jump to navigation

Goran Đurović, potpredsjednik DC, nezadovoljan tempom borbe protiv režima, predlaže koaliciju sa režimskom LP November 9, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

djurovicTrudim se da pratim dnevnopilitička dešavanja, da budem u toku i da na osnovu svega što pročitam i čujem pokušam donijeti neki sud. Međutim, zadnjih dana mi to slabo polazi za rukom jer jednostavno ne shvatam šta to moje kolege u opoziciji hoće, koji im je cilj i kako do njega doći. Čak nijesam siguran da im je svima zajednička i ideja o potrebi za promjenom režima. Ideja o potrebi bojkota, koji bi trebalo da pošalje mali signal civilizovanom svijetu da bjeloruski režim nije samo u Bjelorusiji, se pretvorila u nešto toliko haotično, nedosljedno i tragično da Vas prosto ostavlja negdje između neba i zemlje, negdje u nekom međuprostoru lišenom bilo kakve logike.

Što više čitate smisao riječi, nejasniji vam je, što više slušate o bojkotu – glasovi koje čujete su vam nerazboritiji. Na moju veliku žalost predvodnik takvog haosa je Socijalistička narodna partija ili u narodu poznatija kao SNP. Ova partija se u svojoj transformaciji od nacionalne ka građanskoj izgubila negdje u bermudskom trouglu između Kotora, Cetinja i Mojkovca. Nijesam siguran da bi i crna kutija, koja bilježi njihove višesatne glavne odbore, mogla dati odgovor šta se desilo i da li je uopšte bilo pilota u avionu. Poslije njihovog postreferendumskog prizemljenja, nova posada je popravila letjelicu i laganom pričom je podigla na krstareću visinu od skoro 20 procenata. Strah od mogućeg ponovnog poniranja je pilote nagnala na odluku o održavanju te visine po svaku cijenu. Turbulencije iznad Žabljaka, kiša iznad Kotora i olujno nevrijeme poviše Cetinja i Mojkovca su letjelicu ostavili bez gasa te ona sada lebdi u tom prostoru šaljući nejasne signale o njihovoj trenutnoj lokaciji.

Problem ovakvog lutanja je veći činjenicom da ova, najveća letjelica, za sobom vuče dvije bezmotorne jedrilice poznatije kao Nova i Pokret, za ovu drugu čak sumnjam da je i bespilotna. Epilog svega je da SNP bojkotuje Kotor, malo bi učestvovala na Cetinju a puno u Mojkovcu, Nova i PzP su se prinudno opredijelile da bojkotuju Kotor i Cetinje a da budu svi zajedno u Mojkovcu. Pa kada na to dodate NS čiji visoki funkcioner iz Kotora piše sjajne tekstove o potrebi bojkota a koji su u suprotnosti sa činjenicom da izlaze na izbore i DSS koji vapi za bojkotom sve do Mojkovca, LP koja je zadovoljna što će njihov kandidat u najgorem slučaju biti drugi na izborima u Kotoru, dobijete jedno veliko NIŠTA iliti još jednu potvrdu teze o opozicionoj neozbiljnosti. Kako bih bio objektivan moram reći da i mi u Demokratskom centru osim jasnog opredjeljenja o potrebi bojkota nijesmo uradili puno toga da se on afirmiše.

Ovakvo stanje nameće potrebu za NOVOM POLITIČKOM ELITOM koja se mora što prije pregrupisati i ukrupniti vođena novim idejama i ljudima. Ovdje prvenstveno mislim na partije čiste građanske orijentacije prvenstveno na DC, LP i PzP koje se moraju osloboditi unutrašnjih balasta koji ih opterećuju iI iskreno motivisane razmisliti o nekoj vrsti respektabilne unije. Tu bi takođe trebalo ostaviti prostora i za nove nepartijske ljude kojima bi takva ideja bila bliska. SNP sigurno misli da je sama sebi dovoljna dok bi Nova, NS i DSS trebalo da zajednički traže novu krovnu ideju oko koje će se okupiti. Ovo moje viđenje i moje želje su možda nerealne ili neutemeljene i dajem svakom za pravo da se ne složi sa mnom, ali sve dok ne počnemo tražiti rješenje, problem će postojati. Bilo bi jako korisno kada bi se što više aktera uključilo, sa svojim predlozima i rješenjima, u traženju izlaska iz ove pat pozicije bojkota nas samih.

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: