jump to navigation

Podrška Filipu Kovačeviću i na Fejsbuku: Profesor podnio i prijavu protiv Darmanovića Sudu časti UCG December 4, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Dekan Fakulteta političkih nauka Srđan Darmanović ne obračunava se samo sa medijima koji ne vide svu krasotu crnogorske stvarnosti. Filip Kovačević, profesor političke psihologije na FPN-u podnio je protiv Darmanovića prijavu Sudu časti Univerziteta Crne Gore Darmanović je Kovačeviću bez njegovog znanja, saglasnosti i obavještenja ukinuo predmete – Američka spoljna politika, Psihoanaliza i politika i Psihologija politike. To je, ocijenio je Kovačević, direktno kršenje Kodeska akademske etike Univerziteta Crne Gore. ,,U ranijem periodu mi je na isti način ukinuo i dva predmeta na magistarskim i doktorskim studijama”, kazao je Kovačević u otvorenom pismu. ,,Ovakvo brutalno razračunavanje koje ugrožava moju materijalnu egzistenciju povezujem sa mojim javnim angažmanom i političkim stavovima koje zastupam”. Znanja iz predmeta koje je Darmanović oduzeo Kovačeviću deficitarna su u Crnoj Gori, a Kovačević kao autor iz oblasti političke psihologije i teorije psihoanalize posjeduje najveće međunarodne reference. Njegova knjiga nalazi se u bibliotekama najpoznatijih univerziteta svijeta.

Na Fejsbuku je, nakon otvorenog pisma Kovačevića crnogorskoj javnosti pokrenuta i inicijativa za podršku Filipu Kovačeviću, iza koje je za svega nekoliko sati stalo preko dvije stotine studenata, profesora, i javnih ličnosti.
U tekstu inicijative podrške koju je pokrenula neformalna Fejsbuk grupa  Studentski pokret Omega, stoji da je ,,profesor Filip Kovačević jedan od crnogorskih intelektualaca sa crnogorskog Univerziteta koji se nikada nije ustručavao da iskaže svoje mišljenje. Ono je po pravilu kritično u odnosu na današnje društvo, i vrlo precizno je uvijek definisao vlast u Crnoj Gori kao nedovršenu diktaturu”.

,,Na studentima u Crnoj gori i svim slobodnomislećim ljudima je da osude ovakav čin sprečavanja iznošenja sopstvenog mišljenja, da intelektualci ne budu primorani da budu dovedeni na rub egzistencije samovoljom univerzitetskih moćnika povezanih sa režimom u Crnoj Gori”, kaže se između ostalog u FB inicijativi za podršku profesoru Kovačeviću.

U svom otvorenom pismu Kovačević je podsjetio da Darmanović na FPN-u angažuje više od 20 gostujućih profesora iz država u regionu, opterećujući tako univerzitetski budžet desetinama hiljada eura za honorare, avionske karte i hotelski smještaj. ,,Samo u papagaj-državi i feudalnoj partitokratiji kao što je Crna Gora neko sa ovakvim međunarodnim referencama može biti diskriminisan na državnom Univerzitetu”, kaže Kovačević. ,,Ovakvim potezima Darmanović je od fakulteta napravio privatnu firmu momišićkog neoliberalnog tipa, koja, kao i sve takve firme u Crnoj Gori, opstaje prazneći džepove crnogorskih građana”, ocijenio je Kovačević, uz napomenu da ga takvi postupci dekana FPN neće ,,pokolebati da i dalje radi na demokratizaciji Crne Gore i njenom konačnom uobličavanju u pravnu i pravičnu državu”.

Monitor, FB group Omega

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: