jump to navigation

Režimski analitičari u Vijestima: Bolje je da izađu na izbore i izgube October 12, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

Bojkot lokalnih izbora neće ugroziti režim, ali bi opoziciono jedinstvo moglo da bude recept za smjenu vlasti u Crnoj Gori.

To je ocjena beogradskih političkih analitičara, koji smatraju da opozicija koja želi da bude ozbiljan konkurent režimu o bojkotu mora razmišljati tek kada iscrpi sva ostala politička rješenja. Glavni urednik beogradskog nedjeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković smatra da je bojkot izbora za opoziciju najgora opcija, pojašnjavajući da takav politički rulet rijetko donosi nikakve rezultate.

“Bolje je da izlaze na izbore i da gube, nego da neizlazeći gube izbore. To dugoročno kruni narodno uvjerenje da regularnim izbornim putem može bilo šta da se promijeni… Kada je srpska opozicija bojkotovala Miloševića on se nije sjekirao mnogo, i mislim da bojkot nije neko rješenje za jade crnogorske opozicije”, tvrdi on.
Mogućnost da na sličan način nasjekiraju Mila Đukanovića, proteklih nedjelja najavljuju lideri tri najjače opozicione partije, upozoravajući na mogućnost bojkota lokalnih izbora u Kotoru, Cetinju i Mojkovcu. Nakon protesta zbog mogućih neregularnosti u kampanji, ali i mogućnosti da na izborima učesvuju ljudi iz kriminlanih krugova, predsjednici SNP, PzP i Nove danas će sa presjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem razgovarati o usaglašavanju izbornog zakonodavstva sa Ustavom Crne Gore i stvaranju jedinstvenog fronta borbe protiv organizovanog kriminala. U slučaju da nakon razgovora ne bude pomaka, Srđan Milić, Nebojša Medojević i Andrija Mandić najavili su mogućnost bojkota izbora.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović tvrdi da je bojkot izbora krajnje političko rješenje, objašnjavajući da je takav politički korak opravdan samo ako predstavlja uvod u širu koordinisanu akciju za destabilizaciju režima. Napominjući da je iz Beograda teško suditi o tome da li ignorisanje lokalnih izbora u Mojkovcu, Cetinju i Kotoru ima smisla, Vukadinović je kazao da je za uspješan bojkot potrebno obezbjediti kritičnu masu i pokrenuti građane da protestuju i ugroze režim i dodao da nije siguran da li takva kritična masa postoji u ovom trenutku u Crnoj Gori.

“Ako opozicija razmišlja ili najavljuje bojkot lokalnih izbora onda je to, čini mi se, više posljedica toga što naprosto nemaju puno boljih opcija. Dakle, ukoliko nije dio neke šire koordinisane akcije, bojkot pojedinih izbora, pogotovo lokalnih, gotovo da ništa ne znači i ne pomaže”, ocijenio je urednik časopisa “Nova srpska politička misao”.

Prije nego se odluče na tako riskantan politički potez, tvrdi Vukadinović, opozicija mora biti sigurna da pojedinačno ili udruženo nema velikih šansi da pobijedi na izborima. On kaže da se u tom slučaju bojkotom održava politička tenzija i podiže napetost.

“To ima smisla samo ako raspolažu adekvatnom snagom, političkom, medijskom i, na kraju krajeva, finansijskom logistikom. Ne mogu sa sigurnošću govoriti da crnogorska opozicija pojedinačno ili u cjelini u ovom trenutku raspolaže takvom logistikom. Bez nje taj bojkot nema mnogo smisla”, smatra on.

Vukadinović tvrdi da povod za pokretanje širokog bojkota ne mora biti krupan. On upozorava da, u slučaju širokog bojkota, opozicija mora imati viziju kako da kanališe narodno nezadovoljstvo i otvori perspektivu za smijenu režima. U odsustvu takve perspektive, tvrdi on, odluka o neučestvovanju na izborima djelovala kao očajnički potez.

“Ono što jeste dilema i što je meni malo sumnjivo je da postoji snaga koju bi tu kapislu mogla pretvoriti u ozbiljnu političku detonaciju. Ovako se čini da su vjerovatno veće šanse da to bude još jedan politički ćorak”, kazao je Vukadinović.

Iako se primjer stvaranja Demokratske opozicije Srbije (DOS) i 5. oktobar često pominju kao recept za smjenu Đukanovićevog režima, Vukadinović podsjeća da je u konačnoj odluci srbijanskih opozicionara da formiraju DOS i sruše Miloševića značajnu ulogu imala logistika iz Brisela i Vašingtona. On je pojasnio da je međunarodna zajednica najpre donijela odluku da pusti Miloševića niz vodu, pa tek onda počela aktivno da radi na ujedinjenju opozicije. Vukadinović tvrdi da crnogorski premijer, za sada, u međunarodnoj zajednici još uvek ima uticajne saveznike.

“Siguran sam da je jedan dio međunarodne zajednice nezadovoljan Đukanovićevom politikom, ali sam siguran da i dalje neki uticajni centri smatraju da je on u ovom trenutku, ako ne najbolje onda najmanje loše rješenje za Crnu Goru. Upravo se posljednjih mjeseci najavljuje intenziviranje rada na priključenju Crne Gore NATO strukturama i mislim da je to pomalo neka vrsta trgovine crnogorskog premijera i SAD. Dok g. Đukanović na tom ključnom međunarodnom i bezbjednosnom planu isporučuje ono što zapad i SAD žele, mislim da će ga oni tolerisati. Pitanje je šta će biti posle”, smatra on.

Podsjećajući da je i srbijanska opozicija nekoliko puta bezuspješno pokušavala da ujedinjenjem i bojkotom stane na kraj Miloševićevom režimu, Vukadinović smatra da je stvaranje ujedinjenog opozicionog političkog bloka jedan od preduslova za smjenu autoritarnih režima. Ističući da opoziciono jedinstvo najčešće propada zbog stranačkih interesa i liderskih sujeta, Vukadinović je ocijenio da su svi dosadašnji pregovori crnogorskih opozicionara uglavnom potvrđivali to pravilo. On smatra da bi jedino neposredna egzistencijalna ugroženost opozicionih političara mogla ubrzati ujedinjenje, podsjećajući na primjer ujedinjenja stranaka u Srbiji nakon što su nekim od opozicionih lidera 1999. bili ugroženi i životi.

“Onda sve politikanske zađevice i kalkulacije padaju u vodu i to je jedan od faktora koji može dovesti do uspješnog ujedinjenja opozicije i, eventualno, emene vlasti. Odavde teško mogu presuditi da li je takva situacija nastala, ili je bar na pomolu u Crnoj Gori”, smatra Vukadinović.

Vijesti, 12. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: