jump to navigation

Rektor je rekao da su studenti u pravu: Pritisak studenata donio produženje roka za završetak studija za deset mjeseci, ali i novo kršenje zakona vrha Univerziteta November 27, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Crnogorskim studentima koji uče po starom sistemu Senat Univerziteta Crne Gore je juče ponovo produžio rok za završetak studija.

Senat je odluku navodno donio na prijedlog Studentskog parlamenta kome je istekao mandat i nelegalno predstavlja studente, a ovo je treći put da se produžava rok za završetak studija visokoškolcima koje je dokument iz Bolonje mimoišao, odnosno koji su već bili odmakli sa studijama kada su nova pravila uvedena – u jesen 2004. godine.

Senat je, podsjetimo, početkom prošle studijske godine odlučio da svi studenti koji studiraju po starom sistemu pređu na novi režim studiranja u septembru 2008. godine, potom je taj rok produžio do 4. septembra, pa do 31. decembra ove godine.

-Produžetkom ovog roka do početka naredne studijske godine pružićemo novu šansu studentima koji još nijesu diplomirali. Tako ćemo pomoći svima koji žele da studije završe po sistemu po kojem su ih i započeli – objasnio je student povjerenik Ivica Todorović.

Ivica Todorović, koji je na tu funkciju izabran netransparentno i kome je istekao mandat, prema nezvaničnim informacijama važi za rektorovog čovjeka od povjerenja, tako da i njegov predlog odražava volju samoga rektora.

Nekoliko dana ranije rektorov tvrdokorni stav je bio da je 31. decembar 2009 konačni rok do koga studenti “nebolonjci” imaju pravo da završe studije.

Dva dana prije odluke o produžetku rokova za studente po starom sistemu, Studentski pokret Omega je u javnom pismu prozvao rektora da krši Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, i da sudbina preko hiljadu njih zavisi samo od njegove samovolje. Oni su se pozvali na Apel od preko 400 studenata, koji su dali podršku prestanku kršenja zakona od strane rektora i Senata, kao i omogućavanju studentima da nesmetano studiraju po sistemu po kom su i počeli.

Prema pisanju Monitora, pravnici i profesori sa UCG objašnjavaju da je stvar, što se zakona tiče čista – pravo je na strani studenata. Tumačenje univerzitetskih vlasti da pravo – da se studije završe po sistemu po kom su započete – pripada samo redovnim studentima, nema uporišta u zakonu, smatraju oni.
Profesori Univerziteta objašnjavaju da studenti ,,po starom” ne ometaju reforme niti novi način studiranja.

Izvor: Monitor, Pobjeda, Omega

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: