jump to navigation

Filip Kovačević: Politički bojkot treba dopuniti i ekonomskim, kao što je bojkot firmi koje su povezane sa ličnim interesima vrha režima November 17, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Rješenje za manjak povjerenja među liderima parlamentarnih političkih partija je formiranje šireg demokratskog tijela u kojem bi nestranačke ličnosti iz nevladinog sektora, sindikata, medija i sa Univerziteta bili svojevrsni „garantori“ dogovara, smatra profesor političke psihologije na Univerzitetu Crne Gore Filip Kovačević.

On je istakao da je to važno zato što civilno društvo ne mora i ne želi da se izlaže lošem pragmatizmu i kalkulacijama koje su i dovele do privremenog zastoja u realizaciji ideje bojkota lokalnih izbora.

“Njima mogu vjerovati svi, i članovi opozicionih partija i oni razočarani i/ili neoprediljeni (sve zajedno, jedna solidna većina crnogorskih građana) i to im daje izuzetno važnu moralnu dimenziju u suprostavljanju korumpiranom režimu”, kazao je Kovačević “Vijestima”.

On smatra i da se politička energija za bojkot tek prikuplja i da on može vrlo lako biti ponovo u žiži interesa kada se formira „forum“ i to kroz neophodni opozicioni bojkot Parlamenta, kao i lokalnih skupština.

“Dobar povod za bojkot Parlamenta je na primjer neusvajanje zakona o lustraciji, a zna se i zašto taj zakon nikako da uđe u skupštinsku proceduru”, kazao je Kovačević.

“Kako amorfnu političku enegiju da se poštuju principi pravde i prava na pravi način obraditi da bi došli do specijalnog čelika koji nam je potreban, a da se ta energija ne transformiše u agresiju i nerede, jer Crna Gora danas je prepuna „lutajuće agresije“ koja traži svoj objekt”, upitao je Kovačević. Rješenje za ovo je, tvrdi on, politička lustracija protagonista ratova devedesetih i eksproprijacija njihovog nelegalno stečenog profita.

“Zbog toga se i zalažem za formiranje ‘foruma građanskog spasa’ u koji bi bili uključeni svi koji su za uspostavljanje ovih principa neophodnih za funkcionisanje pravičnog socijalnog poretka”, kazao je on. Kovačević je siguran da će veći dio međunarodne zajednice podržati praksu bojkota institucija, kada se jasno razotkrije rad nedemokratskih struktura, kao u ovom slučaju.

“Mislim da politički bojkot potrebno dopuniti i ekonomskom dimenzijom koja podrazumjeva bojkot firmi koje su povezane sa ličnim interesima vrha režima”, istakao je Kovačević.

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: