jump to navigation

Đukanović najavljuje ostavku zbog “istrošenosti i zasićenosti” sljedeće godine?! December 10, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Premijer i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u neformalnim razgovorima tvrdi da planira da krajem sljedeće godine počne pripreme za povlačenje sa državne i partijske funkcije i da će o tome razgovarati sa najbližim partijskim saradnicima i užim vrhom Socijaldemokratske partije, saznaju “Vijesti”.
Đukanović je prije tri dana aktuelizovao priču o povlačenju u intervjuu novinskoj agenciji Rojters, odgovarajući na pitanje u vezi sa predajom odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. On je rekao da se nada da će Crna Gora sljedeće godine dobiti status kandidata za EU.
Čak i kada bi Crna Gora okončala pregovore sa EU za tri godine, kako se nada Đukanović, on je rekao “da ne očekuje da ostane toliko dugo na funkciji”, prenio je Rojters .
“Ne mislim da je neophodno da ispunim cio premijerski mandat. Dao sam dovoljno politici, više od dvadeset godina” dodao je Đukanović.
Jedan od najbližih Đukanovićevih saradnika, u neformalnom razgovoru sa novinarom “Vijesti”, rekao je da misli da će premijer, ako se bude povlačio, to učiniti prije Kongresa DPS-a, koji je planiran za polovinu 2011. godine.
Na pitanje zašto bi to uradio kada, kako sada stvari stoje na političkoj sceni, može pobrati lovorike ulaska Crne Gore u NATO, možda i EU, sagovornik “Vijesti” je rekao da se radi “o istrošenosti i zasićenosti”.
Ako donese definitivnu odluku o odlasku, Đukanoviću, koji se sa mjesta premijera bio povukao od novembra 2006. do marta 2008, problem će predstavljati pitanje nasljednika.
Neki od visokih funkcionera vladajuće koalicije procjenjuju da su sve manji izgledi da bi ministar finasija Igor Lukšić mogao naslijediti šefa partije i Vlade, jer nema dovoljnu podršku unutar vladajuće partije. Osim toga, Lukšić ulazi i u sukob sa socijaldemokratama, koji ga javno žestoko kritikuju zbog budžeta i ekonomskihg mjera.
Đukanovićevu namjeru da u oktobru 2006. za premijera ustoliči Lukšića spriječili su potpredsjednici DPS Filip Vujanović i Svetozar Marović. Za premijera je tada izabran Željko Šturanović. U međuvremenu je animozitet između Lukšića i Marovića postao očigledan kako unutar partije, tako i na javnoj sceni. Tako je Lukšić prije nekoliko mjeseci oštro kritikovao poslovanje budvanske opštine, indirektno prozivajući Marovića za nedomaćinsko poslovanje.
Još uoči formiranja Vlade, u aprilu ove godine, Đukanović je nekim svojim saradnicima rekao da hoće da vođenje partije i Vlade prepusti nekom drugom, napominjući da bi želio da za svog nasljednika vidi Lukšića. On je tada tvrdio da će se povući na Kongresu DPS, planiranom za 2011. godinu.
Ostaje, međutim, veliki znak pitanja da li će najave pretočiti u djelo, s obzirom na to da je DPS prilično raznorodna partija, sa nekoliko uticajnih grupacija u sebi, koje su na okupu najviše zahvaljujući Đukanovićevom uticaju. Njegov odlazak mogao bi dovesti do zaoštravanja odnosa, a moguće i do unutarpartijskih lomova u borbi za dominaciju, pogotovo u vrijeme recesije kada je država praktično najveći poslodavac i kada do velikih poslova mogu samo kompanije čiji su vlasnici bliski vrhu vlasti, odnosno jednom dijelu DPS-a.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: