jump to navigation

Odgovor Kovačevića Vijeću FPN-a: Iznijeli su laži, koje su još jedan dokaz staljinističkih metoda i obračuna sa političkim neistomišljenicima December 5, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Dr Filip Kovačević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, optužio je danas Vijeće FPN da je u jučerašnjem reagovanju na njegovo otvoreno pismo javnosti iznijelo laži, koje su “još jedan dokaz staljinističkih metoda i unaprijed utvrđene matrice obračuna sa političkim neistomišljenicima”.

Napominjući da “žali moralni integritet kolega koji su pristali da daju svoj glas jučerašnjem saopštenju Vijeća”, Kovačević kaže da je “apsolutna laž” da su mu ukinuti samo izborni predmeti. “Uz dva izborna predmeta, ukiniti su mi i predmeti na magistarskim i doktorskim studijama”, navodi Kovačević i pita, da li je i tada zasijedala ‘nadležna’ i savršeno anonimna ‘Komisija’, jer to nije saznao “do dana današnjeg”.

“I zbilja ko je to uzeo sebi za pravo da odlučuje da baš moja dva predmeta ne treba više da postoje na FPN-a? Koja je to osoba odlučila da studentima FPN-a, otkada sam počeo da pišem kolumne za dnevni list Vijesti, nisu potrebna znanja iz oblasti koje ja predajem? Jer svi ostali profesori koji su, kao i ja do ove godine, predavali izborne predmete na trećoj godini smjera međunarodni odnosi dobili su priliku da svoje izborne predmete učine obaveznim, dok su samo moji predmeti izbrisani iz nastavnog plana. Uz, dakle, ukupno četiri izbrisana predmeta, izbrisan mi je i obavezni predmet psihologija politike na jednom od dva smjera na kojem ga predajem, i to baš na smjeru novinarstvo. Izgleda da je ista ‘nadležna Komisija’ odlučila da sam ja nedovoljno podoban da predajem mladim novinarima, jer ja se ipak javno zalažem za stvaranje korpusa istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori koje će razotkrivati sve partijsko-mafijaške devijacije koje podrivaju njene temelje kao države. Pa su moj predmet bez mog znanja izbrisali i zamjenili ga sa predmetom poslovna komunikacija koji predaje savjetnica predsjednika Filipa Vujanovića. Zar ovo nisu ključni elementi klasične političke diskriminacije? ‘Pravi prijatelji’ i politički istomišljenici bivaju nagrađeni, a oni koji kritički promišljaju kažnjeni.”, navodi Kovačević u reagovanju na saopštenje Vijeća FPN.

On navodi i da se “ponovo pojavljuje laž” koja se tiče njegovog statusa na FPN. “Nije istina da ja na FPN-u samo ‘gostujem’ tj. ostvarujem dodatni honorar i da mi je matična jedna druga organizaciona jedinica Fakulteta. Mene je Senat Univerziteta Crne Gore na sjednici održanoj 26.10.2006. godine izabrao za docenta FPN-a za oblast Psihologije politike, kao i za docenta za oblast Liderstvo u velikim sistemima na FTH-u u Kotoru. To znači da je moj akademski status jednak na oba Fakulteta. To što se ova odluka lažno predstavlja u medijima i time krši odluka Senata treba da postane predmet dodatne pažnje Uprave Univerziteta”, kaže Kovačević.

On priznaje da saopštenje Vijeća FPN “sadrži i jednu istinu”. “Naime, moj dosadašnji naučni doprinos – knjiga u bibliotekama najpoznatijih svjetskih univerziteta, dvogodišnji rad na Ruskom Državnom Univerzitetu i stipendija Međunarodnog Društva za političku psihologiju, uz prevode mojih radova na turski i njemački – zbilja govori o meni. A omalovažavanje i ocrnjivanje ovih nespornih akademskih uspjeha o onima koji su potpisali saopštenje. I o onoj priči o lisici i kiselom grožđu”.

PCnen

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: