jump to navigation

Bešićem protivu bojkota: Svaki peti građanin za bojkot a DPS podržava polovina October 26, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Prema anketi CEDEM-a skoro polovina građana nema stav o opozicionom bojkotu loklanih izbora, što analitičar Miloš Bešić objašnjava zbunjenošću biračkog tijela. I dok DPS uživa povjerenje gotovo polovine građana, samo 11 odsto građana vjeruje da je Miomir Mugoša bio u pravu u incidnedntu sa novinarima Vijesti. Podrška ulasku u NATO i dalje je tek malo viša od 30 odsto.

CEDEM-ovo istraživanje pokazuje da gradjane zbunjuje namjera opozicije da bojkotuje lokalne izbore u Kotoru, Mojkovcu i na Cetinju. Svaki peti gradjanin podržava bojkot, svaki treći je protiv, a skoro polovina nema stav o toj namjeri opozicije.

Analitičar CEDEM-a Milos Bešić: “Desava se ono sto se analitčki moglo predvidjeti. Takav jedan potez proizvodi zbunjivanje biračkog tijela. Ljudi naprosto ne znaju da se odnose prema tome. Ne znaju šta to znači. Ne znaju kome to ide u prilog. Ne znaju kakav scenario iz toga slijedi. Kada god imate tako veliki broj gradjana koji o nekom pitanju nemaju stav, to znači da političke partije nijessu dovokjno ubjednljive da im objasne situaciju.”

Istraživanje pokazuje i da bi na parlamemtarnim izborima najviše gradjana glasalo za DPS- 48.7odsto, za SNP 18,7 a za NOVU 8,3 procenta.
Uprkos zavidnom povjerenju u vladajuću partiju, njenom funkcioneru Miomiru Mugoši, gradjani ne vjeruju. Preko 40 odsto njih smatra da su u incidentu Mugosa-novinari Vijesti, novinari bili u pravu: “Preko 40 posto je reklo da je su u pravu novinari, 11 odsto da je u pravu Mugoša, 22.5 odsto smatra da niko nije u pravu i da su obje strane podjednako odgovorne. Koliko sad su gradjani čvrsti u stavu i koliko im je to važno to je nešto drugo. Ja vam ističem ovaj odnos 4:1, ako je posrijedi samo to ko je u pravu.”

Svaki treći ispitanik smatra da je Vlada odgovorna za stanje u KAP-u te da bi trebalo da ulaže novac iz budžeta u revitalizaciju kompanije. Radom Vlade zadovoljno je 46,3 odsto, što je rast u odnosu na ranije istraživanje, dok je percepcija korupcije sa ocjenom 5,86 nešto niža.

Zanimljiv je podatak da 40.5 odsto gradjana smatra da CG ide pravim putem, a 27, 4 pogresnim: “Nivo optimizma koji postoji u Crnoj Gori, je na nivou u nekim najrazvijenijim zemljama EU. To jeste interesantno za tumačenje s obzirom na to da je situacija kod nas mnogo lošija nego u tim zemljama.”

Broj gradjana koji podržavaju ulazak zemlje u EU standardno je visok-76,2 odsto. Takodje standardan je broj i onih koji su protiv ulaska u NATO – 44 procenta. Za je 31,2 odsto.

CEDEM-ovo istrazivanje radjeno je od 14. do 20. oktobra a obuhvatilo je 1007 ispitanika.

Antena M

Advertisements

Comments»

1. hel - October 28, 2009

Viđite analitičara, kako su nam studiozni i promućurni! Kakav lumen! Kakvo deduktivno zaključivanje!:

‘Prema anketi CEDEM-a skoro polovina građana nema stav o opozicionom bojkotu loklanih izbora, što analitičar Miloš Bešić objašnjava zbunjenošću biračkog tijela.’

Stvarno smo jad!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: