jump to navigation

“Pobjeda” nastavlja antibojkot kampanju, Srđan Vukadinović: Bojkot je najgora opcija December 9, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Mojkovački izbori pokazali su da je mogućnost opozicionog jedinstva minimalna, a tim i šansa da se ograniči apsolutna vlast DPS, ocijenio je analitičar Centra za društvena istraživanja Srđan Vukadinović. On je istakao da dosadašnje djelovanje opozicionih partija još više produbljuje unutrašnji jaz i utiče na gubljenje povjerenja između njih.

– Međusobnim nepovjerenjem opozicione partije proizvode i nepovjerenje glasača, a trebalo bi da budu svjesne da je upravo povjerenje najskuplja stvar na crnogorskoj političkoj sceni. Deklarativno, opozicione partije nastavljaju da podržavaju jedna drugu, ali jedinstvo puca na operativnim stvarima, kada treba utvrditi zajedničku izbornu listu ili kada jedna od stranaka utvrdi da na taj način gubi dotadašnju snagu – kaže Vukadinović.

– Jedino se na izborima može provjeriti kredibilitet svake partije i oni su jedini instrument ograničavanja apsolutne vlasti DPS. Lokalni izbori pokazali su dvije stvari. Prvo, tamo gdje se omjer lomio u minimalnu korist DPS, ta stranka dobija apsolutnu većinu. Sa druge strane, umanjuje se mogućnost opozicionog jedinstva – komentariše Vukadinović.

On je ponovio da je bojkot izbora najgora politička opcija.

– Trebalo je da uzbori budu lakmus papir, a ovako i dalje nema odgovora da li opozicija može ograničiti vlast DPS i koalicionih partnera. Trebalo je da sve partije provjere svoju snagu i na osnovu izbornih rezultata prave buduću strategiju. Takvog epiloga nema, jer unutar opozicije prevladavaju uskostranački interesi i maksimalistički zahtjevi-kazao je Vukadinović.

– Ostaje aktuelno pitanje ograničavanja jednog partijskog monizma. DPS će i na sljedećim lokalnim izborima, kao i budućim parlamentarnim, ubjedljivo osvajati apsolutnu većinu – prognozira Vukadinović.

Pobjeda

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: