jump to navigation

GO SNP večeras i zvanično odlučio: Ne izlazimo na kotorske izbore October 14, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

snpGlavni odbor Socijalističke narodne partije odlučio je večeras da ta stranka ne učestvuje na izborima za predsjednika opštine Kotor, koji su zakazani za 8. novembar.

»To znači da SNP neće predlagati svog kandidata, niti davati političku podršku bilo kom drugom kandidatu za predsjednika opštine Kotor«, navedeno je u saopštenju. GO je ovlastio Opštinski odbor SNP Kotor da u koordinaciji sa rukovodstvom partije donese odluku da li će predstavnici stranke, radom u organima za sprovođenje izbora, učestvovati u kontroli izbornog procesa.

U obrazloženju odluke GO navodi se da je Opštinski odbor SNP Kotor, nakon raspisivanja izbora za predsjednika opštine, kroz odgovarajuću partijsku proceduru konstatovao da ima kandidate, koji bi svojom stručnošću, autoritetom, znanjem i ugledom zadobili povjerenje građana.

»Uprkos tome, GO, uz punu koordinaciju sa Opštinskim odborom SNP Kotor, odlučio je da partija ne učestvuje na izborima za predsjednika opštine, ne predlaže svog kandidata, i ne daje političku podršku bilo kom drugom kandidatu«, dodaje se u saopštenju.

Razlog za takvu odluku, kako se dodaje, je činjenica da izborno zakonodavstvo, a posebno Zakon o izboru predsjednika opštine, nije usklađeno sa Ustavom Crne Gore. Razlog je i odbijanje parlamentarne većine da u rad Radne grupe za usklađivanje izbornog zakonodavstva uvrsti i usklađivanje tog Zakona.

»Iz tog razloga SNP je pred Ustavnim sudom 6. oktobra pokrenula inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru predsjednika opštine. SNP nastavlja borbu za ostvarenje svojih programskih ciljeva – poštovanje principa ustavnosti i vladavine prava«, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da izbori, sprovedeni na osnovu zakona koji nijesu usklađeni sa Ustavom, ne mogu biti ni legalni ni legitimni, niti mogu biti osnova za konstituisanje bilo koje vlasti, pa samim tim ni izvršne vlasti u Kotoru.

Mina, 13. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: