jump to navigation

DC i “Vijesti” razvodnjavanju bojkot za koji se zalaže većina opozicije, lansiranjem ideje o kolaboraciji sa režimskom LP November 10, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Predsjednik Demokratskog centra Goran Batrićević spreman je odmah da počne pregovore sa Nebojšom Medojevićem i Andrijom Popovićem o formiranju unije DC, Pokreta za promjene i Liberalne partije, kazao je potpredsjednik DC Goran Đurović.

U autorskom tekstu objavljenom u rubrici Forum u jučerašnjem broju „Vijesti“, Đurović je iznio mišljenje da stanje u opoziciji nameće potrebu za novom političkom elitom koja se mora pregrupisati i ukrupniti. On je naveo da prvenstveno misli na partije čiste građanske orijentacije – DC, LP i PzP „koje se moraju osloboditi unutrašnjeg balasta koji ih opterećuju ili iskreno motivisane razmisliti o nekoj vrsti unije“.

„SNP sigurno misli da je sama sebi dovoljna, dok bi Nova, NS i DSS trebalo da traže novu krovnu ideju da se okupe“, rekao je Đurović u autorskom tekstu.

On je juče, pojašnjavajući svoju ideju, rekao da je unija DC-LP i PzP zamišljena da funkcioniše u nekom prelaznom periodu u kojem bi svaka partija sačuvala neku vrstu autonomije.

„To kažem jer se bojim da bi se ideji ujedinjenja usprotivili mnogi pojedinci u partijama koji više nikada i nigdje ne bi mogli biti visoki funkcioneri. Svjesni toga, opterećeni saznanjem da njihovo znanje, ponašanje i stručnost ne korespondiraju sa idejom nove političke elite, radili bi sve da do ujedinjenja ne dođe“, kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, tek kada se svaka partija u najvećoj mjeri očisti takvih ljudi, išli bi korak dalje ka jednom političkom subjektu.

„Ako bude volje i snage da se ovaj projekat realizuje to će biti signal mnogima da nam priđu. I kao poruku liderima partija od kojih ova ideja zavisi citirao bi pokojnog premijera Srbije Đinđića: ‘Ako ne možeš da vodiš onda prati, ako ni to nećeš, onda se skloni jer kočiš’“, kazao je Đurović.

On je rekao da je pitanje ostvarivosti projekta zvanog unija LP, PzP i DC realno onoliko koliko bude bilo sluha i želje da se krene sa mrtve tačke.

“Istina je da je u proteklom vremenu bilo manjeg ili višeg neslaganja između lidera ovih partija. To mora prestati – ko na to nije spreman taj mora da ide iz politike i da oslobodi partiju tereta svoje sujete. Ono što zasigurno znam jeste da što se tiče dr Gorana Batrićevića, pregovori mogu da počnu koliko je sjutra“, rekao je Đurović.

On ističe da bi osnovni cilj bio “stvaranje nečeg respektabilnog što će narod i međunarodna zajednica prepoznati kao alternativa postojećoj vlasti”.

„Na kraju krajeva, to bi relativno brzo to i bila. Sa dobrom organizacijom, ujedinjenim kadrovima, jakom željom koja mora da uguši lične sujete Crna Gora bi dobila proizvod koji bi sigurno bio potpomognut od mnogih relevantnih faktora u EU. Mislim da treba da budemo proaktivni i da ne čekamo da nam Evropa osmisli koncept demokratizacije države već da im ponudimo jasnu viziju nečega što se zove nova politička elita“, rekao je Đurović.

Medojević pravi savez sa Kneževićem?

Lider PzP-a Nebojša Medojević juče je najavio razgovore o formiranju demokratskog fronta za smjenu vlasti, naglašavajući da bi se djelovanje tog fronta, između ostalog ogledalo u bojkotu državnog parlamenta i organizovanju demonstracija.

Medojević je rekao da bi taj demokratski front okupio najšire strukture društva, a imao bi tri cilja – ostavku premijera Mila Đukanovića, formiranje demokratske vlade i organizovanje prvih slobodnih izbora.

Predsjednik PZP-a je kazao da je, na tom fonu, stupio u kontakt i sa Ratkom Kneževićem.

„Sa njim ću narednih dana, van Crne Gore, razgovarati kako i na koji način iskoristiti ovo što su nam građani Kotora poručili. A to je da 30 odsto Crne Gore ne može da ima apsolutnu vlast“, istakao je Medojević.

On je kazao “Vijestima” da bi u demokratskom frontu bili predstavnici nevladinih organizacija i nezavisni intelektualci.

“Postoji grupa intelektualaca koja duže vrijeme promišlja o demokratizaciji Crne Gore. Nijesmo imali sa njima intenzivnu komunikacuiju, ali je došlo do poklapanja nekih frekvencija koje emitujemo i prvi put otvorenih bliskih stavova, na primjer sa Milanom Popovićem, Filipom Kovačevićem”, naglasio je Medojević.

On ukazuje da je PzP potrošio dosta vremena da stvori kostur fronta od parlamentranih partija, ali da nijesu uspjeli da artikulišu zajednilčki stav.

“Ostavljamo otvorena vrata i parlamentarnim i vanparlamentarnim partijama. Nemamo više vremena da čekamo, nećemo više da vodimo javne rasprave koje nemaju nikakav rezultat. Drugi elemenat je da dobijemo međunarodnu podršku od Vašingtona i Brisela. U toj sferi uloga Ratka Kneževića može da bude epohalna”, ocijenio je Medojević.

Đurović je kazao da razgovori o ostvarivosti ovog projekta još nijesu počeli jer „čekamo da vidimo šta i drugi misle“.

„Ja mislim da je ukrupnjavanje jedini spas za sve tri partije. U suprotnom sve tri partije će nestati prije ili kasnije. U ovim partijama ima dovoljno novih, mladih, sposobnih i iskrenih ljudi koji mogu napraviti uspješan tim. Pojačani sa nezavisnim intelektualcima i uticajnim nepartijskim ličnostima dobili bismo jaku građansku opciju vrijednu pažnje“, rekao je Đurović.

On je dodao da bi u ovoj uniji iskreno volio da vidi i SNP, jer misli da bi ta eventualna unija sa njima dobila na ozbiljnosti organizacije.

„A oni bi konačno stavili tačku na terete iz prošlosti i time ovjerili svoju građansku profilaciju“, dodao je Đurović.

On je međutim naveo da nije siguran da će trenutna veličina SNP-u dozvoliti da o nečem ovakvom razmišljaju.

„Zato sam rekao da je možda SNP sam sebi dovoljan. Naravno ideja unije nije limitirana, pa ostavlja prostora i za druge političke subjekte kojima ideja građanske države nije strana“, rekao je on.

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: