jump to navigation

PzP: Koraci koji slijede su bojkot svih izbora, institucija, i Skupštine Crne Gore November 22, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Učešće „junaka Bijele knjige“ u izbornom procesu nastaviće se dogod ova vlast bude organizovala i sprovodila izbore. Štaviše, kriza koja je pogodila dobar broj tajkuna, učinila je da su kriminalne strukture dobile centralnu ulogu – od terenskih logističara oni su postali glavni donatori crnih partijskih fondova, iz kojih vladajuća koalicija finansira izborne predstave. Na mojkovačkim izborima Policija i ANB će takođe aktivno učestvovati, ali sada u degradiranoj ulozi – kao terenska logistika podređena kriminalnim finansijerima.

Ohrabruje što je g. Milić već danas, prije izbora u Mojkovcu, svjestan onoga što je u avgustu zaključio tek nakon žabljačkog poraza – da u Đukanovićevoj Crnoj Gori nema izbora bez „junaka Bijele knjige“, bez Policije i ANB-a.
Nemoguće je Crnu Goru demokratizovati učestvujući na namještenim izborima, u kojima protiv sebe imate narko-fondove, policiju, ANB i državne medije. To je u septembru bio jedinstveni stav cjelokupne parlamentarne opozicije, i partijski organi PZP-a su na tom polazištu donijeli odluku o nužnosti delegitimizacije ove političko-kriminalno-policijskog čuda koje upravlja sudbinama građana Crne Gore.
Bojkot svih izbornih procesa, svih institucija koje ti izbori kreiraju, i u konačnici bojkot Skupštine CG, koraci su koji slijede. To je jedini principijelni politički stav koji će Evropa i Svijet razumjeti, jer oni dobro poznaju krinimalnu prirodu ove vlasti, i to je jedina djelotvorna strategija prema režimima kakav je ovaj crnogorski.
Ostavka Đukanovićeve Vlade, njegov odlazak i formiranje Vlade nacionalnog jedinstva – politički su zahtjevi koje opozicija, skupa sa širokim spektrom demokratskih snaga, treba da jasno postavi. Zadatak te Vlade biće stvaranje pretpostavki za održavanje prvih demokratskih i fer izbora, na kojima neće učestvovati „junaci Bijele knjige“, policajci i obavještajci.
Široki Demokratski front je zahtjevan projekat, možda najzahtjevniji u dosadašnjoj političkoj praksi, a posao njegovog formiranja je jako osjetljiv zadatak. Zato pripreme za njegovo programsko i organizaciono uobličavanje, razgovori i usaglašavanja traju dosta dugo. Ja razumijem nestrpljenje dijela opozicione političke scene, koji bi želio „sve i odmah“. Dosadašnje iskustvo nas uči da jedan ovako značajan projekat, gotovo istorijski, mora biti pažljivo, mudro i što potpunije pripremljen i postepeno, „fazno“ realizovan. Siguran sam da će njegov kvalitet i brzi pozitivni efekti, koje će prozvesti, učiniti da se zaborave ova trenutno prisutna nestrpljenja i nevjerice.
Projekat Demokratskog fronta nije nova ideja, jer na pripremi ambijenta za njeno realizovanje PZP radi od ulaska na političku scenu. Danas je, konačno, ta ideja ostvariva, i uvjereni smo da će sve demokratske strukture i svi opozicioni činioci, prvenstveno tako značajna snaga kakav je SNP, brzo prepoznati ogroman demokratski potencijal koji ta ideja posjeduje i biti sastavni dio širokog Demokratskog fronta Crne Gore.

Koča Pavlović, član Predsjedništva PZP (REAKCIJA povodom intervjua predsjednika SNP-a)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: