jump to navigation

Andrija Mandić: Opozicija ne treba da učestvuje na izborima, treba krenuti u složnu, jedinstvenu i neprekinutu akciju kako bi zaustavili vlast November 16, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da opozicija ne treba da učestvuje na izborima koji se održavaju pod postojećim uslovima, naglašavajući da je njena dužnost da ne legitimiše izborni proces koji ne poštuje demokratske procedure. Mandić dodaje da “opozicija režimu Mila Đukanovića ima pravo i obavezu da zatraži nova pravila izborne utakmice, jer se zna da višestranački izbori održani u Crnoj Gori od 1990. godine do danas nisu bili fer i slobodni”.

– Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću opozicioni predstavnici su predložili da, ukoliko se ne obezbijedi dvotrećinska podrška novim izbornim zakonima u Skupštini i ne zaustavi organizovani kriminal, organizuje okrugli sto vlasti, opozicije, važnih institucija i slobodu. Ukoliko se ne obezbijede razumni uslovi, kao minimum za drugih zainteresovanih struktura, kako bi sastavili nova pravila i stvorili uslove za političku ravnopravno učestvovanje u političkom životu u Crnoj Gori, opozicija neizlaskom na izbore može najefikasnije i u najkraćem mogućem roku da se izbori za demokratski ambijent – tvrdi predsjednik Nove.

Po njegovom mišljenju u Crnoj Gori nema osnovnih uslova za demokratski razvoj i ravnopravnu političku utakmicu. Rezultati izbora, ističe Mandić, posebno nakon referenduma, više podsjećaju na dirigovano i prisilno izražavanje pokornosti režimu, nego na slobodno izražavanje političke volje građana ili slobode izbora stranaka koje „prave” koaliciju sa DPS-om.

– Postalo je jasno i očigledno da se, zbog zloupotreba državne moći i aktivnosti organizovanog kriminala i prljavog novca, cijeli koncept višestranačja nalazi u opasnoj krizi – upozorava on.

Iskustva zemalja u regionu, smatra Mandić, za stanje u Crnoj Gori potpuno su neupotrebljiva, jer su čak i države koje su decenije prije pada Berlinskog zida provele pod komunističkim terorom u međuvremenu nekoliko puta promijenile vlast. Podsjeća da od početka višepartijskog sistema opozicija ukazuje da je riječ o simuliranoj demokratiji, da se ništa nije promijenilo, osim što se povremeno organizuju tobožnje izborne utakmice.

– Sve do posljednjih izbora u Kotoru izlazak građana na birališta priprema se kao nametnuta obaveza da bi se zadovoljila forma, u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice. Kotorski izbori su pokazali, kada DPS ostavite na političkoj pozornici da se samo njegov glas čuje, brzo se uvjerite da je protiv te stranke najmanje dvije trećine građana. Podrška DPS-u manja je od trećine ne samo u Kotoru već u svim opštinama u Crnoj Gori – naglašava Mandić.

Kako je podvukao, sve su ovo razlozi da se krene u složnu, jedinstvenu i neprekinutu akciju opozicije kako bi zaustavili vlast da na dosadašnji način organizuje izborni proces čiji je jedini cilj obnavljanje nekotrolisanog mandata. – Građanima se mora pružiti jednom prilika da izraze svoju slobodnu volju. Režimu treba pružiti priliku i da svojim partnerima iz međunarodne zajednice objasni zašto u Crnoj Gori nema više potrebe za ovakvim izborima – zaključio je predsjednik Nove.

Predsjednik Nove Andrija Mandić kazao je da biti opozicionar u Crnoj Gori ne tajnih i javnih policija, koje čine sve da opozicione predstavnike moralno likvidiraju. Protiv opozicionog mišljenja i djelovanja, kako je kazao, “angažovane su brojne državne i samo da je oblik samožrtvovanja za dobro zajednice, već je i direktno izlaganje aktivnostima paradržavne strukture – od političke policije, tajnih službi i dirigovanih medija, pa sve do onih građana koji se nadaju da će se dočepati privilegija samo ako pokažu da iz sve snage preziru opoziciju”.

– Protiv opozicije su i predstavnici pojedinih zemalja koji dolaze u Crnu Goru samo da bi otvoreno podržali vlast. Zainteresovani su i za ugovore koji se, van očiju javnosti sačinjavaju na štetu građana Crne Gore. Oni bi voljeli, recimo, da opozicija najveći dio svoje pažnje i vremena usmjeri na usvajanje zakona kojim se istopolnim zajednicama jemči pravo na brak i usvajanje djece – ocijenio je on.

Dan

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: