jump to navigation

Neusaglašavanja izbornog zakonodavstva sa Ustavom zbog očuvanja šema namještanja izbora October 24, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

zizicČuvanje dobro uhodane šeme namještenih izbora, a ne nemogućnost postizanja dogovora o autentičnoj zastupljenosti manjina, razlog je neusaglašavanja izbornog zakonodavstva sa Ustavom, ocijenio je doskorašnji predsjednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić. On je kazao da je cilj Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije da se izborni zakon ne usaglašava sa Ustavom što je moguće duže.

„Suština je da se zadrži status kvo, da se ništa ne mijenja i ne talasa, jer se tako čuva dobro uhodana šema namještenih izbora i pobjede na osnovu lažnog rezultata“, kazao je Žižić. To je, smatra on, jedini razlog neusaglašavanja zakona sa Ustavom, „a ne nemogućnost sporazuma na autentičnu zastupljenost manjina“.

„To je samo izgovor, kao što su i u prethodna dva puta, kada je usaglašavanje odlagano, izgovori bile slične stvari“, kazao je on.

Tako se, rekao je Žižić, stvaraju osnove za izbore koji nijesu fer i slobodni.

„Izbori koji su namješteni po dobro razrađeniom šemama i postupcima, u kojima caruju falsifikovani birački spiskovi i glasački listići i postoji mogućnost da glasaju državljani drugih država, kao i da se glasa bez rezidencijalnog uslova, i da se po nalogu vlasti glasa u tuđe ime“, naveo je on.

„Kad se tome dodaju tajni izborni fondovi, prijetnje, pritisci i ucjene građana, onda se dobija slika izbora u Crnoj Gori“.

Prema njegovim riječima, izbori u Kotoru, Cetinju i Mojkovcu, sa pravnog stanovišta, su nelegalni, i kao takvi, apsulutno ništavni i suprotni javnom poretku.

„Da postoji nezavisno sudstvo, izbori u ove tri opštine bili bi poništeni“, kazao je Žižić. On je ponovio da je jasno i prirodno da opozicija ne učestvuje na takvim izborima.

„Ako se ovakva situacija nastavi, a ne vjerujem da će taj zakon biti usaglašen za godinu i po do dvije, bojkot treba da se odnosi i na parlamentarne izbore“, smatra Žižić.

Žižić smatra da je izvorni model, kada je u pitanju položaj manjina, u postojećem zakonu, dobar.„Zbog toga je i odbijena radikalna promjena takvog modela od strane predstavnika svih manjina“.

Mina

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: