jump to navigation

“Pobjeda” pumpa rejting Snp-a pred bojkot cetinjskih izbora: Priča se da je Čavor žestok kritičar vlasti, a samo na Cetinju je spreman na kompromise November 25, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Dugogodišnji opozicionar u prijestoničkom parlamentu, odbornik Slobodan Čavor, prema tvrdnjama Cetinjana koji ga bolje znaju, jedan je od najžešćih kritičara vlasti, kada je o temama takozvane visoke politike riječ. No, kada su interesi Cetinja na dnevnom redu, njegova spremnost na kompromise je neupitna. Stoga, valjda, i razgovor za „Pobjedu” započinje ocjenom:

– Prijestonički parlament po sadržajnosti tema o kojima raspravlja, po temeljnim pripremama za plenarna zasijedanja, a napokon i po opštoj atmosferi međusobnog poštovanja ljudi različitih političkih uvjerenja, mogao bi poslužiti kao veoma dobar primjer ostalima, pa i državnoj Skupštini. Svima su nam interesi Cetinja na prvom mjestu i nakon sučeljavanja stavova, mada to često ne zvuči nimalo nježno, napravimo kompromis, postignemo dogovor i idemo dalje.

Nažalost, dodaje Čavor, takav rad i parlamenta, pa i izvršne vlasti ne proizvodi željene efekte kada se radi o intenzivnijem razvoju prijestonice. Budžetska sredstva su nedovoljna, a zahtjevi za sanaciju ogromnih problema, počev od socijalnih pa do komunalnih, su veliki. Zato često ponavljam: još dugo će nam biti neophodna snažna potpora države.

Inače, početak devastacije cetinjskih resursa on vezuje za period od prije šezdesetak godina, kada je iz grada pod Lovćenom u tadašnji Titograd preseljena i posljednja važna državna institucija. Ostala je naizgled snažna industrija, ali neraskidivo vezana za ekonomski prostor ondašnje SFRJ, pa je njen nestanak sasvim prirodno uzrokovao i privredni krah. Za relativno kratko vrijeme bez posla je ostalo nekoliko hiljada Cetinjana, a iluzija o mogućoj obnovi bivših preduzeća trajala je predugo.

– Propuštene su brojne šanse da se postojeće hale, pa i neke tehnologije upotrijebe racionalno i otvore manji pogoni koji bi zapošljavali po nekoliko desetina radnika i na taj način otvorili proces obnove ekonomsko-socijalne supstance, koja je mogla predstavljati održivi razvojni osnov, ističe Čavor. To je nekim „vizionarima” izgledalo premalo i presporo, da bi od njihovih vizija danas imali – ništa! Od velikog „Oboda” ostao je samo „Obod Geneks”, a od većine bivših preduzeća prazni i ruinirani objekti.

– Cetinju su, dakle, potrebni drugačiji razvojni planovi utemeljeni na prirodnim, kulturnim, istorijskim, a samim tim i turističkim resursima. Pogledajte samo šta nam sve nude Rijeka Crnojevića, Lovćen, Njeguši. Na pola sata smo i od mora i od glavnog grada države. Kakve su nam sve šanse kada je u pitanju vjerski turizam -kojem se u svijetu već nekoliko godina pridaje izuzetan značaj – ne treba imati dileme. Na našoj teritoriji su dva nacionalna parka, mnoštvo znamenja koja još nijesu otkrili ni naši zemljaci, pa kako onda i ko uopšte da ih ponudi strancima… Sve je to ovdje i sve su to naši resursi, ali sa stanovišta razvojne koristi, kao da nijesu, naglašava Čavor i dodaje:

– Odlaze nam mladi i obrazovani ljudi. Primjera radi, kada sam 1997. godine upisivao svoje dijete u prvi razred osnovne škole, bilo je dvanaest odjeljenja prvaka. Ove godine ih je, prema mojim saznanjima – pet. Ili: kada uporedite brojke na osnovu popisa iz 1991. sa onima iz 2003. godine uočićete da Cetinje ima oko 4000 stanovnika manje. Takav trend se, nažalost, nastavlja.

Ponavljam: Cetinju i Cetinjanima će zbog brojnih problema, a naročito zbog još brojnijih resursa koji se razvojno ne koriste u potrebnoj mjeri, još dugo trebati snažna državna potpora, zaključuje Čavor.

– Na Cetinju imamo u hrišćanskom svijetu tri veoma poznate relikvije i opet nam se neće u njihovu dostojnu i racionalnu valorizaciju, mišljenja je Slobodan Čavor. Taman pomislimo da bi se mogla realizovati dobra ideja o njihovom objedinjavanju i u tu svrhu izgraditi odgovarajući hram, pojave se, niotkud, pojedinci čija medijska halabuka sve vrati na početak. Otkud tim pojedincima moć da se gotovo svakodnevno pojavljuju na raznim televizijama i ostalim medijima, zbilja mi nije jasno, ali očito imaju veliki uticaj kada su u stanju da blokiraju čak i takve projekte. Malo je reći da upravo oni rade na štetu Cetinja i Cetinjana.

S druge strane, zamislite samo šta bi se dogodilo da su pomenute svetinje na teritoriji neke druge države?! Kako bi one to iskoristile?! Sjetite se samo Međugorja i „domišljanja” prikazanja Presvete Bogorodice, iako čak ni Vatikan ne daje podršku toj vrsti domišljatosti. Ali, Međugorje, uprkos svemu, posjeti godišnje više od milion vjernika iz cijelog svijeta.

Slažem se, naravno, mi ništa ne moramo niti domišljati, niti izmišljati, jer nam je sve nadohvat ruke i veoma je stvarno. Ali nam se, izgleda, hoće u „domišljanje” dodatnih problema i tamo gdje ne bi trebalo da ih bude.

Pobjeda

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: