jump to navigation

Inicijativa tri Nvo: Ekolozi Ulcinja udružili snage November 10, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Ulcinjske NVO “Kaljaja”, “Pax” i “Zeleni korak” pokrenule su inicijativu za formiranje pokreta koji bi imao za cilj očuvanje i unapređenje prirodne baštine i kulturno-istorijskog nasljeđa.
One su apelovale na mještane, civilni sektor, nezavisne intelektualce i političke subjekte da masovno podrže inicijativu jer je, kako je rekao direktor “Zelenog koraka” Dželal Hodžić, stanje u Ulcinju po tom pitanju vrlo nepovoljno.
“Ni na lokalnom, niti na državnom nivou, ne preduzimaju se adekvatne mjere da bi se sačuvale vrijednosti koje su osnov održivog razvoja. Problemi sa devastacijom Port Milene, Ade Bojane, Borove šume i brojnih kulturno-istorijskih spomenika zaslužuju dužnu pažnju i efikasna i kvalitetna rješenja. Misiju ne može završiti samo jedan, već svi zajedno, i zato želimo da angažujemo sve strukture da se te vrijednosti zaštite, sačuvaju od daljeg propadnja i unaprijede zarad budućih generacija”, kazao je Hodžić.
On je rekao da ulazak u pokret ili koaliciju ne znači gubitak identiteta.
“Svako će moći da zadrži autonomiju i u okviru nje posao koji je i do sada radio”, poručio je Hodžić.

Vijesti

Advertisements

Comments»

1. Milija - November 10, 2009

A STA CEMO SA DEPONIJOM SMECA NA ALBANSKOJ OBALI RIJEKE BOJANE, CIJI BAGERI ZATRPAVAJU RIJEKU TIM ODPADOM?! Tone smeca zagadjuju medjunarodnu rijeku Bojanu, koja je od bitnog znacaja ne samo za podrucije, region oko nje vec i za Skadarsko j. i Zetsku ravnicu.- Korito rijeke Bojane se smanjuje i kao otoka Skadarskog jezera, nece moci jos dugo da obavlja taj prirodni zadatak, usled cega, ce samo jezero u zimskim mjesecima znatno povecati svoju vodenu povrsinu i plaviti veca podrucija.
Rijeka Bojana ima dva usca. Jedno izmedju Ade Bojane i Albanse obale i ono je veoma dobro “probijeno” i drugo izmedju Ade B. i Velike plaze cija je dubina veoma mala zbog nedovoljnog hidro potencijala, koji je prirodno usmjeren ka drugom uscu. Ako se ne poradi na produbljivanju “rukava” ka uscu izmedju Ade B. i Velike plaze isti bi mogao da se zacpi (usled velike kolicine materijala – izmedju ostalog i smeca koje sam gore pomenuo) i da na njegovom mjestu “izbije” kopno. O tome niko ne prica, ne pominju zagadjivace iz Albanije, ljetos se povrsina Bojane u njenim gornjim tokovima (na 2-3km od Ade B.) nije vidjela od pjene, dzakova smeca, uginulih zivotinja i ostalih odpadaka koje su plutale po povrsini. Sve se to rastvara, razgradjuje, talozi i ZAGADJUJE! Paradoks, u medijima se objavljuje “znacajna saradnja izmedju policije CG i AL u zastiti zivotne sredine i saradnji uopste”, A ALBANSKI DINAMITI IM ZADNJICU POMJERAJU. Albanski ribari love na tradicionalan nacin, zapali dinamit i “frlji”, kad “grune” oni poskacu u vodu, pa skupljaju mrtvu ribu, koje skoro i da nema. Ovako unistavaju i floru i faunu..
“Nigdje nije tako neophodno predvidjanje buducnosti kao u sferi zastite i unapredjenja zivotne sredine.” prof. sa Univerziteta


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: