jump to navigation

Mirjana Kuljak dala podršku Kovačeviću: Brojnost ovakvih primjera ukazuje na sistemsku grešku, koja znači zarobljene formalne institucije koje ne funkcionišu December 6, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Povodom “slucaja Kovacevic”
– pojedinacni slucajevi – opste stanje – sistemska greska – izlazak –

Potpuno razumijem kolegu Kovacevica. Tacan je mehanizam kojeg opisuje.

Jos odavno (80-tih), kao studentkinja, student prodekan, predsjednik omladine na Univerzitetu, pokazala sam neposlusnost prema partijski (DB-ovski) kontrolisanom poretku stvari. To nije ostalo neregistrovano …

Kasnije (90-tih), nisu uspjeli da osujete moje zaposljavanje na Ekonomskom fakultetu (a sve je cinio prof. Veselin Vukotic, kao sekretar Saveza komunista za Univerzitet, da ne budem primljena) …

Od tada, odrzavam se u prostoru – minimuma angazmana (sto nevjerovatno otezava normalan tok napredovanja u karijeri) i koriscenja onoga za sto drugi ne vide da imaju materijalnog interesa ili, pak, nemaju znanja/vjestina.

Sto je ovdje bitno?

Nadam se da bi se kolega Kovacevic slozio da je ovdje od pojedinacnih primjera mnogo vaznija njihova brojnost/ucestalost, sto potvrdjuju mnogi slucajevi selektivnog (ne)sprovodjenja zakona. Ucestalost nekog problema, to znaju i oni koji se bave prirodnim i oni koji se bave drustvenim naukama, ukazuje na sistemsku gresku.

Sistemska greska, koja dovodi do ovakvog opsteg stanja stvari u Crnoj Gori je u tome sto formalne institucije sistema ne funkcionisu – 20 godina su zarobljene od strane nasljednika komunisticke vlasti, koji su mutirali u vlast koja je u sprezi sa organizovanim kriminalom, zbog cega imamo vladavinu neformalnih institucija (kafana, pleme, bratstvo, kumstvo, poslovni pajtasi, mafija).

Naravno, ove stvari nisu nista nepoznato. Meni su bile jasne jos dok sam studirala, pa sam zbog toga dala ostavku na mjesto predsjednika omladine Univerziteta (nakon toga izabrali su podobnijeg, Mila Djukanovica), pa prestala da budem clan Saveza komunista (dok sam kao pripravnik radila u SDK), pa, na svu srecu, docekala da se pojavi Liberalni savez Crne Gore (LSCG), u kojem sam, konacno i ne samo pasivno/ostavkom/prestankom clanstva, mogla aktivno da se ukljucim u proces demokratizacije Crne Gore.

Znaci, ovo moze da zna student 80-tih godina u Crnoj Gori. Uvazavam da svi nemamo istu dinamiku individualnog razvoja, ali smo svi mogli da vidimo na sceni LSCG i da mu se pridruzimo. “Naknadnu pamet” mogu samo da prihvatim u slucaju mladjih osoba.

Nakon ovih objasnjenja (od primjera, preko opsteg stanja do sistemske greske i izlaza iz sistemske greske kroz djelovanje LSCG-a) treba da uslijedi relevantno pitanje – sto predlazu Mirjana Kuljak, Filip Kovacevic i ostali da bi se formalne institucije sistema (sve do institucije politickih izbora i institucije Parlamenta) oslobodile od kriptokomunisticke vlasti spregnute sa organizovanim kriminalom?

Preformulisano – da li oni misle da na izborima koje projektuje, krade i manipulise ovakva vlast moze da dodje do formiranja Parlamenta i Vlade koji ce ovakvu vlast i njihove ratne i antiratne profitere staviti pod lupu zakona (otvorenih dosijea saradnika DB-a i imovinskih kartona o porijeklu imovine)?

SNP kaze da ne moze, a ucestvuje na izborima i nastavlja sa svojim radom u Parlamentu. Zakljucak – odradjuju posao za vlast, daju im legitimitet, omogucavaju im da se konstituisu, a po potrebi i da ih zamijene na vlasti, a da niko nikoga ne pita za DB dosijea, ni za porijeklo imovine, niza Dubrovnik, ni za Zavalu, ni za sverc duvana, ni za isporuku Muslimana …

Da li jesmo ili nismo za pravu akciju, to pokazuje lakmus papir – BOJKOT!

Voljela bih da su na ovakvu akciju spremni svi koji sebe smatraju opozicijom, nezavisnim profesorima, novinarima, medijima … . Na kraju, ja sam svoj dio otrcala i (“zamrznuta”) cekam pred samim ciljem/akcijom bojkota. Prihvatila bih i izvinjenje onih koji su za ovih 20 godina napadali LSCG kao vatikance, neprijatelje Crne Gore, srpske radikale …, a trebalo bi, ako mislimo ovome zlu doakati.

Mneb

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: