jump to navigation

Delegitimisati ili dekorisati režim, Zarija Pejović: Bojkot ili žig kolaboratora October 21, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Mojses Naim, bivši ministar trgovine Venecuele, u tekstu objavljenom u NIN-u (20. 08. 2009) daje preporuke potencijalnim diktatorima, kako očuvati vlast bez robusne primjene represivnog aparata. Društveni činioci su sljedeći: milioni siromašnih stanovnika; široko rasprostranjena neravnopravnost; nezamislivo siromaštvo uporedo sa nezamislivim bogatstvom; nepravda, socijalna isključenost i diskriminacija; duboko ukorijenjena korupcija koja prožima sve pore društva; politička i ekonomska elita koja puca od samozadovoljstva, čvrsto ubijeđena da dok je ona na vlasti “ništa loše neće moći da se dogodi“; diskreditovane političke partije; apatična srednja klasa, razočarana u demokratiju, politiku i političare; parlament, pravosuđe i oružane snage, oslabljeni dugim držanjem u indolentnosti, neefikasnosti i korupciji, više je nego lako potkupiti sudiju, senatora ili generala; medijske kuće koje vlasnici koriste za promociju sopstvenih ili trgovinskih interesa; strana sila koja je neutralisana ili zaokupljena drugim prioriteima u svijetu“.

Preporučujući metodologiju vladanja, gospodin Naim savjetuje izazivanje dubokih podjela u društvu i organizovanje što većeg broja „demokratskih“ izbora, koje naziva “garnirungom“ (filovanje, dekoracija).

Da je nekim slučajem harizmatičnom Isailu Šljivančaninu, protivkandidat bio nešto harizmatičniji predsjednik Obama, možda i ne bi pobijedio u utrci za gradonačelnika Žabljaka. Međutim, da se gospodin Obama namjeri na harizmatičnijeg Brka, gradonačelnika Mojkovca, tu bi moguće doživio poraz. Iz Mojkovca bi otišao zbunjen činjenicom da u izbornom štabu protivkandidata sjede (i aktivno participiraju u kampanji) šefovi “crnogorske CIE i FBI-a“.

Konačno treba da donesemo odluku hoćemo li da režim dekorišemo ili delegitimišemo. Bojkot izbora, povlačenje iz obesmišljenih institucija, snažna diplomatska inicijativa. Demokratske snage moraju iskazati čvrstu riješenost u ispunjavanju evropskih standarda i integracije u NATO savez, kao neophodne uslove prosperiteta i stabilnosti, ali uz jasan zahtjev evro-atlantskim subjektima da podrže demokratizaciju Crne Gore. Zapad treba da odluči da li će i dalje da legitimiše režim, koji u kriminalnoj mreži Balkana ima ulogu koja je u ratnim flotama namijenjena nosačima aviona.

Gospodin Milić je predložio da „predsjednik“ Vujanović pozove političke lidere na zajedničke dogovore. Pitam gospodina Milića da li je Vujanović legitiman predsjednik? Da li je pošteno, harizmom, gospodin Vujanović pobijedio sva tri lidera opozicije, između ostalog i njega. Upravo su ti izbori pokazali potpunu kontrolu i obesmišljenost političkog sistema. Sastanak sa uticajnim „predsjednikom“ Vujanovićem se, naravno, pokazao besmislenim.

Trenutak je da se opozicija pokrene, jer bi u suprotnom neki mogli da ponesu ružan žig kolaboracije sa režimom, i da u budućoj iteraciji raspodjele moći budu potpuno marginalizovani. Sjetite se Draškovićevog SPO-a.

Nije principijelno baviti se primjerima sekundarne korupcije, a Đukanovića i kompanjone oslovljavati sa „predsjedniče“ ili „ministre“, simulirajući demokratski sistem. Na taj način se legitimiše suštinska, primarna, politička korupcija, njihovo uzurpiranje vlasti na temelju nedemokratskih izbora.

Vrijeme je za demokratsko okupljanje istaknutih pojedinaca, bilo da su u političkim organizacijama ili van njih. Energija se mora kanalisati ako hoćemo promjene. Bojkotuj ih, ne poštuj i pridruži se predstojećim protestima, nijesu jaki onako kako se predstavljaju.

Vijesti, DNMN, 21. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: