jump to navigation

Za vrijeme protesta nikšićkih metalaca, svaki zvaničnik Vlade koji se odvažio da proviri kroz prozor dočekan je zvižducima November 21, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Slika

Za situaciju u Željezari je najodgovornija ova sramna vlast, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem. Mi smo napravili Crnu Goru i srušili prethodnu Vladu, a srušićemo i aktuelnu ako bude trebalo. Pozivamo lopove i ubice svog naroda da izađu iz zgrade i kažu nam kad ćemo dobiti zarađene plate – izjavio je radnik Željezare Marko Đurđevac na jučerašnjem spektakularnom protestnom okupljanju nikšićkih metalaca, održanom ispred Ministarstva ekonomije na podgoričkom “trgu od Vektre”. Njegov istup je propraćen horskim povicima “Lopovi, lopovi” i pogrdnim riječima na račun premijera i ministra ekonomije Branka Vujovića, za koga Đurđevac tvrdi da “ne zna gdje su kapije Željezare”.
Prema slobodnoj procjeni, protestu je prisustvovalo oko 1300 radnika Željezare, koji su se zaputili u Podgoricu u 14 autobusa i šezdesetak automobila. Kako se čulo na skupu, posljednji ovako masovan protest željezaraca bio je uoči AB revolucije, 1989. godine. Protest je trajao nepunih 45 minuta, a za to vrijeme niko nije ni pokušao da izađe iz ministarske zgrade. Zvaničnike vlade koji su se “odvažili” da povremeno provire kroz prozor okupljeni su “pozdravljali” zvižducima. Vujović je u toku protesta pozvao predstavnike sindikata Željezare na sastanak u “njegovim odajama” u 17 sati.
– Treba da se penzionišem u decembru i sramota je da dolazim po svoju penziju kod Mila i Branka u Podgoricu – objašnjavao je Đurđevac policajcima, obećavajući da radnici neće praviti nerede.
– Vi radite posao za koji vas Milo uredno plaća, za razliku od nas – konstatovao je Đurđevac.
Predsjednik sindikata Željezare Janko Vučinić zatražio je od Ministarstva ekonomije da do srijede ispuni radničke zahtjeve, najavljujući u suprotnom radikalizaciju protesta.
– Tražimo da nam se isplate septembarske i oktobarske zarade, kao i regres. Tražimo da hitno počne ugradnja nove opreme i, generalno, stvaranje pretpostavki da se zaposlenima omogući da rade. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni, u srijedu ćemo organizovati prvu protestnu šetnju od kruga fabrike do zgrade opštine Nikšić. Pitanje je dokad ćemo mirno protestovati, jer smo gladni. Ako budemo morali ponovo da dođemo u Podgoricu, biće nas još više nego danas. Prevrnućemo Nikšić, Podgoricu i Crnu Goru, ali Željezaru nećemo napustiti – izjavio je Vučinić, čiji je govor konstantno prekidan povicima odobravanja.
Vučinić je pozvao sve ugrožene radnike da budu uz željezarce, “da se zajednički borimo jer samo ujedinjeni možemo ostvariti svoja prava”. On je poručio šefu Evropske komisije Leopoldu Maureru da su radnicima i građanima u Crnoj Gori uskraćena osnovna ljudska prava, na rad, život i zarade.
– Pozivam ministra rada Suada Numanovića da se obrati radnicima, umjesto što traži nekog sindikalca koji će mu potpisati nakaradni novi opšti kolektivni ugovor – prozvao je Vučinić drugog ministra.
Radnik Radoman Božović je podsjetio da željezarci dolaze iz nekad najvećeg industrijskog centra u eks JU okvirima.
– Danas je lokalna privreda na koljenima, a Nikšić je postao grad kreditno zaduženih ljudi. Pošto mnogima nije stalo do života, mislim da će ubuduće najbolje raditi fabrika za proizvodnju konopaca jer će očajnici potražiti spas na vješalima – slikovito je objasnio Božović.
Njegov kolega Dragan Striković pozvao je premijera Đukanovića da smijeni nesposobne ministre, sugerišući da bi trebalo početi “od Vujovića, jer je u crno zavio sve što je potpisao”.
– Danas smo jedva skupili pare za autobuse. Sledeći put ćemo doći pješke i nećemo se vratiti bez naših zarađenih para – naglasio je Striković.
Mitar Mićković je naveo da je 60 odsto vladinih ministara iz Nikšića, “koji su od njega napravili mrtvi grad”.
– Svaka čast cetinjskim gimnazijalcima i neka ih sreća prati, svima su nam pokazali primjer – kazao je Mićković.
Milivoje Dendić je podsjetio da su radnicima Željezare plate prepolovljene prošle godine, te da radnici “Radventa” nijesu primili četiri plate.
Ogorčenje željezaraca je razumljivo, ako se zna da je Vlada Crne Gore fabriku dvaput prodavala i dvaput iznajmljivala.
SINIŠA GORANOVIĆ

Poštovana sirotinjo
Vučinić je na početku izlaganja imao dilemu kako da oslovi okupljene kolege.
– Radnici nijesmo jer nam je to pravo ukinuto. Gospoda ne dolazi da traži zarađeno na podgoričkim trgovima, a nijesmo ni drugovi jer nemamo šta da drugarski podijelimo. Nećete mi zamjeriti, ali upotrebiću jedini pravi izraz `poštovana sirotinjo` – obratio se Vučinić radnicima, koji su se složno okrenuli put zgrade ministarstva, skandirajući: “Lopovi, lopovi”.

Vujović obećao da će srijeda biti dan “D”
Nakon sastanka sa ministrom ekonomije Brankom Vujovićem, učesnici sastanka iz sindikalne organizacije Željezare izjavili su “Danu” da se ništa nijesu dogovorili.
– Samo smo razmijenili mišljenja o situaciji u Željezari – rekli su sindikalci.
Naveli su da je Vujović obećao da će se, najkasnije u srijedu, sastati sa čelnim ljudima “Montenegrospešjaliti stils”, kako bi se dogovorili o budućnosti fabrike.
– Od tog će razgovora zavisiti i budući potezi Vlade Crne Gore – kazao nam je Vujović. Kako smo ga shvatili, nije isključeno da će Vlada raskinuti ugovor, ukoliko ljudi iz MNSS ne budu mogli da daju čvrste garancije da će Željezara moći da radi – kazali su učesnici razgovora.
Oni ističu da ih je Vujović uvjerio da će srijeda biti dan “D”, te da će od većinskih vlasnika tražiti da preciziraju imaju li pare i kada mogu da počnu proizvodnju u Željezari.

Dan

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: