jump to navigation

“Večernje novosti” najavljuju Miodraga Lekića kao vođu budućeg demokratskog fronta, a Mirjana Kuljak pravi razliku između te ideje i bojkota, i konstatuje da je uspješna za ratne i antiratne profitere November 16, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Ideja Nebojše Medojevića, lidera Pokreta za promene, da se formira „demokratski front“ protiv crnogorskog režima od političara, nezavisnih intelektualaca i predstavnika nevladinih organizacija, sindikata, medija i dijaspore, različito je primljena u krugovima na koje se odnosi.

Većina stranaka, kao i neki pojedinci, pozdravili su inicijativu o formiranju fronta čiji je cilj smena premijera Mila Đukanovića i raspisivanje demokratskih izbora, ali ima i skeptičnih reagovanja.

Bilo kako bilo, razgovori na ovu temu su započeli, istina ne javno. Kako „Novosti“ saznaju, više javnih ličnosti je već pristalo da se uključi u stvaranje „demokratskog fronta“. Gotovo je izvesno da će lider buduće organizacije biti bivši diplomata Miodrag Lekić, danas profesor na univerzitetu u Italiji.

Njegovo ime, istina, pominjalo se i u ranijim pokušajima opozicionih stranaka da postignu jedinstvo, ali kako ovog puta nije reč o partijskom delovanju, Lekić bi mogao da se „aktivira“ i stane na čelo pokreta.

Na koga se još računa?

Nebojša Medojević kaže da su u toku konsultacije, a da u front mogu da se uključe svi koji smatraju da je vreme da Đukanović napusti politiku, i mogu da pomognu da se Crna Gora stvarno demokratizuje.

Nezvanično, okosnicu fronta činiće profesori sa Univerziteta i predstavnici nevladinih organizacija koje su i do sada imale kritički odnos prema vlastima. Konkretno, pominju se imena profesora univerziteta Mirjane Kuljak, Filipa Kovačevića i Milana Popovića, direktora MANS Vanje Ćalović, pa Ratka Kneževića, biznismena i bivšeg saradnika Mila Đukanovića, kao i više sindikalnih aktivista i istaknutih pisaca i novinara.

Po svemu sudeći, Medojevićeva ideja nije naišla na dobar prijem kod nekih važnih političkih faktora, kao što je Socijalistička narodna partija, najjača opoziciona stranka.

Lider SNP Srđan Milić kazao je da ova inicijativa nije „dovoljno iskrena i ozbiljna“, ocenjujući da ne vidi osmišljen program i da se sve bazira na „već viđenim“ pokušajima.

– Mi nismo ni pokrenuli formiranje neke koalicije, već širokog fronta sa jasnim ciljem – odgovorio je na to Nebojša Medojević, ostajući pri stavu da je formiranje „najšireg antirežimskog fronta“ jedini politički izbor koji Crna Gora ima u ovom trenutku.

Kada će „demokratski front“ biti i formalno formiran još se ne zna. Navodno, pre Nove godine biće obelodanjen sastav „koordinacionog odbora“ koji će budući pokret organizovati i predložiti konkretan program.

– U to telo ušli bi svi oni koji smatraju da je došlo vreme da se pruži otpor vlasti koja je kidnapovala državu i građane drži kao taoce svojih interesa – procenjuje dr Kovačević. – Bez šireg građanskog fronta, opozicija će ostati u kavezu instaliranih podela, optuživanja i trojanskih konja…

* * *

Na ovu vijest reagovala je i profesorica crnogorskog Univerziteta i bivši funkcioner Liberalnog saveza Mirjana Kuljak, navodeći na sajtu Daily News Montenegro kako je za nju ta ideja neprihvatljiva.

-Koliko je ideja bojkota jasna, toliko je ideja demokratskog fronta mutna. Koliko je ideja bojkota uspješna za opoziciju, toliko je ideja demokratskog fronta uspješna za ratne i antiratne profitere -kratko je pojasnila Kuljak svoje gledište.

 

Večernje novosti, DNMN

Advertisements

Comments»

1. Jelena - November 16, 2009

Mira je carica. Uvijek je u pravu 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: