jump to navigation

Godišnjica prvih višestranačkih izbora, čime je i zvanično počelo vrijeme “mladih, lijepih, i pametnih” December 10, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

U mnoštvu jubileja u Crnoj Gori 9. decembar se nameće kao vrlo specifičan – tog dana 1990. godine održani su prvi višestranački izbori. Juče se navršilo tačno 19 godina od ovog čina kojim je, uz neviđenu biračku podršku u parlamentarizmu, zvanično počelo vrijeme “mladih, lijepih i pametnih” u Crnoj Gori…
Izreka kaže da narod najviše strada upravo kada ne zna da ide ka stradanju. A debate koje se vode proteklih godina o novijoj političkoj istoriji kao polaznu tačku uzimaju, velikim dijelom, i 9. decembar. Te 1990. godine, Savez komunista Crne Gore dobija čak 83 mandata, praćen veličanstvenom podrškom crnogorskog naroda, zagledanog u bolje sjutra, u kome nije trebalo da bude jednoumlja, a zemlja sa 650.000 stanovnika bi bila biser na Jadranu.
Potom će SKCG, kao dominantna politička snaga, 22. juna 1991. promijeniti ime u DPS i tako je počela vladavina lidera ove stranke Mila Đukanovića i Svetozara Marovića, s tim da je tada malo ko vjerovao kako će promjena imena partije biti veoma bezazlena pri nekim budućim promjenama Đukanovićeve i Marovićeve politke.
– Izgledali su tih godina kao momci puni elana, želje da uče i bili su u duhu prvog izbornog slogana “Mi znamo kako”. To su sve bili moji studenti i imao sam vjeru da je od njih obrazovni sistem stvorio ljude privržene Crnoj Gori. Da smo se prevarili postalo je očigledno tek kada je bilo kasno – svjedoči za “Dan” dr Risto Kilibarda koji je 1989. bio član Predsjedništva Centralnog komiteta SKCG.
Kilibarda kaže da su ga mnogi od tada pitali zašto je ondašnje rukovodstvo Crne Gore tako lako predalo vlast “mladima i lijepima”, a odgovor je, po njemu, vrlo jednostavan.
– Tada nijesmo kao ljudi u vlasti bilo bogati, nijesmo imali hipoteke i ako smo gubili, znali smo da neće biti pravnih postupaka i da nam je imovina sigurna. A oni danas, oni znaju da ako izgube vlast, tako neće biti. Zato su i priroda i karakter izbornog procesa od decembra 1990. godine do danas isti – sve je u funkciji očuvanja vlasti vrhuške u DPS-u, koja ima jasan izbor – ostanak na čelu države ili suočavanje sa sudom. A mislim da je izbor tu jednostavan – smatra Kilibarda.
Na narednim izborima, DPS odnosi pobjedu, kao i 1996., a njihova pozicija bila je najviše uzdrmana 2001. godine – ipak, uspjeli su, da “prežive”.
Risto Kilibarda smatra da je Đukanovićeva politika Crnu Goru udaljila od suštinskih vrijednosti i naglašava da pravu sliku daje paradoks – većina u Crnoj Gori je nezadovoljna ekonomskom i socijalnom situacijom, a DPS i pored toga odnosi ubjedljive izborne pobjede.
– To, u najmanju ruku, dovodi u sumnju ishod izbora, o čemu je toliko govoreno od tog decembra 1990. godine. Koliko je realno da u situaciji kada Crna Gora srlja u privrednu katastrofu birači daju podršku toj politici koja je bila kreator zatečenog stanja, veliko je pitanje. Ako se to u jednom vremenu moglo objašnjavati tvrdnjom da DPS garantuje mir, danas ne može. Štaviše, nakon referenduma 2006. dolazi do pada nivoa poštovanja ljudskih prava – istakao je Kilibarda.
Mada Crna Gora “krupnim koracima” gazi ka EU i NATO, prema mišljenju Kilibarde, ona je danas suštinski daleko od prave demokratije i efekti te izborne pobjede 1990. godine sada pokazuju katastrofično lice.
– Izgubljene su dvije decenije, otišle su zauvijek, a da crnogorska drama bude još veća, ne nazire se taj dan kada će do promjena doći. One godine koje su otišle u nepovrat niko ne može nadoknaditi, a u spasavanje posrnule Crne Gore bolje je krenuti ikad nego nikad. U vremenu slobode, kada dišete punim plućima sati su vam minuti, godine mjeseci…Ovo crnogorsko, kao da je stalo tog 9. decembra 1990. godine… – zaključio je Kilibarda.
M.VEŠOVIĆ

Poništiti rezultate svih glasanja
Kilibarda je saglasan da bi inicijativa da se ponište rezultati svih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori od 1992. moglo da dođe od one strukture koja nekad smijeni režim DPS-a.
– Ako ta nova vlast bude privrežena lustraciji i poštovanju vladavine prava, bilo bi vrlo logično da Skupština Crne Gore simbolično poništi rezultate svih izbora od višestranačja zato što su bili kriminalni procesi i nijesu dali pravu volju građana Crne Gore – ukazuje Kilibarda.
On je, ipak, vrlo skeptičan da će se tako nešto nekad desiti, bez ozbira na dubinu i korjenitost eventualne političke promjene.
– Taj istorijski otklon morao bi da obuhvati poluge sistema – one snage koje su odgovorne za takvo stanje izbornog procesa a koje će nova vlast bez sumnje naslijediti. Njima neće biti u interesu da gledaju u prošlost – rekao je Kilibarda.

Dan

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: