jump to navigation

Najavljeni “Demokratski front” PzP i Nove bez ikakvog plana; Andrija Mandić: Opozicija tek treba da jasno definiše svoje zahtjeve i dogovori sledeće korake November 30, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

• Šta se dešava sa demokratskim frontom čije su formiranje gromoglasno najavljivali Pokret za promjene i Nova?
Najšire okupljanje demokratskih snaga koje žele da smijene aktuelnu vlast i promijene sistem vrijednosti u Crnoj Gori predstavlja složen posao koji se ne može završiti tako brzo.
Naš zadatak je teži i zbog činjenice što Crna Gora nema neku značajniju demokratsku tradiciju, zapravo, ona je jedina evropska država u kojoj vlast nikada nije smijenjena demokratskim putem.
Aktuelna crnogorska vlast je naslijedila ogromne resurse i veliko iskustvo od svojih prethodnika u borbi protiv opozicije. To iskustvo je u međuvremenu unaprijeđeno novom i nesvakidašnjom podrškom. Snažna veza između najodgovornijih ljudi vlasti i njihovih prijatelja iz svijeta podzemlja izbrisala je granicu između režima i mafije. Zato toliku maštovitost u manipulisanju državnim budžetom i prljavim novcem od organizovanog kriminala za očuvanje vlasti nije pokazali nijedna od nedemokratskih postkomunističkih struktura.
• Da li se posljednjih dana dešavalo nešto konkretno kada je riječ o demokratskom frontu , poput uključivanja nekih nestranačkih ličnosti?
Opozicione stranke uputile su više puta javni poziv svim dobronamjernim ljudima i organizacijama koji žele da mijenjaju sadašnje stanje u Crnoj Gori.
Mi hoćemo da radimo zajedno sa svima onima koji nemaju ambicija da popravljaju i šminkaju postojeću korumpiranu političku elitu, već da je demokratskim putem smijene.
Veoma sam zadovoljan dosadašnjim odzivom i zainteresovanošću nestranačkih ličnosti za najvažniji demokratski projekat u istoriji Crne Gore.
• Da li mislite da bi se SNP mogao pridružiti Vašoj partiji i PzP-u u bojkotu izbora, ako izgubi na izborima u Mojkovcu ili bi Nova mogla promijeniti stav i odustati od daljeg bojkota, ako SNP dobije te izbore?
Neučestvovanje na izborima nije samo po sebi cilj već legitimno sredstvo koje nam može pomoći da se izborimo za poštene i fer izborne uslove.
Kada na izborima učestvuje sam DPS ili neki njihov kandidat tada se najbolje pokazuje i otkriva nedemokratska priroda režima. Kada se u takvoj izbornoj kampanji čuje samo glas te partije i konstatuju primijenjene ‘demokratske metode’ veoma se lako može konstatovati karakter izbornog procesa.
Nedavno smo imali dobru priliku da sve to vidimo u Kotoru. I pored truda g. Popovića, da odigra opozicionu ulogu i izbore učini ‘interesantnijim i neizvjesnijim’, poruka koju su većinski poslali građani Kotora bila je više nego jasna – ne izlazite na namještene izbore i ne prihvatajte da učestvujete u utakmici gdje su pravila igre podešena za samo jednog učesnika.
Za očekivati je da i građani Mojkovca urade isto što i građani Kotora i da sa tim novim dokazom izađemo pred predstavnike demokratskih država – zatražimo i vjerujem prvi put dobijemo podršku za ravnopravne izborne uslove.
• Nakon izbora u Mojkovcu i Cetinju, uslijediće lokalni izbori u brojnim opštinama. Da li planirate da bojkotujete i te izbore?
Opozicija ne treba da učestvuje na izborima na kojima aktivno učestvuje organizovani kriminal, prljavi novac i razne političke policije – podržavajući jednu partiju i jednog čovjeka.
• Da li Nova ima neki dalji konkretan plan opozicionog djelovanja, osim bojkota izbora?
Očigledno je da ova Vlada i njen predsjednik neće da organizuju slobodne izbore. Oni, izlaze samo na one izbore za koje unaprijed znaju rezultat.
Zato opozicija treba da jasno definiše svoje zahtjeve i da od domaće i međunarodne zajednice zatraži podršku za izborni proces koji će biti sličan onom koji postoji u demokratskim državama.
Takvi zahtjevi imali bi najbolju prohodnost i puni smisao kada bi bili saopšteni od strane jednog velikog opozicionog saveza ili bloka. Smatram da je to put kojim bi trebalo da se kreće opozicija.
Konkretan plan i izborni program takvog opozicionog saveza trebalo bi da bude rezultat dogovora, a ne ekskluziva bilo koje stranke ili eventualno okupljanje oko predloga bilo kog talentovanog i politički obrazovanog pojedinca.

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: