostor za planiranje svoje političke budućnosti.

– Međutim, kako stvari stoje, iza njegove odluke stoji samo pečat jednog dijela briselske administracije, kao i jedne antibušovske struje u okviru američkog spoljnopolitičkog i bezbjednosnog aparata – kazao je Kovačević u razgovoru za “Dan”.

Po njegovom mišljenju, treba imati na umu da geostrateški interesi ovih faktora mogu da se kose sa interesima brze i autentične demokratizacije Crne Gore, to jest odlučnog suočavanja sa organizovanim kriminalom i ratnom prošlošću.

– Upravo po ovom pitanju ključnu uloga mora odigrati crnogorska opozicija jer se mora jasno staviti do znanja i Vašingtonu i Briselu da ono što zanima opoziciju nije samo smjena jednog čovjeka, nego i uspostavljanje drugačijeg funkcionisanja političkog sistema u Crnoj Gori. A da bi takav politički sistem zaživio, niko ne smije nekim dogovorom iza zatvorenih vrata dobiti imunitet za ono što je učinio u prošlosti. Crna Gora mora zadržati pravo da u svakom trenutku izvede pred sud one koji su je osiromašili i kriminalizovali – ocijenio je Kovačević.

Kako ističe, povlačenje Mila Đukanovića sa mjesta premijera neće biti toliko dramatično koliko će to biti njegovo povlačenje sa mjesta predsjednika DPS-a – ako po inostranom diktatu do njega dođe.

– Bez Đukanovića DPS će ličiti na santu leda koja se topi. Unutarpartijska borba između najmanje tri frakcije, koja tinja godinama, izaći će na svjetlo dana. Neki analitičari jednu od ovih DPS frakcija nazivaju “zdravim jezgrom” i priželjkuju njeno vezivanje sa dijelom sadašnje opozicije i formiranje nove koalicione vlasti. Ne slažem se s tim. Nema “zdravog jezgra” u patološkoj autoritarnoj strukturi. Jedino što DPS može da postavi na put poštovanja vladavine prava je boravak u opozicionim klupama – saopštio je Kovačević.

Premijer Đukanović najavio je prije nekoliko dana da neće obaviti do kraja šesti mandat na čelu Vlade, već će se, zbog želje da se bavi i drugim stvarima osim politike, povući u najboljem mogućem trenutku.

Da bi obavile uspješno demokratizovanje Crne Gore, i opozicione partije će morati da “očiste” svoje redove od onih koji nose hipoteku ratne prošlosti, smatra Kovačević.

– Sigurno će doći i do konstituisanja novih političkih snaga i faktora. Zajedno sa reformisanom opozicijom, koja neće upasti u zamku “identitetskih pitanja”, one mogu omogućiti da Crna Gora pređe najteži dio puta sopstvenog uobličavanja u evropsku demokratiju – ocijenio je dr Kovačević.

Dan

Advertisements

Comments»

1. BORBA FIRMING DIAMOND SHIMMER CONTOUR | My Cellulite Solutions - December 14, 2009

[…] Filip Kovačević: Iza odluke Premijera da se povuče stoji samo … […]

2. iVAN - December 14, 2009

Dobar tekst… prof Kovacevica..
Nema zdravoga jezgra DPS .. tu pariju treba lustrirati
takodje opozicija mora da se bavi i odgovornosti ljudi koji su gradjane doveli tu gdje smo danas..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: