jump to navigation

Bojkot izbora u Kotoru – LIDERI OPOZICIJE JUČE SA PREDSJEDNIKOM FILIPOM VUJANOVIĆEM, SVAKO PRIČAO SVOJU PRIČU October 13, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

milic medojevic mandicPodgorica – Lideri tri najjače pozicione partije saopštili su juče predsjedniku države da se država ne bori dovoljno protiv organizovanog kriminala, što je on negirao, rezime je jučerašnjeg sastanka Srđana Milića, Andrije Mandića i Nebojše Medojevića sa Filipom Vujanovićem.
Nakon tročasovnog sastanka u Vujanovićevom kabinetu, opozicionari su novinarima saopštili da će bojkotovati lokalne izbore u Kotoru, te da će njihov odnos prema izborima na Cetinju i Mojkovcu zavisiti od budućeg odnosa vlasti prema kriminalcima.
Predsjednici SNP-a, Nove i PzP-a rekli su da su šefu države jasno stavili do znanja da je došlo vrijeme za istinsku borbu protiv te pošasti i da opozicija neće dati legitimitet izborima na kojima glavnu riječ, kao i do sada, imaju predstavnici organizovanog kriminala.
Milić je objasnio da je Vujanović odgovorio kako smatra da ne postoji nijednač čovjek iznad zakona i da, za razliku od njih, smatra da ima političke volje za obračun sa kriminalom.
\\\”Prenijeli smo poruku da opozicija neće dati legitimitet nedemokratskom izbornom procesu i mi nećemo učestvovati na lokalnim izborima u Kotoru\\\”, naglasio je Mandić.
Na pitanje da li će opozicija bojkotovati i lokalne izbore na Cetinju i Mojkovcu, predsjednik SNP-a je odgovorio: \\\”Ukoliko ne bude djela, biće bojkota. Odnosno, SNP smatra da je proces koji je započet u Kotoru nelegalan, jer Zakon o izboru predsjednika opštine nije usaglašen sa Ustavom\\\”.
Milić je dodao da je i Vujanović \\\”priznao\\\” da mu njegove predsjedničke ingerencije dozvoljavaju da se uključi u borbu protiv osoba koje se nalaze u takozvanoj Bijeloj knjizi kriminala.
On je podsjetio da je Vujanović predsjednik Savjeta za odbranu, u kome sjede premijer Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.
\\\”U nacionalnoj Strategiji za odbranu i bezbjednost piše da je kriminal najveća prijetnja… Oni su, dakle, najodgovorniji za pitanje da li se sprovodi ta borba i da li je to dovoljno. Rečeno je da su oni raspravljali oko organizovanog kriminala, pa o tome pitajte g. Vujanovića\\\”, odgovorio je Milić.
Mandić je rekao da su lideri opozicije pozvali Vujanovića da sa njima stane u front borbe protiv organizovanog kriminala.
\\\”Iskazali smo spremnost da usaglasimo izborno zakonodavstvo i ugradimo preporuke OEBS-a, a Vujanovića pozvali da, sa zakašnjem od 20 godina, pomogne u organizovanju nekog okruglog stola između vlasti i opozicije kako bi dobili prve demokratske izbore\\\”, rekao je Mandić.
Medojević je, takođe, rekao da je pozvao Vujanovića da konačno otvore dijalog o uslovima i izbornoj praksi, gdje, kako je kazao, vladajuća koalicija godinama pobjeđuje zloupotrebom državnih resursa i uz direktno učešće bezbjednosnih službi i kriminalnih organizacija: \\\”Očekujemo da će najodgovorniji državnici shvatiti da ulazimo u političku krizu i da moramo razgovarati o tome koji su to uslovi za organizovanje prvih fer i slobodnih izbora. Ukoliko ostane status kvo, bojimo se da će kriza eskalirati na političkom, ali i bezbjednosnom planu. Ništa nećemo postići ako se pozivamo na rezultate izbora, koji su pokradeni\\\”.
On je Vujanoviću rekao da je ključni politički problem neodrživa ustavna, pravna i državnička pozicija premijera koji je, kako je kazao, zvanično optužen pred pravosuđem Italije za zločinačko udruživanje radi distribucije cigareta i pranja novca.
\\\”Takva pozicija premijera kvari politički ambijent i rezultira stanjem da druge nadležne institucije ne mogu da se izbore sa organizovanim kriminalom\\\”, rekao je on.
Medojević je dodao da je Vujanoviću predložio da je međunarodna obaveza Crne Gore da otvori taj postupak, po dokazima tužioca Šelzija, i da bi bilo državnički odgovorno da se Đukanović odrekne imuniteta, ode na suđenje u Bari i dokaže svoju nevinost.

Vujanović ne vjeruje da može biti privilegovanih
Iz kabineta Vujanovića saopšteno je da je predsjednik Crne Gore na sastanku konstatovao odlučnost svih državnih organa da se suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji i da je saopštio da u državi niko ne može biti zaštićen ni privilegovan.
\\\”U okviru Savjeta za odbranu i bezbjednost, predsjednik je iskazao spremnost da i nadalje pitanje organizovanog kriminala i korupcije bude tretirano u skladu sa ustavnom pozicijom tog tijela\\\”, piše u saopštenju.
Navodi se da je Vujanović saopštio da je važno da se usaglašavanje izbornog zakonodavstva obavi što prije i da izmjene treba da poštuju građanski karakter države i da se opredijele za model koji će, kako piše, autentično predstaviti manjine i sačuvati dobre odnose među njima.

SNP neće na izbore zbog neustavnosti zakona
Milić je kazao da SNP neće učestvovati na izborima za gradonačelnika Kotora jer Zakon o izboru predsjednika opština nije usaglašen sa Ustavom. On je dodao da je, tim povodom, njegova partija juče Ustavnom sudu podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona sa Ustavom.
\\\”Imamo sumnju u kompletnu legalnost izbornog procesa u Kotoru, a u koliko izborno zakonodavstvo ne bude bilo usaglašeno, imaćemo sumnju u legalnost procesa i na Cetinju i u Mojkovcu\\\”, rekao je Milić.
Glavni odbor SNP-a danas ili sjutra treba da razmotri Milićev stav da ta partija ne izlazi na kotorske izbore 8. novembra.

Vijesti

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: