jump to navigation

Antibojkot kampanja se pojačava, udarna pesnica režima Darmanović u “Pobjedi”: Bojkot izbora i institucija je ideja revolucije, radikalizma, a govoriti da živimo u totalitarnom društvu je budalaština November 29, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

POBJEDA: Opozicija se često udružuje, ali ti savezi se brzo i raspadaju.Tako je bilo i kad je u pitanju najavljivani bojkot lokalnih izbora na Cetinju, Kotoru, Mojkovcu, ali i u više navrata ranije. Gdje vidite uzroke takvoj praksi?

Darmanović: Naša opozicija, kao i neki drugi zainteresovani politički ili parapolitički akteri, imaju očigledan i temeljan problem sa shvatanjem i interpretacijom političke stvarnosti današnje Crne Gore. Mnogi od njih i posle najmanje jedanaest godina, iako nesavršenih, ali potpuno kompetitivnih izbora (što su potvrdile sve relevantne međunarodne posmatračke misije) izabranu vladu i dalje nazivaju „režimom”, a da već i ne govorimo o potpunim budalaštinama kakve su da živimo u „totalitarnom” sistemu, itd. Prema svim realnim pokazateljima i parametrima relevantnim za današnju nauku o komparativnoj politici i komparativnim tranzicijama, Crna Gora spada u tzv. nesavršene (imperfect) ili „ne-liberalne” (illiberal), ali funkcionišuće izborne demokratije, kakve su većina novodemokratizovanih, post-komunističkih država. U ovakvom tipu novih demokratija imate vrlo često mnogo problema sa vladavinom prava, nezavisnošću sudstva, transparentnošću ekonomskih procesa, korupcijom, velikim socijalnim razlikama, itd, ali je politički proces u velikoj mjeri rutiniziran i odvija se kroz bazično kompetitivne izbore i preko institucija manje ili više demokratskog tipa. Uostalom, bolja potvrda za ovakvu ocjenu nije potrebna od jedne nesporne političke činjenice današnjeg svijeta. Ne postoji nikakva mogućnost da bi NATO, a pogotovo EU primili u svoje članstvo ili dali status kandidata zemljama za koje smatraju da su u njima na vlasti autoritarni režimi, lične diktature, „totalitarizam” ili nešto slično.

Iz pogrešne dijagnoze slijede i pogrešne terapije. Iz pogrešne procjene o karakteru poretka koji je na snazi u Crnoj Gori, slijede pogrešna sredstva borbe i djelovanja većine opozicionih partija i drugih političkih i parapolitičkih aktera. Umjesto legitimnog cilja u demokratijama, da na izborima zamijene sadašnju vladu ili pak da, opet na osnovu rezultata izbora, postanu dio neke drugačije nove vlade u kojoj se možda mogu naći i sadašnje vladajuće, ali i neke opozicione partije, naša opozicija se često usmjerava na „revolucionarne” strategije, na „zbacivanje režima”, na kreiranje javnog stava „što gore to bolje”, a u tome im svakodnevnim kampanjama pomažu neki privatni mediji.

Jedna od „revolucionarnih” strategija je i bojkot izbora „na svim nivoima”, nešto slično kao kad su se u ranom dobu marksizma revolucionarni sindikalisti zanosili idejom generalnog štrajka koji će navodno paralisati sve institucije i „urušiti režim”. Ova pogrešna strategija nema nikakvih izgleda na uspjeh, ne samo zato što će je odbaciti većina građana, već što promašuje glavni cilj – animira važne međunarodne aktere. Za ovo će nam dobro poslužiti jedan najsvježiji primjer. Prije nepunih mjesec dana „porodica” evropskih konzervativnih partija, tzv. Evropska narodna partija (EPP) čije su članice trenutno na vlasti, pored drugih zemalja, u Francuskoj i Njemačkoj) glatko je odbila da u svoje članstvo primi jednu našu parlamentarnu opozicionu partiju, koja je aplicirala za početni stepen člana-posmatrača, uz obrazloženje da se radi o neozbiljnoj partiji koja je glavni promotor strategije bojkota izbora, a da EPP ne želi da ima ništa zajedničko sa zagovornicima političkog radikalizma. Barem jedna, i to najjača opoziciona partija je, po svoj prilici, shvatila kuda vodi ova pogubna strategija i zato se „opoziciono jedinstvo” na ovoj temi vjerovatno nikada neće moći uspostaviti.

Pobjeda

Advertisements

Comments»

1. Matija - November 29, 2009

Ovaj mi je jarac najodvratniji od svih poluga vlasti…

2. Janko - December 2, 2009

Ma vidis mu njusku kakva je ko neadrentalac


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: