jump to navigation

Dekan FPN, Srđan Darmanović, ukinuo četiri predmeta profesoru Filipu Kovaćeviću: Ovo je brutalno razračunavanje koje ugrožava moju materijalnu egzistenciju December 3, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Profesor Filip Kovačević optužio je danas dekana podgoričkog Fakulteta političkih nauka (FPN) Srđana Darmanovića da mu je bez obavješetnja ukinuo dva predmeta na osnovnim studijama te univerzitetske ustanove.

„Obavještavam crnogorsku javnost da je dekan FPN-a, Srđan Darmanović, na staljinistički način nasrnuo na moje lično i profesionalno dostojanstvo tako što mi je bez mog znanja, saglasnosti i obavještenja ukinuo dva predmeta na osnovnim studijama“, naveo je Kovačević. On je u otvorenom pismu crnogorskoj javnosti naveo da mu je Darmanović ranije na isti način ukinuo i dva predmeta na magistarskim i doktorskim studijama.

„Ovakvo brutalno razračunavanje koje ugrožava moju materijalnu egzistenciju, povezujem sa mojim javnim angažmanom i političkim stavovima koje zastupam. Jer, moj doprinos razvoju društvenih nauka u Crnoj Gori je očigledan za svakoga ko nije politički ostrašćen“, tvrdi Kovačević.

On je objasnio da je, kroz njegovu knjigu o psihoanalizi i kritičkoj teoriji, prisutan na najpoznatijim svjetskim univerzitetima – Harvardu, Jejlu, Prinstonu, Berkliju, Oksfordu, Kembridžu, ali i u Melburnu, Torontu i Hong Kongu, Britanskoj Nacionalnoj Biblioteci u Londonu i u Njemačkoj Nacionalnoj Biblioteci u Frankfurtu.

Kovačević je kazao da je dvije godine predavao na Ruskom državnom univerzitetu u Sankt-Peterburgu, a ovog ljeta je bio pozvan da održi predavanje o savremenoj psihoanalitičkoj teoriji na Medicinskom Univerzitetu u Beču, gdje je, kako je naveo, studirao Sigmund Frojd.

„Samo u papagaj-državi i feudalnoj partitokratiji, kao što je Crna Gora, neko sa ovakvim međunarodnim referencama može biti diskriminisan na državnom Univerzitetu“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, to je jasan dokaz da Darmanović ne radi u interesu razvoja crnogorskih intelektualnih resursa i potencijala, a time ni u interesu javnog dobra svih crnogorskih građana.

„Naprotiv. On na Fakultetu angažuje više od 20 gostujućih profesora iz država u regionu, opterećujući time budžet Univerziteta Crne Gore troškovima koji se mjere desetinama hiljada EUR za honorare, avionske karte i hotelski smještaj“, kazao je Kovačević.

On je optužio Darmanovića da je takvim “potezima od Fakulteta napravio privatnu firmu momišićkog neoliberalnog tipa, koja, kao i sve takve firme u Crnoj Gori, opstaje prazneći džepove crnogorskih građana“.

Kovačević je kazao da će ga teško pokolebati „takvi postupci Darmanovića ili bilo kog drugog da i dalje radi na demokratizaciji Crne Gore i njenom konačnom uobličavanju u pravnu i pravičnu državu“.

„Znam da sam u pravu, a to zna i većina crnogorskih građana. Stoga insistiram da Uprava Univerziteta u skladu sa Statutom i javnim interesom zavede red na Fakultetu političkih nauka“, zaključio je on.

Mina

Advertisements

Comments»

1. Marijan - December 4, 2009

Bice ovako, dok god nam SDPS bude drzao čitavo drustvo!Profesori,bunite se!

2. Vijeće FPN danas izvrijeđalo Kovačevića: Manipulacije i obmane na račun fakulteta, neprimjerene univerzitetskom nastavniku « Montenegro BOJKOT - December 4, 2009

[…] PDRTJS_settings_555583_post_942 = { "id" : "555583", "unique_id" : "wp-post-942", "title" : "Vije%C4%87e+FPN+danas+izvrije%C4%91alo+Kova%C4%8Devi%C4%87a%3A+Manipulacije+i+obmane+na+ra%C4%8Dun+fakulteta%2C+neprimjerene+univerzitetskom+nastavniku", "item_id" : "_post_942", "permalink" : "http%3A%2F%2Fmontenegrobojkot.wordpress.com%2F2009%2F12%2F04%2Fvijece-fpn-danas-izvrijedalo-kovacevica-manipulacije-i-obmane-na-racun-fakulteta-neprimjerene-univerzitetskom-nastavniku%2F" } Vijeće Fakulteta političkih nauka je saopštilo danas da “sa indignacijom odbacuje optužbe i manipulacije koje je na račun našeg fakulteta u javnosti izrekao docent Filip Kovačević“. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: