jump to navigation

Branko Radulović: Slučaj Kovačević odražava prirodu autokratskog režima; Milka Tadić Mijović: I mene je uklonio zbog različitog mišljenja December 5, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Pogledajte sliku u punoj veličini.Univerzitetski profesor i poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović ocijenio je juče slučaj profesora Kovačevića upravo u punom smislu odražava karakter autokratskog režima, stanje na državnom univerzitetu i u visokom obrazovanju u Crnoj Gori, naglašavajući sa je tokom zadnjih dvadeset godina “Univerzitet ostao samo poluga i zatočenik režima”.
On je upitao da li se ikad sa Univerziteta čuo većinski glas, bilo kada se na onakav način urušavala stara država, sistem etičkih i civilizacijskih normi ili danas kada se potiru i poslednje pretpostavke ka socio-ekonomskoj održivosti.
“Štaviše, mnogi profesori, naše kolege, su dali pečet i potpis pogubnom činjenju i sramnim odlukama režima. Za sitne pare i privilegije”, naveo je Radulović.
On je poručio kolegi Kovačeviću da je njegov glas za slobodom “direktan atak na savjest nekih profesora”.
Radulović je najavio da će parlamentarna opozicija zajedno podnijeti Skupštini Crne Gore interpelaciju u oblasti douniverzitetskog i visokog obrazovanja, kao i u nauci.

Milka Tadić-Mijović: I mene je uklonio zbog različitog mišljenja

Prema riječima nekadašnje stručna saradnice te univerzitetske jedinice Milke Tadić-Mijović, slučaj ukidanja predmeta profesoru Kovačeviću samo je jedan u nizu eliminacionih poteza dekana Darmanovića, kada je riječ o angažmanu ljudi koji politički razmišljaju drugačije od njega.
“Da je moj angažman na FPN-u prestao saznala sam van kruga fakulteta. Onda mi se javio Darmanović sa objašnjenjem da se ugovori sastavljaju i raskidaju, i da je to normalno”, ispričala je Tadić-Mijović.
Ona je kazala da je tokom prve godine svog rada na fakutetu imala deset studenata na diplomskom ispitu, te da joj je sljedeće godine Darmanović kazao da ne može biti mentor studentima bez akademskog zvanja.
“Postavlja se pitanje kako je moguće da sam jedne godine mogla biti mentor a druge ne ”, kazala je ona.
Prema tvrdnjama Tadić-Mijović, iako je tokom druge godine rada na FPN-u upisala postdiplomske studije i od predavača postala asistent, do prekida angažovanja je došlo “iz istih razloga zbog kojeg je došlo do ukidanja predmeta profesora Kovačevića”.
“Darmanović i ja smo veoma različitih mišljenja. Ja imam kritički odnos prema vlasti, i mislim da je to bio glavni razlog zašto je raskinuo ugovor koji sam imala sa FPN”, kazala je direktorica Monitora.
Na sajtu FPN-a u rubrici stručni saradnici angažovani na tom fakultetu navode se imena: Draška Đuranovića, Branka Vojičića, Darka Šukovića, Vojislava Raonića i Živorada Kovačevića.

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: