jump to navigation

Nvo MogUL brani uvalu Valdanos: Zaštititi 80.000 stabala maslina, prekinuti nezakonitu prodaju privatne svojine, i poništiti tender December 2, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Ovim putem vam se obraćamo sa nadom da ćete u okviru svojih nadležnosti preduzeti mjere koje mogu zaustaviti trend potpunog urušavanja privrede grada Ulcinja sa dalekosežnim posljedicama po njene gradjane kojima su već učinjene velike nepravde u procesu dosadašnje privatizacije.

Nigdje na crnogorskoj obali rezultati privatizacije nijesu toliko porazni i uvredljivi za lokalnu zajednicu kao što je to slučaj u Ulcinju. Štetne i neuspješne privatizacije koje se u kontinuitetu sprovode od strane Vlade- Ministarstva turizma i Savjeta za privatizaciju, pretvorile su nekadašnju turisticku metropolu crnogorskog turizma, u bezživotni turistički grad. Umjesto podizanja novih hotela, unapređenja turističke ponude, otvaranja novih radnih mjesta, povećanja turističkog prometa (sve je to obećano od strane tenderskih komisija koje su odlučivale o prodaji i privatizaciji hotela u Ulcinju, a novi vlasnici se se na to, galantno, potpisivanjem ugovora i obavezali) turistička privreda ovog grada danas doživljava istinsku agoniju i krah.

Štetne posljedice do sada privatizovanih hotela (Otrant, Lido, Albatros, Galeb, Mediteran) nereferentnim i u oblasti turizma nepoznatim kompanijama, imaju očigledan negativan uticaj na imidž i reputaciju koju Ulcinj kao destinacija izuzetnih komparativnih prednosti, još uvijek nudi. Nekada prestižni hoteli Grada predati su u vlasništvo lošim vlasnicima, lišenih bilo kakvog iskustva i znanja u upravljanju hotelima. Ovo upućuje na zaključak da motiv kupovine hotela nije bio njihova revitalizacija i pokretanje razvoja, već kupovina radi zauzimanja prekrasnih turističkih lokacija radi dalje prodaje u cilju spekulativnog sticanja brzog i lakog profita. U tom čekanju ( katančenju i rušenju) Ulcinj danas ima manje hotela nego prije trideset godina.

Aktuelni tender za davanje u zakup uvale Valdanos upravo asocira i podsjeća na tok i postupak privatizacije gore pomenutih hotela.

Nagovještava se čak da bi do kraja godine moglo doći do potpisivanja ugovora sa firmom “Cubus lux” iz Londona, iako ona ne ispunjava nijedan uslov iz tendera!

Mi znamo razloge zašto ovaj put Komisija to nagovještava oprezno i bojažljivo. Ovdje ćemo navesti samo neke od njih, koje vasa Komisija može lako provjeriti .

Vlada i članovi Tenderske komisije za Valdanos vrlo dobro znaju da se u zakup nudi lokacija koja je predmet restitucije i deeksproprijacije. To bi trebalo da bude više nego dovoljan razlog da se odustane od bilo kakvih pregovora ili daljih tendera.

Dalje, Valdanos je 1968. godine proglašen Spomenikom prirode (danas u ekološkoj državi, vjerujemo, zaslužuje i viši stepen zaštite), Zakonom o maslinarstvu (član 17) taj maslinjak uživa posebnu zaštitu, a u samom Tenderu se navodi da se u Uvali nalazi i podvodno arheološko nalazište ( valjda da budući zakupac vodi računa !?).

I sve je to na tenderu po cijeni od 15 centi po metru kvadratnom!?

Mi smo uvjereni da tender za zakup Valdanosa bez odlaganja treba poništiti, a razlozi za to su višestruki.

Razlog prvi. Uvala Valdanos je predmet restitucije i očekivane deeksproprijacije. Eksproprijisanih 19 hiljada stabala stoljetnih maslina treba da se vrati ranijim vlasnicima. Gotovo je izvjesno da će oni to pravo dobiti pred Evrospkim sudom za ljudska prava u Strazburu, što bi kasnije podrazumjevalo posljedice za državu Crnu Goru.

Razlog drugi. Čitav postupak i igre oko Valdanosa, od momenta raspisivanja tendera i načina razmatranja prispjelih ponuda za zakup, obiluje nepravilnostima i neregularnostima. Tako je tender za zakup raspisan u vrijeme dok je trajala Javna rasprava na Nacrt studije lokacije za ovu uvalu!? Zatim, na razgovore za zakup se poziva firma koja ne ispunjava niti jedan uslov iz tendera!? Ona ne ispunjava osnovne kvalifikacione uslove predvidjene kao “grupa A” (Nije “međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater turističkih kompleksa nivoa četiri plus ili pet zvjezdica” i “nema najmanje pet godina radnog neprekidnog iskustva u upravljanju hotelima” koji su po međunarodnom standardu traže Tenderom. (Upućujemo Komisiju na provjeru ovih uslova).

Štetne i neuspješne privatizacije u Ulcinju treba prekinuti upravo na Valdanosu.

Niko ne brani strateškim partnerima koji su pokupovali vrijedne prostorne resurse da valjano valorizuju te prostore, niti Vladu da ih na to primora po preuzetim obavezama iz ugovora. Strateški partneri, odabrani od strane tenderskih komisija očigledno nemaju interesa i potencijala da pokrenu razvoj.

Razlog treći. Ovoga puta građani Ulcinja nijesu spremni da mirno i ravnodušno prihvate još jedan u nizu štetnih privatizacija i to na imovini koju su vjekovima nasljeđivali, za koju su vjekovima tradicijski, kulturološki, ekonomski i ambijentalno neraskidivo vezani. To su pokazali u više navrata.

Tokom javne rasprave na Nacrt Prostornog plana Crne Gore do 2020. građani Ulcinja su imali najviše primjedbi na tretiranje Valdanosa u tom Planu.

Sa preko 4.000 potpisa podržali su zahtjev upućen Vladi Crne Gore za opoziv Odluke o formiranju komisije za sprovođenje postupka privatizacije Valdanosa, za deeksproprijaciju i za stoprocentno konzerviranje pejzažnih i ambijentalnih vrijednosti ovog lokaliteta. (Za ovaj koncept valorizacije Valdanosa zalažu se i brojni domaći i strani eksperti, navodeći da prostori Ade i Velike plaže obezbjeđuju dovoljno mogućnosti za gradnju).

I gradonačelnik Ulcinja ( sada član tenderske Komisije) je tokom ove javne rasprave formirao opštinsku Komisiju, kojom je sam predsjedavao. Komisija je u Izveštaju o primjedbama i sugestijama dostavljenom Ministarstvu za ekonomski razvoj, u dijelu o Valdanosu istakla : “… kada je u pitanju Valdanos valja ukazati da se tu nalazi kompleks od preko 80.000 stabala maslina sto predstavlja jedinstveni slučaj na obali Jadrana. Zakonom o Maslinarstvu maslinjak Valdanos je stavljen pod posebnu zaštitu uz izričitu zabranu bilo kakve izgradnje stambenih i drugih objekata u maslinjaku kao i sječa i oštećenje maslinovih stabala. Proizilazi obaveza da se Valdanos u daljoj razradi Plana planira isključivo kao zona atraktivnog izletišta u blizini velikih turističkih koncentracija.“

Ova Grupa (koja se vama obraća) je u julu ove godine prikupila preko 1000 potpisa gradjana za poništenje Tendera ( 700 je dovoljno za gradjansku inicijativu za raspravu u Skupštini opštine Ulcinj, ali predsjednik Skupštine, kršeći Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Skupštine, nije zakazao raspravu).

Na osnovu svega iznijetog sugerišemo Vašoj Komisiji da nakon uvida i proučavanja dokumentacije kojom raspolaže Tenderska komisija iznese svoj stav vezan za postupak i tok tenderske procedure za Valdanos.

Stojimo vam na raspolaganju za svaku podršku/logistiku u Vašem radu pri raspravi o ovom slučaju.

mog-ul.org, DNMN

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: