jump to navigation

Amortizovanje narodnog nezadovoljstva ili politička nepreciznost: Branko Radulović ne pominje opšti bojkot kao vid pritiska na vlast u “Demokratskom frontu” PzP-a i Nove November 30, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Krajnje je vrijeme da se svi oni koji bi trebali da predstavljaju crnogorsku intelektualnu elitu jasno odrede prema crnogorskoj zbilji i njenoj budućnosti, ocijenio je danas potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović. “Da li ćemo i dalje živjeti u neistini i simulirati život, ili ćemo napokon tragati za normalnim životom i stvoriti predpostavke za istinski život u mnogome zavisi od intelektualaca. Na te puteve samooslobađanja moraju da ukažu, ne samo političari, već i oni sami”, rekao je Radulović u intervjuu agenciji Mina.

On je upitao šta će da radi “univerzitetski profesor, ukoliko se ugasi njegova struka, šta čini sudija u državi u kojoj su korupcija i organizovani kriminal normalna pojava, a ne ekces, gdje su humanisti u državi u kojoj većina iz straha ćuti, a sila je norma življenja”.

“Očekujem da intelektualci napokon progovore, to je najvažnije i to iz duše i svoje struke, a da li će biti u demokratskom frontu ili neće, neka sami odluče, dobrodošli su i vrata su im širom otvorena”, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je među rijetkim društvima, koja čeka da joj se desi ta kritična kreativna i alternativna opštedruštvena demokratska energija.

“Koja će stvoriti predpostavke i usmjeriti nas ka izgradnji uistinu slobodnog, održivog i prosperitetnog društva. Čak što više, ta demokratska energija će potrijeti ili relativizovati i mnoge istorijske zablude, predrasude i podjele koje nas opterećuju i sa kojima perfidno manipuliše ova vlast”, ocijenio je Radulović.

On je rekao da je priča o formiranju crnogorskog demokratskog fronta u početku bila sporadična, da je između ostalih glasni zagovornik bio PZP.

“Danas su pristalice te priče sve brojnije, čak što više idemo ka nečemu što je većinsko mišljenje, bez obzira da li je u pitanju opozicioni politički činioc, nezavisna institucija ili eksponirana ličnost”, rekao je on.

Radulović je ocijenio da arhitektura izgradnje fronta mora da počiva na čvrstim temeljima u koje treba ugraditi visoke etičke standarde, principe i vrijednosti demokratskog društva.

“Postoji više modaliteta procesa i mapa puta, u pitanju su samo varijacije koje u većoj ili manjoj mjeri potenciraju pojedine činioce, faze i efekte, no u suštini važno je da proces počiva na jasnim principima uspostavljenim konsenzusom i utemeljenim analizama, koje će rezultirati potpunom koordinisanom djelovanju”, rekao je Radulović.

On smatra da dinamika procesa i ostvarivanje pojedinih faza, mora biti posledica, prije svega, unutrašnjih crnogorskih potreba, kao i uvazavanja onog što znači spoljašnji faktor, medijska i finansijska podrška.

“Takođe se ne treba zakivati za datum, ali čekati redovne parlamentarne izbore 2013. sa ovim odnosom političkih snaga i ovakvim činjenjem režima plašim se da bi dovelo do nestanka i preostalih, ionako limitiranih resursa i mogućnosti”, smatra on.

Radulović je ocijenio da će demokratski front do ostvarenja svog cilja, smjene vlasti, biti na brojnim iskušenjima koja će produkovati i potencirati vlast i njene bezbjedonosno – obavještane strukture

“Počev od manipulacija sa indentitetskim pitanjima, državnim statusom, etiketiranjem pojedinaca, aktiviranjem mogućih saradnika pa do inciniranja fizičkog sukoba”, ocijenio je Radulović.

Prema njegovim riječima, ishod ukupnog procesa nije u snazi i metodama vlast i njihovih satelita, bez obzira kakvi oni bili, već u snazi i privrženosti ideji koja treba da bude vodilja fronta.

“Jasni principi, programske osnove, nedvosmisleni stavovi, suzbijene sujete i liderstvo, lustracija za sve, moratorijum na prenaglašene, često vještačke podjele, su samo neke od principa kojima bi se smanjio manervaski prostor režima i učinili da front ima veću snagu i moralnu čistoću”, kazao je on.

Upitan da li su odlukom Nove srpske demokratije (NOVA) i PZP-a da bojkotuje izbore u Mojkovcu povećane šanse DPS-u da osvoji vlast u tom gradu, Radulović je rekao da se mojkovački izbori moraju posmatrati u kontekstu ukupnog procesa animiranja i rasta opozicione energije.

On smatra da se mojkovački izbori moraju posmatrati i u kontekstu delegitimizacije i smjene vlasti, organizovanja prvih slobodnih i demokratskih izbora, kao i ingerencija u procesu odlučivanja na opštinskom nivou, održanih izbora u Kotoru i onih koji će se desiti na Cetinju.

“Moraju se imati u vidu mehanizmi i resursi sa kojima raspolaže i koje koristi vlast, posebno u uslovima gdje mogu upravljati sa ukupnim izbornim procesom imajući u vidu malo biračko tijelo”, rekao je on.

Radulović smatra da nije zanemarljiva činjenica da su šefovi javne i tajne policije mojkovčani kao i da “bosovi kriminogenih struktura iz Mojkovca neće sjedeti skrštenih ruku«.

“Imajući sve ovo u vidu mislim da je bojkot mojkovačkih izbora prava mjera i odluka. Uostalom, da li bi na tim i takvim izborima učestvovali NOVA i PzP ne bi bitnije uticalo na već projektovani rezultat vlasti. Socijalistička narodna partije (SNP) nakon žabljačkih izbora i sama je toga svjesna i na to ukazuje”, ocijenio je on.

Odluku SNP-a da učestvuje na izborima u Mojkovcu, Radulović doživljava kao njihovu krajnju procjenu u odnosu na interes partije i mogućnost smjene vlasti. “Drugo je pitanje da li je po mom ubjeđenju ta odluka pravo rješenje. Zato smo mi iz PzP, više puta, pozivali kolege iz SNP-a da preispitaju tu odluku”.

“Ono što će nas ubrzo dovesti istoj pameti, bilo da je u pitanju SNP, NOVA ili PZP, i bez obzira kako vlast i njene strukture budu isprojektovali i realizovali mojkovačke izbore, su događaji koji nam prestoje”, smatra on.

Prema Radulovićevim riječima, usvajanje budžeta, njegova održivost, socio-ekonomska zbilja, sudbina preostalih privrednih subjekata i njihovih radnika, stvarni napredak u procesu integracija i mnogo toga još, natjeraće ih da intezivnije sarađuju i formiraju kvalitetnu alternativu koja se može nazvati demokratski front ili kako god želite.

“Da li će se smjena vlasti desiti iz jednog koraka, ili će trebati još jedno »dijeljenje karata« zavisi, prije svega od odluka SNP, NOVE i PZP. No, ukupna dešavanja biće takvog inteziteta da onaj koji bude opstruirao proces promjene vlasti biće kažnjen od samih građana u tom drugom koraku, odnosno drugom »dijeljenju karata«, ocijenio je Radulović.

Radulović je ocijenio da program i rješenja demokratskog fronta koji bi bio formiran već postoje i to u svakom segmentu, bilo da je u pitanju ono što spada pod slobodno i demokratsko društvo, ono što definiše ekonomski prosperitet, socijalnu sigurnost, ravnomjeran razvoj ili integracije.

“Sva rješenja su prošla reviziju struke, potvrdilo ih je vrijeme, međusobno su usaglašena. Znamo tačno što i gdje ćemo raditi i danas i sjutra, što će se desiti i na kraju prve i četvrte godine. No, do sada je programu i rešenjima nedostajala samo potrebna politička energija i podrška da bi bili realizovani”, ocijenio je Radulović.

On smatra da je promjena vlasti i sa njom promjena ideologije, revizija u mnogim segmentima, ukidanje monopola i poništenje pogrešnih odluka, uslov svih uslova za implementaciju programa.

“Sigurno da ćemo sva konkretna rješenja ponuditi pojedinim socijalnim strukturama, kao ugovor sa njima da bi mogli očekivati njihovu podršku. Prestavićemo to i sa ličnostima koji će to realizovati u obliku buduće vlade a kroz neposradan kontakt sa građanima”, zaključio je Radulović.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: