jump to navigation

Ranko Krivokapić se plaši da će se bojkot proširiti i na Cetinje i Mojkovac, a SDP ne bojkotuje izbore u Kotoru October 24, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

ranko_krivokapic_04Nacrt zakona o izboru odbornika i poslanika mora biti urađen tokom naredne dvije, tri sedmice, da bi se u decembru dobilo i mišljenje Venecijanske komisije, kazao je, u intervjuu Radiju Crne Gore, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. Iako posao na ovom zakonu nije tehnički dobro vođen, po Krivokapiću, ohrabruje činjenica da se blizu dogovora. Tu se radi o nekoliko sedmica, moguće i o mnogo kraćem vremenu, kazao je Krivokapić.

Venecijanska komisija i OEBS treba da se izjasne o tom zakonu, koji je »posljednji veliki politički izazov Crne Gore, u regulatornom dijelu«, kaže predsjednik crnogorskog Parlamenta.

Razlog zbog koga taj posao treba završiti u naredne dvije – tri sedmice je što je sljedeće zasijedanje Venecijanske komisije u decembru, a potom tek u martu.

Krivokapić je kazao da u vezi sa zastupljenošću manjinskih naroda treba naći model koji treba da izdrži provjeru vremena. A to je osjetljivo pitanje i ključno sporenje, kaže on.

Krivokapić je rekao da se nada da će svi zakoni do 30. aprila naredne godine, što predviđa izmjena Ustavnog zakona o kojoj poslanici crnogorske Skupštine danas raspravljaju, biti usaglašeni sa Ustavom Crne Gore.

Odluka opozicije da bojkotuje izbore u Kotoru radikalna je mjera, a bilo je prostora za dogovor o tom pitanju, kazao je, u programu Radija Crne Gore, predsjednik državnog Parlamenta.

»Mislim da je prostora za dogovor oko nastupa na izborima bilo više, bili su razgovori i sa predsjednikom Crne Gore. Trebalo je da pokušamo i u Parlamentu da se dogovorimo prije nego što se povuče dosta radikalna mjera«, kazao je Krivokapić.

Socijaldemokratska partija nema svog kandidata u Kotoru, ali ne bojkotuje izbore.

»Aktivno smo protiv onih kandidata koji nemaju našu podršku, ali ne bojkotujemo, iako znamo za težinu nekih problema, specifičnih za Kotor, a nijesu za cijelu Crnu Goru«, kazao je Krivokapić.

On se plaši da će odluka o bojkotu izbora važiti i za Cetinje, a moguće i za Mojkovac.

Krivokapić smatra da odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, u kojima je participirao parlament, imaju višeslojnost zbog opozicionog pogleda. »Time imaju i dodatnu objektivnost. Jer, računam da je rezultanta objektivnosti između vlasti i opozicije više na strani vlasti, ali, u svakom slučaju, to mora biti rezultat i jedne i druge strane«, kazao je on.

Krivokapić smatra da je Skupština, u tom smislu, doprinijela i pozitivnoj ocjeni za crnogorski parlament u izvještaju Evropske komisije »a to je da je mnogo više postignutih političkog konsenzusa«.

Komentarišući Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, Krivokapić smatra da je ključno to što je konstatovan progres u svim oblastima.

Objektivna slika je potrebna ne da bi neko Crnoj Gori sudio, već pomogao da se država uspješno kreće ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

»Mi se, ipak, krećemo najbrže. Treba znati da se niko brže od nas nije kretao, što nije malo dostignuće«, rekao je Ranko Krivokapić, u inrevjuu Radiju Crne Gore.

RTCG, 22. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: