jump to navigation

“Lopovi, lopovi!”: Radnici Željezare juče na protestu obećali da će prevrnuti i Nikšić i Podgoricu, ali Željezaru neće dati November 21, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Radnici nikšićke Željezare, njih oko hiljadu, juče su se okupili na Trgu Vektre i zatražili od ministra ekonomije Branka Vujovića da država u naredna tri radna dana obezbijedi isplatu zaostalih plata za septembar i oktobar, kao i regres, inače će na radikalniji način ubuduće izražavati svoje nezadovoljstvo.
– Ako nam do srijede ne isplatite zaostale zarade i regres, od tada ćemo organizovati protestne šetnje od Željezare do zgrade Skupštine opštine Nikšić, a ako ni to ne urodi plodom, eto nas opet u Podgoricu. Prevrnućemo i Nikšić i Podgoricu i Crnu Goru, ali Željezaru nećemo dati – poručio je predsjednik Sindikalne organizacije Željezare Janko Vučinić ministru ekonomije i radnicima koji su iz Nikšića doputovali organizovano, u 13 autobusa i više privatnih automobila.

Radnici su, tokom dolaska na Trg Vektre, gdje je sjedište više Vladinih tijela, između ostalog i ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja, glasno skandirali „Lopovi, lopovi“ i „grobari“, aludirajući na tiho gašenje Željezare, nekadašnjeg giganta i fabrike koja je u jednom momentu hranila više od pet hiljada porodica.
Vučinić je dodao da radnici Željezare gladuju i da nijesu sigurni koliko će imati strpljenja da mirno protestuju i čekaju da država riješi problem, pozivajući i ministra rada i socijalnog staranja da se obrati zaposlenima.
On je pozvao i ostale radnike koji imaju problema sa poslodavcima da se pridruže kolegama iz Željezare i zajednički naprave pritisak na Vladu, koja privatnicima toleriše neodgovorno ponašanje.
Vučinić je pozvao sve ugrožene radnike da budu uz Željezaru, da se zajednički bore, jer je jedinstvo jedini način da ostvare prava.

Predstavnici sindikata djelova Željezare naveli su da je od Nikšića, odakle, prema njihovim riječima, dolazi 60 odsto članova Vlade, napravljen grad bijede i gladi, te da je do ministarske fotelje izgleda najlakše doći ako kandidat ugasi nekoliko velikih državnih kompanija.
Podršku radnicima Željezare uputili su i predstavnici Sindikata metalaca, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, čiji je predsjednik, Zoran Kostić, rekao da je sudbina željezaraca u stvari sudbina svih radnika koji preživljavaju razna poniženja.
– Radnici su ovoj državi dali sve, a dobili su jad i glad, kao i zatvorene fabrike. Kažu da je svjetska kriza, ali ne kažu da je ovdje kriza više desetina godina. Metalska industrija se gasi, dok nam iz Vlade samo stižu obećanja, od kojih se ne živi niti se hrane djeca – naveo je Kostić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković rekao je da se poslije mogućeg gašenja KAP-a i Željezare više neće imati što zatvoriti.
– Ovo je posljednja linija odbrane. Vlada će poslije gašenja KAP-a i Željezare morati da investira novac u privatne firme kako bi se otvarila nova radna mjesta – saopštio je Keković.
On je ocijenio da u Crnoj Gori ne postoji srednji sloj i pozvao Vladu da saopšti da li domaći bogataši plaćaju porez.
– Tražimo od Vlade da transparentno i javno kaže ko su najbogatiji ljudi u Crnoj Gori i da li oni plaćaju poreze na milionsku imovinu, kao što mi plaćamo na naše skromne potrebe – kazao je Keković.
Iako policija nije odobrila skup željezaraca nije ni pokušala da ga spriječi, osim što su bile pojačane mjere bezbjednosti.

Zakazan sastanak Vlade i MNSS-a

Rasplet krize u Željezari u bilo kom obliku mogao bi biti izvjesniji u srijedu, kada će biti organizovan sastanak predstavnika Vlade i kompanije Montenegro spešelti stils (MNSS) koja je većinski vlasnik nikšićke fabrike, saopštio je ministar ekonomije Branko Vujović u razgovoru sa predstavnicima Sindikalne organizacije, nakon protestnog skupa.
Tokom protesta ispred Ministarstva ekonomije, sindikalnim vođama je iz tog vladinog resora stigao poziv da dođu u kabinet ministra Vujovića na razgovor.
Prema informacijama „Vijesti“, članovi Sindikata Željezare Janko Vučinić i Aleksandar Roganović ponovili su Vujoviću zahtjeve radnika da se do srijede isplate dvije zaostale plate i regres, ali im je ministar saopštio da je to nemoguće, jer „Vlada ne može da isplaćuje zarade radnicima privatizovanih firmi, kako Željezari, tako i ostalima“.
Vujović je, prema tim navodima, radnike pozvao na strpljenje do srijede, kada će poslije sastanka sa predstavnicima MNSS-a biti izvjesnije da li će kupoprodajni ugovor biti raskinut.
– Nekorektno i neposlovno je da većinski vlasnik poziva Sindikat da obezbijedi prohodnost računa Željezare i da radnička organizacija pomogne oko uslova koji oni traže. To je apsolutno nekorektno – rekao je ranije Vujović.

Vijesti

Advertisements

Comments»

1. Kabool - November 22, 2009

E nek su im Nikšićani rekli da su lopovi , pa da se i ostali radnici u Crnu Goru dignu , zajedno s njima , u štrajkove !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: