jump to navigation

Filip Kovačević: Bojkot kao osnova za otpor vlasti koja je kidnapovala državu i drži građane kao taoce svojih interesa November 8, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

kovacCrnoj Gori je potreban forum građanskog spasa u koji bi, osim opozicije, ušli intelektualci i predstavnici nevladinog sektora, medija i sindikata, ocijenio je profesor političke psihologije na Univerzitetu Crne Gore, Filip Kovačević.

„Ono što je u Crnoj Gori u ovom politički kritičnom trenutku potrebno formirati je forum građanskog spasa, dakle, jedno šire demokratsko tijelo u koje bi ušli svi oni koji smatraju da je došlo vrijeme da se pruži otpor vlasti koja je kidnapovala državu i drži građane kao taoce svojih interesa“, kazao je Kovačević.

On je objasnio da bi u forum bi bili uključeni predstavnici opozicionih partija, autonomnog nevladinog sektora, slobodnih i nezavisnih medija, sindikata i intelektualaca.

„Upravo u ovom forumu bi onaj veći dio međunarodne zajednice, koji sve više i više uviđa neophodnost političkih promjena u Crnoj Gori, pronašao kredibilnu političku alternativu“, smatra Kovačević.

On tvrdi da će bez šireg građanskog fronta opozicija „kao i do sada ostati zarobljena u kavezu instaliranih podjela, optuživanja i trojanskih konja“, dok će na strani vladajuće koalicije „jačati to jest divljati sadizam vlasti koja misli da nikad neće morati da položi račune“.

Kovačević je kazao da takav politički „vampirizam“ može da znači samo jedno – suštinsko nazadovanje Crne Gore po svim aspektima univerzalnih vrijednosti.

„U isto vrijeme, svjedoci smo enormne frustracije vrha režima pod pritiskom procesa koji se vode u Bariju, kao i iz krugova koje u javnosti oličava Ratko Knežević, a koja se oslikava u govoru mržnje i bahatosti prema svima onim koji žele pravičnu i pravdoljubivu državu“, naveo je on.

Kovačević je dodao da takav odnos „praćen provincijalnom stigmatizacijom šizofrenije i instrumentalizovanjem balkanskih nesreća kome je sam kumovao“, pokazuje koliko su postale „klimave“ strukture koje se pretvaraju da su nesavladive.

„Te strukture je laž i korupcija, na kojoj počivaju, korodirala do dna i one ne bi mogle da se odupru djelovanju jednog širokog građanskog demokratskog foruma. To pokazuju iskustva promjene istočnoevropskih režima prije 20 godina“, objasnio je on.

Kovačević je rekao da bi opozicione partije, da bi forumu stvorile političko-moralni prostor za djelovanje, trebalo kroz bojkot na parlamentarnom nivou da odbiju da daju legitimitet postojećem političkom sistemu i time započnu svoje djelovanje u okviru foruma.

Mina

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: