jump to navigation

Režimski analitičar Srđan Darmanović: Izbori u zadnjih deset godina su bili regularni October 17, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

darmanovicBojkot izbora u višepartijskom sistemu nikada ništa nije donio nijednoj partiji. Uspjeh u višepartijskom sistemu se dobija na izborima, a ne van njih, smatra prof. dr Srđan Darmanović.

On je, podsjećajući da je SNP na prošlim parlamentarnim izborima uspjela da u velikoj mjeri vrati nekadašnje biračko tijelo i postane čvrsto druga po snazi partija u Crnoj Gori, kazao da ne razumije zašto se ta partija priklanja politici bojkota izbora. Kao da ponovo, na neki način, ide u korist sopstvene štete, jer interesi ove partije, vjerovatno, nijesu identični sa interesima stranaka koje teško mogu da ostvare značajniji rezultat i nemaju šta da izgube, kaže Darmanović.

Izbori u Crnoj Gori su, bar u posljednjih desetak godina, od relevantnih međunarodnih organizacija ocjenjivani kao manje – više normalni i regularni, tako da je teško vjerovati da bojkot može nešto da donese, istakao je Darmanović.

On je upozorio da je bojkot izbora dvosjekli mač za onoga ko ga primjenjuje. Ideja bojkota nije da pobijedite, nego da delegitimizujete institucije i time nanesete štetu svojoj zemlji u međunarodnim razmjerama, odnosno skrenete pažnju evropskim i drugim relevantnim faktorima da u zemlji nešto nije u redu sa izborima. Međutim, poruka koja se time šalje je da svaka opozicija, u bilo kojoj zemlji, koja izgubi izbore, može da na sljedećim proglasi strategiju bojkota i time pokuša da političko nadmetanje izmjesti iz institucija ka vaninstitucionalnom sukobu. Ova logika će od naših evropskih partnera veoma teško biti prihvaćena, smatra Darmanović.

– Ne znam šta bi se desilo da u nekoj drugoj zemlji odete kod predsjednika i kažete da ne želite da izađete na izbore jer na njima, navodno, učestvuje organizovani kriminal, kao što je to učinila crnogorska opozicija. To je vrlo generalna optužba koju možete da potegnete bilo gdje u postkomunističkim zemljama, pa čak i u nekim starim demokratijama, ali pretpostavljam da bi takva optužba uglavnom bila shvaćena kao predizborna propaganda. Zato ne vjerujem da se s tim argumentom može privući značajnija pažnja, kaže Srđan Darmanović, ističući da su u tehnologiji i standardizaciji mjerenja regularnosti izbora koje primjenjuju OEBS, SE i druge međunarodne organizacije, drugačiji kriterijumi u igri.

Izvor: Pobjeda

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: