jump to navigation

Andrija Popović, bivši liberal: Mi liberali/liberalke ne želimo da sarađujemo sa opozicijom, odlučnost a ne bojkot i beznađe October 29, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Ponukan tekstom „Izbori, bojkot, beznađe“, autora Momira Čolovića, upravitelja stroja iz Kotora, objavljenog u “Vijestima” 23. oktobra 2009, moram iznijeti nekoliko stavova. Želim da naglasim da ono što ću dalje navesti nije odgovor samo Momiru Čoloviću, već i svima onima koji u društvenopolitički život Crne Gore trenutno uvlače tezu kako je vlast izuzetno loša, ali je alternativa takvoj vlasti još gora opozicija.
Smatram da su u pitanju samo opravdanja za sopstvene izbore u proteklih dvadeset godina, koji su proizvod griže savjesti i dodatna opravdanja za sve današnje i buduće izbore.
Kada su liberali/ke u Crnoj Gori imali relevantan uticaj na vlast ili kada su to vršili vlast pa su se pokazali lošijim od dvadesetogodišnje vladajuće garniture? Kada ste nam to pružili priliku da osvojimo 50 odsto mandata u Skupštini Crne Gore, a da smo mi to vaše povjerenje izgubili? Prije će biti da nam nikada niste pružili šansu. Ili barem ne u onoj mjeri u kojoj bi odluke liberala bile od presudnog uticaja. U proteklih dvadeset godina ogroman broj glasača vječne vladajuće koalicije hvalio nam se kako su u stvari „liberali u duši“, ali… i onda bi uslijedila svakakva opravdanja. I mi smo sve to razumjeli i trpjeli. Sada smo vanparlamentarna partija, a gdje je Crna Gora – procijenite sami. A gdje smo mogli biti možda nikada nećemo saznati. Voljom ubjedljive većine građana Crne Gore.
Nevjerovatan je trenutni trend u shvatanju crnogorske političke zbilje. Pogotovo od strane intelektualne elite. Vlast je katastrofalna, opozicija je još gora, a liberali /ke su „ribe koje su napustile svoj prirodni ambijent i sada se koprcaju na suvom“. Koji je to naš prirodni ambijent? Kada smo devedesetih bili avangarda govorilo se da nije naše vrijeme i da nemamo dovoljno snage da nešto mijenjamo. Kada smo u cilju demokratizacije i ljudskih sloboda željeli da prevaziđemo podjele koje Crnu Goru razaraju po nacionalnim linijama i sarađivali sa partijama koje nam nisu programski bliske, tada smo navodno zarad vlasti napustili crnogorske državne interese. Danas kada ne želimo da sarađujemo sa opozicijom koja presipa iz šupljeg u prazno i kada prihvatamo surovu stvarnost da, ipak, većina građana sa gotovo cijelokupnom intelekutalnom elitom, podržava aktuelnu vlast i kada želimo kroz legalne institucije sistema da mijenjamo poredak, ostali smo ispod cenzusa. Pri tome nismo za milimetar odstupili od svog programa. Dok su gotovo sve partije prošle evoluciju od velikosrpske do proevropske, mi smo ono što smo bili i na početku. Partija koja želi suverenu, demokratsku, evropsku Crnu Goru. Miroljubivu državu jednakih mogućnosti i prava za sve njene građane.
I pored toga drugima je rastao rejting, a nama je padao!
Ko je to po volji crnogorskih građana? Ko to brani crnogorskim intelektualcima da se politički aktiviraju? Niko im ne brani. Njihovo političko angažovanje prizivamo dvije decenije, ali nema konkretnog odgovora. Nema hrabrosti, nema realne želje. Za to nije kriva opozicija, a najmanje liberali/ke.
Kada se već pomenuo primjer Tivta i odbrana Tunje, želim da naglasim da su u pitanju savršeni primjeri političkog promišljanja glasača u Crnoj Gori. Na lokalnim izborima u Tivtu prije godinu i po dana, tivatski liberali/ke su učestvovali sa sloganom SVOJI NA SVOME, želeći da istaknu potrebu da građani Tivta očuvaju svoje razvojne potencijale i da se pitaju o ključnim stvarima vezanim za budućnost svog grada. Pokušali su da animiraju viđenije ljude grada i intelektualce kako bi se priključili njihovoj političkoj borbi. Niko nije imao želje za time. Odgovori su uglavnom bili da moraju da sačuvaju svoja mjesta u raznim upravnim odborima, komisijama, da im ćerke i sinovi očekuju zaposlenje itd., itd., ali da su oni tu da pomognu „sve što treba, samo da se javno ne eksponiraju“. Tivatski liberali/ke su osvojili samo nešto više od 5 odsto glasova. Vladajuća DP-SDP koalicija tradicionalno je osvojila većinu glasova. Uslijedili su slučajevi Tunje, Luštice, Krašića, javnih parking prostora i slično. Obistinila se priča tivatskih liberala/ki, ali na izborima za državni parlament, vladajuća koalicija je i pored svega, od strane Tivćana zaslužila još veći broj glasova nego na lokalnim izborima, dok su liberali/ke osvojili još manje, ovoga puta ispod 5 odsto. I to u programski srodnoj i prirodnoj koaliciji DRUGAČIJE, sa Demokratskim centrom.
Umjesto zaključka, citiraću popularnog srpskog kantautora: „Nisu krivci primitivci što su pokupili mast. Korov nikne di god stigne, ma, svaka njima čast, Krivi smo mi… Otkud svi ti paraziti što su nam zagustili? Nemoj, stari moj, KRIVI STE VI ŠTO STE IH PUSTILI!”
Krivi ste jer vam ovako kako je odgovara. U suprotnom bilo bi DRUGAČIJE!
S poštovanjem.
Autor je predsjednik
Liberalne partije
Crne Gore

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: