jump to navigation

Cetinjski PZP: Prolongiranje izbora je farsa November 7, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

pzpbojkotCetinjski Odbor Pokreta za promjene saopštio je danas da nije iznenađen prolongiranjem održavanja izbora za lokalni parlament Prijestonice ocjenjujući da se radi o već viđenom scenariju sa prethodnih parlamentarnih izbora sa istim akterima.

Upravni sud poništio je odluku o raspisivanju izbora za lokalni parlament jer je gradonačelnik Cetinja Mila Jankovića umjesto minimalnih 60 za izbornu kampanju ostavio 59 dana.

„Radi se o tome da je ostavljena mogućnost poništavanja izbora ili u ovom slučaju Odluke o raspisivanju izbora, ukoliko politička situacija ne pođe u željenom pravcu u odnosu na održavanje vladajuće koalicije na vlasti“, kaže se u saopštenju PZP dostavljenom.

Ocjenuje se da je teško povjerovati da je režim, koji je, kako se navodi, naslijeđeno iskustvo iz jednopartijskog sistema u pogledu održavanja izbora neprestano usavršavao tokom posljednjih dvadeset godina, sada neplanski načinio propust u izbornoj proceduri.

„Upravni sud je u ovom slučaju promptno reagovao, što takođe pokazuje da se ne radi o slučajnom propustu. A sa druge strane – kada je u pitanju grubo nepoštovanje rokova zacrtanih u Zakonu o Prijestonici, subjekti nadležni za njegovo (ne)sprovođenje u pravnom smislu nijesu nikome odgovorni“, ocjenuje se u saopštenju.

Cetinjski odbor PZP-a, kako se navodi i dalje čvrsto stoji pri stavu da neće izlaziti na izbore dok se ne steknu uslovi za održavanje prvih slobodnih i demokratskih izbora, uključujući i ravnopravnu izbornu kampanju za sve političke subjekte.

Ukazuje se da u trenutku, kada se politički tokovi u Crnoj Gori ponovo ubrzavaju, bojkot lokalnih izbora predstavlja samo prvu fazu ka deligitimisanju režima i ostvarenju navedenih uslova.

„Zna Demokratska partija socijalista da ima podršku ispod trećine “zadovoljnih” glasača od ukupnog biračkog tijela, i da se do sada uz pomoć opozicije, kao i dijela kontrolisanih opozicionih partija stvarao privid njihove moći i demokratskog legitimeta na Cetinju“, smatraju PZP-u.

U PZP-u smatraju da DPS nije uspio da pronađe „dovoljan broj partnera za izbornu predstavu, kao ni političke partije kojima bi bila namijenjena epizodna uloga“.

Navodi se da će Opštinski odbor (OO) PzP Cetinja i ubuduće raditi na buđenju građanske svijesti kod onih koji se mire sa okolnostima.

„OO PzP od svog konstituisanja ima isti cilj, a to je da na nivou našeg grada budemo dio širokog demokratskog fronta kao alternative koja će biti spremna da u suštinskom a ne u fasadnom smislu, Prijestonici vrati značaj koji ona mora imati“, zaključuje se u saopštenju.

Mina

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: