jump to navigation

SNP kao alibi opoziciji za obesmišljavanje ideje bojkota: Reakcije na odluku NOVE, SNP, NS, i DSS da ipak izađu na izbore October 31, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Srđan Milić, SNP:
Socijalistička narodna partija odlučila je da učestvuje na izborima za lokalni parlament na Cetinju jer postoje svi zakonski preduslovi za to.

Najvažnije je obezbijediti zakonitost izbornog procesa. Nikada nisam govorio o eliminisanju kriminalnih struktura iz izbornih procesa, već o jasnom iskazu političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala.
I nikada nisam pomenuo riječ bojkot izbora, bojkot se smije koristiti, samo u slučaju kada je to posljednje sredstvo političke borbe.
Neće postojati problemi unutar opozicije zbog odluke SNP-a da učestvuje na izborima na Cetinju, očekujem da će PZP i Nova razumjeti potez naše partije u vezi sa predajom izborne liste na Cetinju. Vidio sam Branka Radulovića iz PZP i Radojicu Živkovića iz Nove srpske demokratije i nijesu mi djelovali iznenađeno.
Oni dušebrižnici koji pokušavaju da grade svoju karijeru na tezama o navodim sukobima unutar opozicije i ovog puta su omašili. Neće postojati problemi unutar opozicije vezano za naš pokušaj da kažemo svima da je naš osnovni cilj demokratizacija Crne Gore, a na izbore se izlazi samo onda kada je obezbijeđena zakonitost čitavog procesa.

Nebojša Medojević, PZP:
Iznenađen sam zbog toga što nije ispoštovan opozicioni dogovor i smatram da je SNP napravila pogrešnu političku procjenu da bi od tih lokalnih izbora mogla imati nekakvu korist.

Izlazak SNP na Cetinje je nova situacija. Sada kada je SNP izašao, pitanje izlaska u Mojkovcu je otvoreno, vidjećemo, ništa još nismo odlučili. Bili smo spremni da podržimo SNP u Mojkovcu, ako oni podrže nas na Cetinju, ali sada su stvari drugačije. PzP je na svojoj koži osjetio kolika je i kakva opozicija SNP. Ovaj SNP nas je vukao za nos oko Mojkovca sve do juče. Sad je nova situacija i mi ćemo donijeti novu odluku. Imacemo predlog OO Mojkovac, pa ćemo odluku donijetu na glavnom odboru.

Htjeli smo da imamo dobre odnose u opoziciji i da pokušamo da djelujemo jedinstveno, medjutim, sa SNP to ne ide. Dogovor više ne važi, sada ćemo o svim dogovorima sa SNP ponovo razmisliti.

Mi krećemo sa kamapnjom bojkota u Kotoru i Cetinju, sada je najvažnije da to odradimo i da tamo bojkot uspije, jer podaci koje stranka ima ,,sa terena” pokazuju pozitivne rezultate, ali će se morati malo aktivirati i građani jer bojkot sam po sebi neće ništa riješiti ako sjedimo kući i čekamo izborni dan.

Svetozar Marović, DPS:

Odluka opozicionih stranaka o bojkotu izbora neće dugo trajati, jer se radi o teško objašnjivom potezu. Priznajem da ne razumijem odluke o bojkotu izbora. Demokratija nije samo vrlina ili procedura, već i takmičenje.

Svako ima svoje razloge za bojkot, ali uvjeren sam da će opozicione stranke tu odluku teško objasniti, prije svega, svojim biračima. Zato ne očekujem da bi odluka opozicije o bojkotu izbora mogla dugo da traje. Ako je ona donijeta za Kotor, skoro sam uvjeren da će na izborima na Cetinju ozbiljno razmisliti o njenoj svrsishodnosti, tako da mi se čini kao realno da će opozicija učestvovati na izborima u Mojkovcu, odnosno da većina stranaka iz njenih redova neće biti spremna da i dalje slijedi odluku o bojkotu.

Goran Danilović, NOVA:
Nova srpska demokratija preispitaće stav o bojkotu izbora u Mojkovcu. Vidjećemo u Mojkovcu u narednim danima, shodno određenim informacijama koje stižu sa terena, da li više da ima smisla poziv Predsjedništva Nove ostalim opozicionim partijama o delegitimisanju izbora u tri grada. Poziv predsjedništva Nove ima racionalnost samo ukoliko je opozicija jedinstvena u delegitimisanju izbornog procesa.

Imali smo jedinstven stav o Kotoru. Danas, definitivno, nemamo jedinstven stav na Cetinju i ne znamo kakav će biti oko Mojkovca.

SNP zajedno sa Narodnom strankom je odlučila da učestvuje na izborima na Cetinju, oni autonomno grade svoju politiku, a nama svima ostaje da se pozabavimo, bez obzira na različite stavove, da uporno i strpljivo gradimo politiku opozicionog jedinstva.

Emil Kriještorac, NS:
Ovo, ne da je sramno, već je degutabilno, i predstavlja veliko poniženje za sve slobodnomisleće građane Crne Gore. Kako sada voditi kampanju aktivnog bojkota u Kotoru, a opozicija izlazi na Cetinju i u Mojkovcu..

Nemam riječi.

Neka su vam je sa srećom tih nekoliko mandata, ili koji više. Budite dekor ovoj oligarhiji na vlasti.

Ovo na Cetinju je odluka pojedinaca, bolje reći dvoje ljudi, a ne Narodne stranke. To su uradili iz samo njima znanih razloga, i nadam se da će ih Cetinjani za to i adekvatno “nagraditi”, te da će sa ovim izborima i završiti svoje misije.

Zato se slažem da sada treba još jače krenuti u kampanju bojkota. BOJKOT! DO POBJEDE!

Izvor: Vijesti, NM FB Wall, MneB FB Wall

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: