jump to navigation

Plan o ujedinjenom frontu za ostavku Đukanovića: Da li su tačne tvrdnje Medojevića da će to biti i sistemska promjena? November 15, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Nebojša Medojević Facebook status:
Ministar finansija najavio smanjenje zarada u javnom sektoru za 100 miliona, Ministar prosvjete moli banke da ne blokiraju Uprave škola zbog kredita koje su uzeli zaposleni u prosveti…VRIJEME JE ZA GRADJANSKU NEPOSLUSNOST I PROTESTE

* * *
Protesti su legitmno sredstvo demokratske borbe. Ovi ne znaju da vode državu i privredu. Znaju samo da kradu i da se bave švercom.

Naš cillj je više nego jasan. Pazljivo je odabran i usaglašen je sa stanjem u CG. Ovo je personalna autorkratija, koja se zasniva na nekontrolisanoj moći jednog čovjeka koji je na vrhu piramide. Ostali nosioci moći nijesu u poltičkom sistemu i ja ne mogu tražiti ostavku njegovom bratu ili prijatelju iz Uba. Ostavka Đukanovića je sada najavažniji poltički cilj. Postoje i strateški i taktički razlozi koji motivišu moje izjave i ne mogu preko fb da o tome polemišem. Radimo intezivno na koncipiranju Demokratskog Fronta, bojkotujemo sve izbore i kada se steknu politički uslovi izlazimo iz Parlamenta i idemo na ulice. NOVA je sa nama u toj priči. Hoćemo ovaj put da ozbiljno odradimo čitav posao i da ga dovedemo do kraja.
Neophodno je određeno prećutno povjerenje i sagalsnost da se radi na ostvarenju cilja. Ja imam ipak mnogo veću odgovrnost od nekih anonimnih blogera. i PREUZIMAM MNOGO VECI RIZIK, od nekih samozvanih crnogorskih demokrata koji pod anonimnim nikovima šalju “savjete ” izvan Crne Gore. Dođite momci ovde i uđite u DF da rušimo ovaj režim.

Ja poslednjih 20 godina intenzivno proucavam tranzicije postkomunističkih društava od Rusije do Slovenije. Učestvovao sam i sam u jednom (Srbija), a neke sam izbiliza izučavao (Rusija, Poljska, Češka). Napisao sam dosta radova na tu temu i upoznao veliki broj istinskih demokrata i refromatora. Sve što znam ugradio sam u projekat demokratizacije Crne Gore, koja podrzumijeva demontranje totalitarnog političkog poretka, koji danas personalizuje jedan čovjek i nekoliko njegovih srodnika i partera u biznisu i kriminalu. Sad je vrijeme da vidimo koliko partija, intelektualaca, studenata, sindikalnih lidera, preuzetnika, sportista, glumaca je spremno da se bori za sistemske promjene i slobodu.
Korak po korak, nivo po nivo.

I nema tajnog dijela plana. Radimo, ali ne preko medija. Razgovaramo sa više uglednih intelektualaca oko koncepta, i pripremamo potrebna dokumenta…čuće se. Plan je jasan, za onoga ko umije da pročita. Na prvom smo nivou. Tražimo ostavku Đukanovica i BOJKOTUJEMO sve izbore. Glavno pitanje je ko nije za ostavku Đukanovića i BOJKOT. I pustimo da dinamika procesa odradi svoje. Ne nasjedajmo na provokacije režimskih “opozicionara” koji su dobro naplatili svoje djelovanje. Ko je za ostavku Đukanovica i bojkot izbora član je Demokratskog fronta….I NEMA DALJE DOK JE ON PREMIJER. Crna Gora poslije Ostavke Đukanovića….Nista više neće biti isto na tom drugom nivou igre.

O personalnoj dikaturi i totalitarnim istemima preporučujem od prof. Milana Podunavca “Politički legitimitet”, “Tiranija i sloboda” i “Princip građanstva i poredak slobode”. Sistemi koji su zasnovani na neograničenoj moći vladara, nakon njegovog odlaska sa vlasti teže ka demokratizaciji i slobodi. Nije tačna konstatacija da smjenom Đukanovica neće doci do dramaticnih i radikalnih promjena sistema. Postoji puno i teorijsko i pragmaticno utemeljenje političkog zahtjeva za ostavkom Đukanovica putem javnog demokratskog pritiska.

A radi se o projektu sistemske promjene, a ne o prostim koalicijama nakon pada Đukanovića. Dakle, nema nikakvih koalicija. Ako se uspije u prvom dijelu plana i Đukanović podnese ostavku, onda pada Vlada i stvaraju se politčki uslovi za iniciranje dijaloga izmedju političkih partija, ali i drugih segmenata društva oko formiranja Vlade Nacionalnog konsenzusa ili nacionalnog spasa, koja ima zadatak da sprovede nepohodne refrome potrebne za diskontionitet sa totalitarnim režimom vladanja, i da pripremi prve fer i poštene izbore. Slično se desilo u mnogim postkomunistickim zemljama krajem 80tih i pocetkom 90tih godina prošlog vijeka. Klaus je bio Premijer prelazne vlade Češke, u Srbiji je bila prelazna Vlada sa koministrima posle5.oktobra itd.
Kada se budu pravile koalicije za te prve fer i poštene izbore, PzP neće praviti nikakve koalicije sa DPS, ali do toga je daleki put. Ostala pitanja treba postavljati tek kada se desi sistemski diskontinunitet, tj kada Đukanovic podnese ostavku. Na isti način na koji je i ušao u politiku janura 1989. godine.

FB NM Wall

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: