jump to navigation

Nema Mila-Moma-Sveta: Podignuta optužnica protiv 10 oficira bivše JNA, zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom i uništavanja kulturno-istorijskih spomenika, tokom borbi na dubrovačkom ratištu December 5, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku je večeras podiglo optužnicu protiv deset visokih oficira bivše JNA zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika tokom agresije na dubrovačko područje 1991. i 1992. godine.

Protiv svih optuženih je zatražen pritvor i predloženo raspisivanje poternice, objavilo je Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) na svojoj internet stranici, navodeći samo prezimena optuženih oficira i godine rođenja.

Optužnica je podignuta protiv trojice komandanata 2. operativnegrupe: generala J. Cokića (1934.), M. Ružinovskog (1935.) i P. Strugara (1933.), protiv komandanta 9. Vojnopomorskog sektora: admirala M. Jokića (1935.) i njegovog zamenika M. Zeca (1943.).

Optužnica je podignuta i protiv komandanta 2. taktičke grupe generala B. Stankovića (1934.), komandanta 472. motorizovane brigade potpukovnika O. Vičića (1944.) i njegovog zamenika majora R. Komara (1951.).

Optuženi su i kapetan prve klase V. Kovačević zvani Rambo (1961.), komandant 3. bataljona 472. motorizovane brigade i poručnik bojnog broda Z. Gvozdenović (1958.).

Prva osmorica optuženika terete se da nisu ništa preduzeli da spreče nedopušteno ponašanje podređenih jedinica koje su, protivno Ženevskim konvencijama, ne birajući cilj, granatirale naseljena mesta, ubijale civilno stanovništvo, zatvarali ga, maltretirali i terali u beg.

Po ulasku u naseljena mesta oni su rušili civilne, kulturne, verske i privredne objekte, pljačkali ih i palili, naveo je DORH, ukazavši da je u tom razdoblju na dubrovačkom području ubijeno 116 civila, a više stotina ranjeno.

Okrivljeni V. Kovačević Rambo tereti se da je 6. decembra 1991. izdao naredbu za granatiranje Dubrovnika i tamošnjeg istorijskog, Starog grada koji je od 1979. pod zaštitom UNESCO. Pritom je ubijeno više civila i naneta nemerljiva šteta kulturnim dobrima.

Tužilaštvo tereti Z. Gvozdenovića da je tokom 1991. izdavao naredbe da se iz topova ispali više hiljada granata na naseljena mesta.

Gađani su Cavtat, Župa dubrovačka, Zaton, Trsteno, hoteli Croatia, Belvedere, Plakir, Tirena i Minčeta u kojima su bile izbeglice, i Stari grad Dubrovnik. Pri tome je poginulo i ranjeno više civila i naneta je velika šteta spomenicima kulture.

Optužnica je podignuta na osnovu podataka prikupljenih tokom istrage i vojne dokumentacije bivše JNA koja je 2009. godine pribavljena preko oficira za vezu DORH-a pri kancelariji haškog tužilaštva.

Mondo

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: