jump to navigation

Samo DPS i SDP podnijeli izborne liste na Cetinju, a SNP smatra da su izbori nelegalno raspisani i podnijela je tužbu October 29, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Iako su donijeli odluku o bojkotu izbora u Kotoru 8. novembra, postoji mogućnost da SNP ipak ne bojkotuje sve lokalne izbore. Opštinski odbor SNP-a na Cetinju pripremio je potpise i svoju listu za izbore za skupštinu opštine Cetinje, planirane za 22. novembar, a Izvršni odbor stranke sinoć je u Podgorici četiri sata raspravljao o tome što da rade.

Konačna odluka mogla bi zavisiti od toga da li će Upravni sud, po tužbi SNP-a, poništiti odluku gradonačelnika Cetinja Mila Jankovića o raspisivanju izbora. SNP smatra da je ona nezakonita jer je Janković, umjesto minimalnih 60, za izbornu kampanju ostavio 59 dana. Ukine li Upravni sud Jankovićevu odluku, SNP će ponovo razmotriti mogućnost da se prijavi za cetinjske izbore. Ako tako odluči, onda će vjerovatno učestvovati i na izborima u Mojkovcu u decembru.

Prema spornoj odluci gradonačenika Cetinja, sinoć u ponoć je istekao rok za prijavu izbornih lista i svoje liste su samo podnijeli DPS i SDP. Bude li ona ukinuta, Janković će ponovo morati da raspiše izbore i onda bi tekli novi rokovi za prijavljivanje izbornih lista. Iz Upravnog suda je “Vijestima” juče rečeno da nijesu još presudili jer čekaju da se Janković izjasni o tužbi SNP-a, koju su mu juče proslijedili.

Najjača opoziciona partija sinoć, nakon sastanka vrha stranke, izdala je zakamuflirano saopštenje, a nakon toga niko od čelnika stranke nije htio da objasni što su odlučili da urade.

“Izvršni odbor SNP je razmatrao aktuelnu situaciju u vezi sa održavanjem lokalnih izbora na Cetinju i u Mojkovcu. Kod Upravnog suda u toku je postupak, po podnesenoj tužbi SNP-a, za poništenje Odluke o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine prijestonice Cetinje, jer nije donijeta u skladu sa zakonom. Novi momenat predstavlja činjenica da je tužba SNP-a danas upućena gradonačelniku Cetinja Milovanu Jankoviću na izjašnjavanje”, piše u saopštenju SNP-a.

Predsjednik cetinjske Izborne komisije Božo Ivanović rekao je “Vijestima” da će se sastati danas i pregledati dostavljene liste.

“Pošto je raspisivanjem izbora predviđeno da se liste dostavljaju do 29. oktobra, postoji izvjesna dilema kod određenih partija, da li to obuhvata i današnji dan. Tako da ako neka partija u toku dana dostavi svoju listu, o njenoj validnosti odlučivaće Izborna komisija”, rekao je Ivanović.

Nosilac liste DPS-a je Dragan Vušurović, a SDP-a Borislav Banović. Ranije su PzP i Nova srpska demokratija najavili da će izbore na Cetinju bojkotovati. Od izbora su odustale i dvije građanske liste – jedna koju čine bivši funkcioneri LSCG i građanska koalicija na čelu sa Brankom Banjom Kaluđerovićem.

Slavko Fuštić uputio je juče otvoreno pismo liderima opozicije, zahtijevajući od njih da objasne što namjeravaju da rade sa izborima na Cetinju i Mojkovcu.

“Bojkotujemo izbore u Kotoru i na Cetinju, a nijesmo sigurni da ih treba bojkotovati i u Mojkovcu. Kao da vlast neće koristiti kriminalne strukture, prijetnje, pritiske, podmićivanja, udbu… i u Mojkovcu, nego samo u Kotoru i na Cetinju”, kaže Fuštić.

“Možda postoji vjera da ćemo u Mojkovcu, uprkos svemu pobijediti. Samo ne znam šta bi pogubnije bilo za opoziciju, poraz ili pobjeda na lokalnim izborima u Mojkovcu? Čini se da bi DPS imao interesa i da namjerno izgubi u Mojkovcu, jer bi time obesmislili ideju bojkota i da je priča opozicije o kriminalcima, pritiscima i udbi prosto netačna”, upozorava Fuštić.

Primjer Cetinjske gimnazije, prema njegovim riječima, trebalo bi da bude poučan cjelokupnoj opoziciji.

“Bojkot, ako vjerujete u ono za što se borite i ako ste spremni da rizikujete i sopstvenu egzistenciju, mora dati rezultat. Da li smo, poštovana gospodo, i mi spremni da rizikujemo koliko i učenici Cetinjske gimnazije. Ako jesmo, naprijed u bojkot. Ukoliko smo se već odlučili za bojkot, a Kotor pokazuje da jesmo, onda to mora biti u potpunosti i na svim nivoima. Moramo napusti Skupštinu Crne Gore, sve odbore i sve lokalne parlamente”, stoji u Fuštićevom pismu.

Advertisements

Comments»

1. PADA_VLADA - October 29, 2009

SNP = DPS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: