jump to navigation

Željko Ivanović, vlasnik “Vijesti”, odabrao stranu: Zaista, nije jasno čemu bojkot November 27, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Nije ovo priča o kreatorima naše pokornosti, Milu, Milanu i Maroviću. Ovo je priča o onima koji pokušavaju da okončaju taj, dvije decenije, dug monopol. Miliću, Mandiću i Medojeviću. Da ne bih povrijedio njihovu lidersku veličinu i državničku mudrost, poređao sam ih po trenutnoj parlamentarnoj snazi.

Šta je čovjek a mora biti čovjek. Ovo nije rekao omiljeni Milićev pisac Danilo Kiš već vladika Rade, ali, nebitno, vrlo dobro odslikava poziciju ovdašnjih opozicionih lidera. Dakle, može se reći, šta je opozicionar u Crnoj Gori a mora biti opozicionar. Jedan od takvih je prije desetak godina, kada je iz opozicionih prešao u klupe vladajućih konstatovao: da sam znao kako je biti vlast ne bih nikad bio opozicija.

Teško je biti opozicija u zemlji u kojoj svi žele da budu vlast ili barem uz vlast. Još teže je raditi na okončanju jednopartijskog monopola koji počiva na kontroli sile, novca i medija. Državnih i paravojnih formacija, budžetskih i tajkunskih fondova, državnih i paradržavnih glasila. Opozicioni lideri zato, imaju dobar, skoro neoboriv alibi za sve svoje neuspjehe ali, koliko se god imalo razumijevanja za težinu njihovog posla, mora se uočiti da ima “nešto trulo” i kod njih samih.

Za lidera SNP-a dobronamjerni bi rekli da se ne snalazi baš najbolje, zlonamjerni da je rezervni igrač DPS-a i da jedva čeka da zauzme Rankovu stolicu. Međutim, spreman sam da tvrdim, Milić nije Đukanovićev omiljeni opozicionar. Koliko god ga takvim doživljavala režimska propaganda koja ga nerijetko naziva “mudrim”, “umjerenim”, “radnim”, čak “šarmantnim”. Sam lider SNP-a zna da to i nijesu neki komplimenti jer dolaze od onih koji nas dnevno ubjeđuju da je Crna Gora “jedna uspješna priča”, Filip Vujanović šef države, a Vesna Medenica predsjednica najboljeg od svih sudova kod nas i u inostranstvu. Možda snaga SNP-a prevazilazi gabarite njenog aktuelnog lidera, ali ni po tom pitanju Milić ne treba da se osjeća nelagodno. Isti slučaj je bio i sa njegovim prethodnicima na tom mjestu. Čak bih rekao da je Srđan Milić najbolji lider SNP-a dosad. Ali, to nije dovoljno. Da bi uzdigao SNP iznad onog što je dosad imao ili što bi ubuduće mogao imati bilo koji lider stranke koja ima tako homogeno i disciplinovano biračko tijelo, Milić mora da raščisti dvije stvari – da JESTE nepokolebljiva opozicija “crnogorskom Hamasu” (metafora generala Grahovca) i da NIJE opozicija Crnoj Gori. Da li zbog neiskustva ili pogrešne kalkulacije, uglavnom, po oba ova pitanja lider SNP je dosad mnogo puta ostavljao prostor za troznak, jedinicu, dvojku i iks. Po pitanju odnosa prema vlasti, osim arhaičnih pozivanja na čast i tradiciju stranke, nije u svim situacijama stavio do znanja da on nije novi produžni kabal DPS-a. I sam zna da pričom o mogućoj saradnji sa nekim drugim DPS-om ide na ruku šarenoj laži o reformisanoj vladajućoj stranci, bez Đukanovića i akcionara Prve banke.

Milić ne djeluje odlučno, a to znači i opoziciono, kada traži od Evropljana da mu detektuju slučajeve koji potvrđuju da je sudstvo pod političkom i mafijaškom kontrolom. Problem korupcije i organizovanog kriminala pominje samo kada mora i uglavnom kao opštu temu, pozivajući se na “bijelu knjigu” ANB-a. Čeka, opet, da mu stranci prozovu imenom i prezimenom vođe takvih grupa. Neke diplomate kažu da je g. Milić promašio profesiju i da bi mu, umjesto uloge opozicionog lidera, više odgovarala ona mitropolita jer “njemu niko nije kriv, niko odgovoran, mir ljudi, na sve četiri strane”. To nema veze sa “četiri S” i Milić, definitivno, nije iz te priče. On je, kao i njegovi preci, kako ističe, posvećen Crnoj Gori, ali još ne može da preboli rezultate referenduma. Nema ništa protiv Crne Gore ali, svako malo, podsjeća da je glasao protiv. Što je, naravno, bilo legitimno ali to bi za svakog ozbiljnog političara trebalo da bude apsolvirana priča. Ne treba sumnjati da Milić zna kako je nezavisnost Crne Gore nepromjenjiva činjenica, moguće da to pitanje i dalje pomalo drži otvorenim svjestan da mu je partija, gotovo stopostotno, bila na tim pozicijama. I da je nije lako prevesti na drugu stranu. Eto, šta znači biti lider brojnom članstvu.

Mandića i Medojevića ne muče toliko te brige. Oni zajedno imaju otprilike koliko Milić i zato im nije teško da kažu mi smo za bojkot! Iako kad slušam Milića i njegove, doživljavam kao pitanje elementarne logike, a ne mudrosti, odluku da se izađe na mojkovačke izbore. Nijesam znao, ali čovjek se uči dok je živ, da u gradu Duška Markovića i Veselina Veljovića parlamentarnu vlast inače drži opozicija. Od šest i nešto hiljada glasača DPS je žigosao samo njih nešto malo iznad 2 hiljade. Opozicija ima na raspolaganju preko 4 tisuće. Samo treba da ih motiviše da izađu na glasanje, zaključuju u SNP-u. I kada se sve te stvari poslože, zaista, nije jasno čemu bojkot. Da bi se pokazalo kako nema poštenih izbora, kako DPS ima podršku kriminalnih i obavještajnih struktura?! To znaju svi i bez Mojkovca. Čak ni Maureru i Paraskevi to ne treba više objašnjavati. Ali, kako god, umjesto da opozicioni lideri sve stvari stave na sto i donesu zajedničku i razumnu odluku, oni sikću jedan na drugog preko medija. Već je galama postala zaglušujuća, bojim se i pomisliti kakav će lom nastati nakon okončanih izbora. U slučaju bilo kakvog ishoda, posebno ako on bude očekivano negativan za opoziciju. I onu koja bude učestvovala i onu koja bude bojkotovala mojkovačko glasanje.

Ali, mimo tog aktuelnog pitanja, Mandić i Medojević zaslužuju, kao i Milić, posebnu pažnju. Mandić je pokazao, bar donekle, da je svjestan kako talibansko srpstvo predstavlja temelj Đukanovićeve diktature. Što više nacionalnih prebrojavanja po Crnoj Gori, to više novih mandata za DPS. Pokušao je da povuče radikalan zaokret ali je shvatio da može izgubiti partiju. I zato je stao na pola puta. Morao je zamišljenu Novu demokratiju da osmoči sa onim “srpska”. Ali, i taj polovični zaokret pokazao se kao ljekovit za Crnu Goru. I što Mandić više bude okretao svoj brod ka Podgorici ili Cetinju, to će sve više izmicati zlatni tepih ispod nogu aktuelnog režima.

Mora se priznati da ovaj Mandićev zaokret ne bi bio moguć bez sparinga Medojevića. I to je značajan doprinos koji je lider PzP-a dao političkim kretanjima u Crnoj Gori. Ali, na žalost, i jedini. Partija koja je imala najveći prostor za širenje i napredovanje ostala je na nivou neformalne grupe. Bez ozbiljne i jake organizacije i promišljenog rukovođenja. Sve se svelo na improvizaciju i brojni izborni brodolomi nijesu, čini se, učinili da se stvari u Pokretu promijene. Da se liderstvo PzP-a pozabavi sopstvenom strankom onoliko koliko se bave profilisanjem, organizovanjem i okupljanjem drugih. Medojević i dalje pati od viška izjava i manjka strategije, plutajući između žarkih želja za promjenama i nejasnih vizija kako do njih doći. On nema problema kao Milić. I vlast i njena propaganda ga doživljavaju kao nepopravljivog opozicionara, što ne treba da znači da jednog dana, koliko god da se on sada ne nazire, baš njih dvojica ne budu na čelu promjena koje će okončati sedmodecenijski jednopartijski sistem u Crnoj Gori. I tu je opet odgovornost najvećeg – najveća.

Milić je dosad više vodio računa o stranačkom interesu što je donekle bilo i razumljivo, s obzirom na stanje u kome je preuzeo SNP. Sad kada je, reklo bi se, konsolidovao svoje redove bilo bi logično da se okrene i opštem interesu. A on sam kaže da je to smjena aktuelnog režima. Za koju nije dovoljan SNP. To Milić ne kaže, ali valjda zna. S druge strane, ostali opozicioni lideri bi, takođe, dali značajan doprinos opštoj stvari ako bi malo poradili u sopstvenom dvorištu. Jača svaka opoziciona stranka pojedinačno znači i jaču opoziciju zajedno. Izgleda prosto ali, da ponovim, šta je opozicionar a (ne) mora biti opozicionar.

Vijesti

Advertisements

Comments»

1. fudio - November 28, 2009

e…zeljko spao na te grane…da hvali milica i pomaze vlasti.. bruka!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: