jump to navigation

Da li PzP zadnjim potezima uništava ideju bojkota: Radulović objelodanio planove PzP o “opštem bojkotu”, i istovremenom izlasku na namještene izbore u Podgorici?! December 3, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Prije svega, nije bilo razlicitih izjava kada je u pitanju PzP, Nebojsa, Koca ili ja i bojkot. Jasnije nije bilo razlicitih izjava kada je u pitanju PzP i nas stav, moguce je razlicita nasa percepcija kada si Ti u pitanju. Pod Ti mislim na građane Crne Gore i kvantum sadasnje energije. Da li tu ideju trenutno podržava 1 ili 66% građana, koliko, kako i u kojoj mjeri to podržavaju opozicione partije, NVO sektor, nezavisni intelektualci, “zamrznuti” opozicionari…

Iskreno mislim da je taj sadasnji kvantum mnogo mnogo manji nego sto Ti tvrdis, ali mnogo je vaznije kako sto prije da dodemo do tog broja o kome ti govoris, a da u međuvremenu ne potrosimo ili kako Ti, sa pravom, rece “sahranimo” Bojkot i nadu da ce režim biti promijenjen. Prvi test će biti uskoro, vec tokom ovog mjeseca. Vidjecemo ko ce se odazvati i doci na prvi javni protest, ko ce imati petlju da bude izlozen policijskim kamerama, ko ce odoljeti pritiscima i sitnim privilegijama, ko ce suzbiti sujete, ko ce izaci iz ladovine, ko ce doputovati iz metropola ili poslati barem javnu podrsku, koliko će se njih skinuti sa blogova i facebook-a i virtuelni teren zamijeniti realnim, ko ce pseudonim zamijeniti biometrijskim dokumentima itd. Tada ce i tebi i meni biti mnogo toga jasnije.

No, bez obzira ko ce na tom prvom protestu izaci na svjetlost dana, mi u PzP idemo dalje, gradeci, provocirajuci i testirajuci tu energiju kroz nove oblike i sadrzaje. Sigurno da cemo i kroz sadrzaj nase ponude i kroy nase aktivnosti ostavljati sve manje prostora dilemama i nedoumicama i u odnosu na režim i u odnosu na bojkot.

Kada su u pitanju lokalni izbori u PG oni su po mom mišljenju predposlednja faza ka nečemu što znači javni, jasan i energičan pritisak u zahtjevu za vanrednim parlamentarnim izborima. To bi značilo i potpunu delegitimizaciju režima i dalo bi jasnu poruku prema medjunarodnoj zajednici. Kada kažem da li učestvovati na njima ili ne, je stvar tačne procjene snage DF, jer bi pobjedom DF iste noći okupio 50.000 ljudi ispred Skupstine CG sa zahtjevom vanrednih parlamentarnih izbora uz povik ” Ostavke, jer nemate legitimitet gradjana”! Moras da znas da Podgorica ima vise od 130.000 glasaca, da su poslednji parlamentarni izbori pokazali ogromnu opozicionu energiju u PG.

Kada je u pitanju napuštanje Skupstine CG, treba znati da nas u PzP nije okupila politika i privilegije koje ona nosi, kao smisao života. Svi smo mi uglavnom profesionalno ostvareni, a politiku doživljavamo kao realizaciju svojih ideja i vizije bolje Crne Gore. Zato kad kažem DA BOJKOTU kao instituciji u ostvarenju cilja smjene režima najvise bih zelio sa PzP-om u izvršnoj vlasti. Moze cak i varijanta smjena rezima i politicki “mrtav” PzP u ostvarenju tog cilja. Ali protiv sam trece varijante o kojoj sam govorio a to je ishitreni i potroseni bojkot, a da rezim postane jos jaci i “mrtav” PzP. To bi bilo neodgovorno i prema clanstvu, nasim aktivistima i glasacima. Sigurno da u Parlamentu necemo cekati mirno i lagodno redovne parlamentarne izbore 2013. godine i dalji sunovrat CG, ali kada odlučimo da izadjemo iz Parlamenta to cemo uraditi sa potpunim vracanjem mandata i odricanjem svih prinadležnosti koje proističu iz tog statusa, bilo da su u pitanju licni ili partijski. Jednostavno pocijepacu svoju poslanicku legitimaciju i vratiti mandat gradjanima Crne Gore. Kada ce to biti zavisi od Tebe.

U pravu si OPSTI BOJKOT i poziv na OSTAVKE treba da se ori iz svih grla, da svi mediji budu na nasoj strani, da slika sa nasih protesta kruzi svijetom, da na toj slici se nadju gradjani, intelektualci, sindikati, opozicionari. Zato hajmo da gradimo to iskreno, bez gnusnih insinuacija koje sam imao prilike da procitam na onom drugom sajtu, a koje samo doprinosi urusavanju te ideje. Hocu da i na tom i na drugim sajtovima bude poziv SVI NA PRVI JAVNI PROTEST PROTIV POSLEDNJEG TOTALITARNOG REZIMA!
***
Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je da u toj stranci razmišljaju o potpunom napuštanju institucija, ali da će učestvovati na izborima u Podgorici naredne godine. On je rekao da će odluka o potpunom bojkotu zavisiti od podrške građana.

Radulović je ponovio da je za smjenu režima i stvaranje širokog demokratskog bloka potrebna podrška od civilnog sektora do političara.

“Bojkot po meni znači napuštanje svih institucija, vraćanje mandata i odricanje od svih mogućih privilegija. Neću da, kada napustim parlament, neko kaže da sam zadržao platu i privilegije. Vratićemo mandate građanima, a od njih zavisi kada ćemo da iskočimo”, rekao je Radulović Vijestima.

On smatra da je Podgorica poslednja stepenica na putu za rušenje režima. Radulović je na sajtu PZP-a napisao da očekuje pobjedu demokratskog fronta na podgoričkim izborima. On je to pojasnio veličinom biračkog tijela i izgrađenom opozicinom stavu u glavnom gradu.

Radulović tvrdi da takva koncepcija ne odudara od zvaničnog stava PZP da bojkotuje lokalne izbore na Cetinju i Mojkovcu.

“Podgorica je posljednja stepenica i poslije tih izbora idemo svi na ulice i tražimo vanredne parlamentarne izbore. To je poslednja faza stvaranja širokog fronta i test opozicionih partija”, rekao je Radulović.

promjene.org, Mina

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: