jump to navigation

Opoziciono uništavanje bojkota kao po dogovoru: Nakon najave PzP-a o izlasku na izbore u Podgorici, predstavljanja nejasne ideje Demokratskog fronta i poziva Dps-u i Sdp-u da se pridruže, i SNP najavila izlazak na sljedećih 15 izbora December 8, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Socijalistička narodna partija (SNP) učestvovaće na predstojećim lokalnim izborima na Cetinju koji će biti održani 7. februara, najavio je danas predsjednik Srđan Milić.

„SNP izlazi na izbore na Cetinju. Dakle, evo nas, 8. je decembar, molim sve da ne troše snagu i da nas pitaju hoćemo li izaći na izbore na Cetinju“, kazao je Milić nakon susreta sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Leopoldom Maurerom. On je pozvao kolege iz opozicije da „svoj dio priče koji javno iznose u saopštenjima i za skupštinskom govornicom, vezano za Demokratsku partiju socijalista (DPS), ovog puta, za promjenu, počnu da pričaju i na terenu“.

„Da ne pričaju o SNP, da se ne bave SNP-om, jer koliko oni više pričaju o SNP-u po terenu SNP bilježi samo sve veći i veći rast. I bez njihove priče imaćemo rast, ali ih molim da ovog puta, jednostavno, obezbijede da se, ako je zaista njihov cilj da se smijeni DPS, da se bave samo sa DPS-om“, kazao je Milić.

On je podsjetio da je SNP izašla na izbore u Mojkovcu i osvojila 27 odsto ukupnog biračkog tijela u tom gradu. Milić je naveo da je ostatak opozicije smatrao da se Demokratska partija socijalista može pobijediti „tako što se neće izaći na izbore“.

„To je narod Mojkovca i mislim, po onom što dobijam s terena, i u Crnoj Gori, prepoznao kao apsolutno pogrešnu taktiku i što se tiče mojih ocjena na tome bi se zadržao. Niti sam potencirao, niti želim da nastavim bilo kakav rat unutar opozicije“, kazao je Milić.

On je građanima poručio da ne prihvataju savjete sa strane da je nemoguće „srušiti“ vlast u Crnoj Gori i nešto promijeniti. „Moguće je, samo izađite na izbore. Izađite i napravite ono što su učinili 2002-je u Mojkovcu“.

Milić je naveo da su ti građani pokazali da se u teškoj materijalnoj i u situaciji „koja je opterećena sa svih strana“ može biti čovjek.

On je kazao da je s Maurerom razgovarao o poziciji SNP vezano za izborno zakonodavstvo, dodajući da je zvaničniku EU prenio stav svoje partije koja je za „održivo rješenje“ po tom pitanju.

„Moramo imati stalno, a ne privremeno rješenje, koje neće biti ostvareno na način kako da dođemo do dvije trećine glasova u Skupštini, već na koji način obezbijediti da se izborno zakonodavstvo usvoji konsenzusom ili najvećim mogućim stepenom podrške od strane parlamentarnih partija“, rekao je Milić.

On je podsjetio da je za sjutra zakazana sjednica Kolegijuma predsjednika parlamenta gdje će biti razmatran i vjerovatno predložen, od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, način rješavanja postojeće situacije vezano za izborno zakonodavstvo.

Milić je rekao i da 30. april nije daleko. “Čeka nas u idućoj godini 14 izbora za lokalni parlament i izbori za parlament Podgorice, kao i najmanje dvoje izbora za gradonačelnika u Budvi i Nikšiću“.

On je kazao da je sa Maurerom razgovarao i o predaji odgovora na Upitnik koji je priremila crnogorska Vlada u minimalnom „sadejstvu“ s parlamentom.

„Nadam se, s obzirom da smo danas u poziciji da ne znamo koji su odgovori na 99 odsto onih pitanja koja su postavljena od Evropske komisije, da se tamo niko nije igrao i da su ti odgovori ozbiljni kako bi Crna Gora zaista naredne godine dobila mogućnost da postane kandidat za članstvo u EU“, naveo je on.

Milić je kazao da je s Maurerom razgovarao i o ulozi parlamenta u evropskim integracijama, osnaživanjem njegove kontrolne i nadzorne funkcije.

On je rekao da je Maureru saopštio da je proces evrointegracija počeo da daje rezultate i da se „u određenom smislu mijenja sistem vrijednosti, da treba uraditi sve da se osnaži borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, da se treba pozabaviti pitanjima takozvane visoke korupcije“.

On je kazao da je upoznao Maurera sa sadržajem pisma predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice u kojem ona iznosi stav da nije zadovoljna opredjeljenim budžetom za sudstvo u narednoj godini.

„SNP će biti spremna da podrži inicijativu Medenice za izmjenu stavke kod te potrošačke jedinice kako ne bi smo došli u situaciju da nam se ponove ocjene o slaboj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zato što nijesmo odvojili adekvatan iznos novca za sudstvo“, rekao je Milić.

On tvrdi da je Maureru kazao da mu je bila „vrlo siptomatična“ izjava Vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić koja je „istakla da je zadovoljna sredstvima opredjeljenim za tužilaštvo“. „To za mene predstavlja svojevrstan skandal, ali je to nešto što će ostati zapamćeno“.

„Ostaće zapamćeno tako da nećemo doći u situaciju da čujemo one stare priče – da ste nam u parlamentu obezbijedili više novca, mi bi smo imali adekvatniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Milić.

Mina

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: