jump to navigation

Studentski pokret Omega: Rektore Miranoviću, prekršili ste dva zakona, i time više od hiljadu studenata gube veliki broj ispita, godinu ili dvije studiranja i velike novce November 24, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Studenti Univerziteta Crne Gore koji studiraju po starom sistemu su primorani da od Nove godine pređu na sistem studiranja po Bolonji, pozivajući se na Vašu odluku, tj. nezakonitu odluku Senata Univerziteta Crne Gore.

Otvoreno pismo rektoru Predragu Miranoviću

Gospodine rektore Miranoviću,

Studenti Univerziteta Crne Gore koji studiraju po starom sistemu su primorani da od Nove godine pređu na sistem studiranja po Bolonji, pozivajući se na Vašu odluku, tj. nezakonitu odluku Senata Univerziteta Crne Gore.

Zadnjih mjeseci vlada prava panika među studentskom populacijom koja studira po starom sistemu, jer prelaskom na konceptualno drugačiji sistem studiranja po Bolonji (na koji bi morali i da se prilagode) gube veliki broj ispita, godinu ili dvije studiranja i velike novce. U nastojanju da riješe taj problem, studenti su bezuspješno pokušavali da dođu do kopije sporne i nelegalne odluke (kojom se hiljadi studenata i više pravi velika šteta) kako bi uredno predali inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti iste. Međutim, do te odluke se nije moglo doći, čime kršite Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Potsjećanja radi, tom spornom odlukom, Senat je prekršio Zakon o visokom obrazovanju, čiji član 137. garantuje pravo studentima da nastave studije po onom programu po kom su iste i započeli.

Time ste, rektore Miranoviću, prekršili dva zakona: Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Studentski pokret Omega je, bez poteškoća, uspio da skupi podršku od nekoliko stotina studenata, kao i više građana i profesora koji su se solidarisali da prestane kršenje Zakona o visokom obrazovanju, tj. člana 137.

Ali.

Naknadnom provjerom svih odluka donešenih od strane Senata, kao i Vaših izjava datih medijima, došli smo do zaključka da postoji opravdana sumnja da te odluke uopšte ima, tj. da postoji mogućnost da zvanično SENAT UCG NIKADA NIJE DONIO TAKVU ODLUKU! Takođe, sumnju pojačava i to što Vi nikada nijeste izjavili da ta odluka postoji, niti da je donešena, već da bi studenti trebali da pređu na Bolonju početkom 2010. godine, a što nije isto što i Vaša potvrda o donošenju takve oduke. Gospodine Miranoviću, takvom verbalnom ekvilibristikom, kao i raznoraznim glasinama “Vaših” studenata o toj odluci, stavili ste sebe u vrlo neozbiljan i neugodan položaj.

Dok je naša percepcija u prošlom periodu značila da Vi kršite zakon, sada dolazimo do zaključka da postoji osnovana sumnja da Vi direktno potičete širenje glasina da je Senat donio takvu odluku, izbjegavjući da Vi to direktno kažete jer znate da bi bila neistina. Vaš motiv u svemu tome bi mogao da bude da želite da podstaknete studente po starom sistemu da što prije, na brzinu, nekvalitetno, “kako tako” završe tih nekoliko ispita, kako bi dobili čistu situaciju na Univerzitetu gdje bi svi studenti bili na Bolonji, a pri tom da ne kršite zakone, mada ne odbacujemo ni druge motive za ovakve Vaše postupke.

Šteta koju ste time nesumnjivo napravili studentskoj populaciji, bilo da se radi o stvarnoj ili fiktivnoj odluci, koja je mjesecima pokušavala da se izbori za svoja prava, je velika, jer su u toj borbi ispunjenoj svakodnevnom napetošću, tenzijama i neizvjesnošću izgubili veliko vrijeme.

Takođe nijesmo zadovoljni rezultatima pregovora po ovom pitanju „aktuelnih studentskih predstavnika” čiji je mandat inače istekao, i sa kojima ste zajedno i po tom pitanju, prekršili i Statut Studentskog parlamenta.

U cilju potpunog, kompletnog, i nedvosmislenog stavljanja do znanja studentima kakva ih sudbina čeka, očekujemo od Vas da se u naredna dva dana, do posljednje sjednice Senata UCG ove godine, javno izjasnite o kojoj varijanti se radi:

1. da li postoji uredno donešena odluka Senata UCG kojom se stari studenti prebacaju na Bolonju od 31. 12. ove godine, čime biste prekršili Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, i više od hiljadu studenata stavili pred svršen čin da moraju da se vrate godinu ili dvije unazad, izgube velika novčana sredstva i jedan broj ispita, ili

2. ste polutačnim, nepotpunim informacijama obmanjivali studente da takva nezakonita odluka Senata UCG postoji, kako biste ubrzali njihovo polaganje ispita, a zapravo im nanijeli veliku štetu time što su izgubili mnogo vemena, truda i energije za ostvarivanje svojih (od strane Vas) fiktivno ugroženih prava.

Zahtijevamo, u ime hiljadu članova Studentskog pokreta Omega i stotine studenata koji su podržali prestanak Vašeg kršenja člana 137., da u medijima odgovorite na ovo pitanje i javno otklonite sve nedoumice (na isti način kako ste ih Vi u javnosti i izazvali).

Rektore Miranoviću, pozivamo Vas da preuzmete odgovornost za svoje postupke.

S poštovanjem – FB grupa “Studentski Pokret Omega”

PCnen

Advertisements

Comments»

1. ne_smijem_ime_stavit_da_me_ne_ubiju_vampiri - November 25, 2009

Svaka cast na svemu sto cinite ljudi… i totalno nebitno al moram prokomentarisat jer prvo upada u oci: sjajna fotografija rektora…nebitno, bitno je ono sto u glavu upada!! 😀

podrzavam!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: