jump to navigation

Đorđije Blažić: Institucije u Crnoj Gori postoje samo formalno da režim preko njih sprovodi svoje odluke November 17, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

U odnosu na vrijeme komunističke vlasti, nije se mnogo toga promijenilo u Crnoj Gori, ocijenio je prof. dr Đorđije Blažić. Govoreći o godišnjici obilježavanja pada Berlinskog zida u kontekstu nepromjenjivosti vlasti u Crnoj Gori, Blažić za “Dan” ističe da su nastale promjene formalnog, ali ne i suštinskog karaktera. Već 20 godina u Crnoj Gori vlada ista politička partija – DPS, koja je nastala iz Saveza komunista Jugoslavije.

– Došlo je do promjene državno-pravnog statusa i uvođenja višestrančaja, ali od te tradicije SKJ nije se mnogo odmaklo. Crnoj Gori će biti potrebno mnogo vremena da dođe u “uobičajene” parlamentarne sisteme. Dovoljno je samo pogledati odnose pozicije i opozicije i onda će svakome biti jasno da ovdje opozicije u klasičnom, naučnom smilu, praktično i nema. A očigledno je i da partijama sada odgovara takvo stanje – smatra Blažić.

Berlinski zid, srušen septembra 1989. godine, označio je novi politički početak za Evropu. Komunizma kao političke snage više nije bilo i liberalna demokratija zapadnog tipa postala je novi cilj modernog svijeta. Do koje mjere je to uspjelo, ostaje da se vidi, ali pad Berlinskog zida nije bio samo zbog toga važan – već i kao simbol otpora represiji i diktaturi. To su bila ključna obilježja istočne Njemačke, sovjetskog satelita u Evropi, kojom je upravljao Erik Honeker. On nije tolerisao rivale i bio je poznat kao lider koji je praktikovao “čvrsti komunizam”, gdje bi onaj ko visoko digne ruku sa zastavom protiv sistema, ostao i bez ruke i bez zastave. Zbačen je u nasilnoj revoluciji, koja je kulminirala rušenjem Berlinskog zida.

Tih godina došlo je do promjena i na našim prostorima. Počeo je raspad SFRJ, a smijenjena je vlast komunističke partije, u revoluciji koju su pokrenuli “mladi, lijepi i pametni”. Njihovo vrijeme još traje.

Prema ocjeni Blažića, suštinski problem u Crnoj Gori je postojanje personifikacije institucija. Kaže da su institucije pod jakim političkim uticajem i ističe da ih ni u vrijeme SFRJ nije bilo u pravom smislu riječi.

– Postojale su formalne institucije, ali je partija donosila odluku o svemu. Suštinski, sada je stanje potpuno isto, partije donose odluke, ali im institucije služe kao forma da se odluka sprovede u djelo. Preveliki je uticaj političara i do momenta dok taj uticaj ostaje dominantan, institucije u Crnoj Gori ne mogu da funkcionošu na pravi način. Nema sada o čemu da razgovaramo u tom dijelu, posebno kada je riječ o Ustavnom sudu. Ne znam zašto građani uopšte plaćaju Ustavni sud, jer nije valjda da je ocjenjivanje pravilnika ministarstava i agencija njegov posao. Ustavni sud ima primarnu funkciju zaštite ustavnog poretika a, nažalost, naš sud štiti režim ove zemlje – rekao je Blažić.

Iako se, nastavlja on, 2006. godine likovalo po Crnoj Gori kako je dobijena država, “dobijena je farsa da Crna Gora ima državu”.

– Ovo što imamo danas, daleko je od države. Mislim da je demokratska i pravna država još nedostižna i da to ne može biti ova improvizacija koju imamo. Tačno je – prvo ide demokratija a onda država i za konstituisanje demokratske države preduslov je postojanje demokratije. Zato, pitanje za sve je ko stvara državu – da li narod ili oligarhija. To je ono na šta Crna Gora mora danas da nađe odgovor – potencira profesor Blažić.

Fenomenom neromjenjive vlasti u Crnoj Gori bavili su se mnogi. Utisak je da malo ko izdvaja momenat kada je do promjena, nakon višestranačja, moglo da dođe. Baveći se izborima 2001. godine, na svom internet blogu, nekadašnji lider LSCG Slavko Perović je zapisao:

Za demokratsku Crnu Goru nema drugog puta, nego proći klancem kojim je išao LSCG. Nazovite taj klanac Termopilskim, ako hoćete, ili Nevidio, ako vam je milije. On čeka vas, vašu djecu, ne daj Bože, vaše unuke. Drugog načina nema. Sve drugo je gubitak vremena, bježanje od odgovornosti, trice i kučine. Samo slobodan čovjek zna da se sloboda ne može zamijeniti zlatom. Lanci su lanci, pa makar bili zlatni. Ovi crnogorski su rđa od rđe.
Vele, nekad ih Crnogorci nijesu ljubili…

Povodom godišnjice pada Berlinskog zida nema previše razloga za proslavu na Balkanu, ocjenjuje za “Dan” profesor Filip Kovačević.

– Kao što je rekao jedan sarajevski pisac, sve cigle sa Berlinskog zida sručile su se na Balkan. Treba li podsjećati da smo mi, kao građani SFRJ, bili tada po životnom standardu mnogo bliži zemljama zapadne Evrope nego što smo to danas, 20 godina poslije. Stoga nimalo ne cijenim zapadni trijumfalizam, kojeg samo svjedoci – kaže Kovačević.

Po njegovoj ocjeni, ono što se desilo je smjenjivanje fundamentalizama, dobili smo drugi takozvani „tržišni” fundamentalizam, koji melje i duše i živote “bez da ih šalje u gulage”.

– Nijesam saglasan da se vlast nije promijenila od 1945. Ona se promijenila – ali na gore. Više je pluralizma bilo u državnim institucijama 80-ih godina, pa zar su sekretari centralnih komiteta prijateljevali sa licima sa Interpolovih potjernica. Ne, desila se jedna sveopšta regresija, u okviru Crne Gore su izgrađeni “unutrašnji zidovi” mnogo dramatičniji nego što je to bio Berlinski, to su zidovi između životnog stila grupice moćnika i velike većine crnogorskih građana. A diplomatski predstavnici onih zemalja koje su srušile Berlinski zid danas u Crnoj Gori „mudro” ćute. Gdje je američki ambasador Roderik Mur da kao nekad Regan Gorbačovu poruči „Mr. Đukanović, srušite ove zidove” – pita se profesor Kovačević.

Dan

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: