jump to navigation

Nikšić – Na jučerašnjem protestu bilo mnogo više ljudi nego prošlog petka – Željezara dnevno na građane izruči 24 tone industrijskog otpada October 10, 2009

Posted by montenegrobojkot in Uncategorized.
Tags:
trackback

„Kada sva drveća budu posječena, kada sve životinje budu polovljene, kada sve vode budu zagađene, kada sav vazduh ne bude siguran za udisanje, samo tada ćete shvatiti da se novac ne može jesti“, stoji u proročanstvu indijanskog Kiri naroda.

Izgleda da Nikšićani još nijesu čuli za to, pa ih je na jučerašnjem protestu koji je usmjeren na rješavanje problema zagađenja od Željezare bilo mnogo više nego prošlog petka, ali malo ako se zna da u gradu živi više od 80.000 stanovnika.

Juče je počelo potpisivanje peticije za zdrav vazduh, dijeljeni su pamfleti za poziv građanima da se uključe u mirne proteste, kao i brošure koje je uradilo Udruženje građana „Ozon“ gdje stoje svi članovi iz Ustava i Zakona o životnoj sredini koji svakom građaninu daju pravo na zdravu životnu sredinu, te članovi koji se odnose na odgovornost za štetu u životnoj sredini i hitni postupci koji se moraju uraditi.

Prikazana je i izložba fotografija i kreacija pod sloganom „Vrijeme ističe“, a sve je to pratila adekvatna muzika nazvana „Željezarski mix“, gdje su se čule pjesme poput „Pogledaj dom svoj anđele“, „Pada crni snijeg“, „Nema više vremena“, „Sve je laž“, „Zar je to sve što imam“, „Doviđenja tugo“.

Ivica Drašković, koji živi u naselju Stara varoš, došao jesa brataničnama da “doprinese spasu grada“.

„Ne želimo mi da ugasimo giganta koji je izgradio naš grad i koji prehranjuje toliko ljudi. Hoćemo samo da skrenemo pažnju da je krajnje vrijeme da se urade filteri koji su davno obećani. Neka samo ispune obećanje i biće dobro“, kazao je Drašković i dodao da je valjda svima jasno koliko je grad zagađen i koliko je porastao broj oboljelih od karcinoma.

Milorad Kavaja smatra da protesti jesu pravi način da se skrene pažnja na zagađenje, ali se plaši da neće imati nikakvog efekta.

„Pitam se samo kada je gradonačelnik Nikšića uzeo u zaštitu svoje građane koje godinama truje Željezara i koji obolijevaju od kancera. Željezara je nekada imala 7.000 zaposlenih, a danas 1.500. Kamo sreće da je zbog zdravlja zatvore, jer ona nije vrijedna zdravlja jednog djeteta. Sramota je pozivati se na ekološku Crnu Goru kada im je Nikšić ovakav”, kazao je Kavaja, čiji sin sa porodicom živi u naselju Rubeža, pored Željezare.

„Da imam mogućnosti iselio bi ih. Kakva ironija – Ana Mišurović je još 2004. godine rekla da se u vazduhu zbog Željezare nalaze kancerogene materije koje truju građane i niko ništa nije preduzeo povodom toga. Ali zato dovode ekipe da snime zagađenje kada pada kiša i Željezara ne radi, kada se ništa ne može snimiti. Ne dovode ih kada Željezara radi“, kazao je Kavaja.

Ako je prošlog petka Miloš Burić bio jedina beba na protestu, juče je djece bilo dosta. Sanja Nikolić je došla sa suprugom i dvoje djece koji imaju godinu i tri i po godine.

„Živim u naselju Dragova Luka gdje se zagađenje užasno osjeća. Sin je prije nekoliko dana imao gušenje i morao je četiri dana ostati u bolnici“, kazala je Sanja.

Slobodan Ivković, koji je radni vijek proveo u JPK „Čistoća“, ogorčen je zbog slabog odziva građana.

„Ovo je katastrofa i bruka. Ovo nigdje na svijetu nema. A nekakva smo ekološka država. Koja crna ekološka država“, pitao se Ivković koji smatra da je strah glavni krivac za nedovoljni odziv Nikšićana.

On je kazao da se zagađenje primjećuje kada je biljni svijet u pitanju.

„Dovoljno je da se pogleda krug Željezare koji je bio uređen, a već su pojedine vrste nestale”, kazao je Ivković.

Zoran Petković, koji živi blizu Željezare, na protest je došao sa suprugom i dva sina.

„Svaki komentar je suvišan. Sva je ova priča davno apsolvirana i sada je sve na onima koji ovaj problem mogu da riješe“, kazao je Petković, čiji sinovi imaju bronhijalne probleme.

Predsjednik „Ozona“ Aleksandar Perović kazao je da to Udruženje podržava inicijativu “koja je potpuno opravdana s obzirom da živimo u jednoj od najzagađenijih životnih sredina u Crnoj Gori”.

“Sljedećeg vikenda ćemo na skupu Savjeta za globalne klimatske promjene, gdje će biti prisutan veliki broj ministara zaštite životne sredine iz regiona, podijeliti brošure u kojima se nalaze svi članovi iz Ustava i zakona koji govore o zaštiti životne sredine, kao i onaj dio koji se tiče odlaganja rješavanja problema“, kazao je Perović.

On je istakao da će sastanak, koji će sljedeće sedmice biti organizovan sa predstavnicima Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i ekoloških NVO, iskoristiti da predstave tu građansku inicijativu i da ukažu na zakonske akte koje su dužni da poštuju.

Svi se nadaju da će iz petka u petak biti sve više onih čija je svijest počela da se budi.

“Ovi protesti su prava stvar i nadam se da će uroditi plodom“, kazala je Nataša Krivokapić, koja ima pravu malu kolekciju fotografija i video snimaka na kojima su vidljivi efekti zagađenja od Željezare.

Organizatori protesta, građani i NVO „PD Unlimited“, „Udruženje za održivi razvoj Pive“, „Regionalni razvoj – Centar“, „Scena“, „Biciklistički klub Perun“, „Speleološko društvo Nikšić“ i Ekološko društvo „Vidrovan”, dijelili su i flajere sa pozivom da se što veći broj građana uključe u protest protiv zagađenja koje aaziva Željezara.

„Poziv za one koji daju trećinu plate na privatne doktore i ljekove, za one kojima je Brezovik drugi dom, koji misle na svoju djecu, koji za djecu kupuju inhalatore, a od prije nekoliko godina nijesu ni postojali u ovom gradu, koji nose pumpicu u džepu, koji noćima zatvaraju balkonska vrata od nesnosnog smrada koji se širi iznad grada, koji žive pored Željezare, koji boluju od hroničnog bronhitisa, astme, kancera pluća, koji su već izgubili, ili su na pragu da izgube svoje najmilije od najtežih bolesti, koji traže svoje pravo na čist vazduh i zdravu životnu sredinu. Jednostavno, dođite svi“ poručuju organizatori.

Na protestu je bio i arhitekta Boško Banićević, koji je uradio tri transparenta na kojima je pisalo „Nadležni, pet minuta je do 12, spriječite trovanje građana“, „Nadležni, u Nikšiću se truju i vaša djeca“ i „Omogućite nam da dišemo“.

„Ovo što se Nikšiću dešava je javno trovanje građana. Ovo nije katastrofa, ovo je tragedija. Nikšić je najzagađeniji grad u Evropi, a podaci govore da Željezara dnevno na građane izruči 24 tone industrijskog otpada. Pomnožite to sa 365 dana, pa da vidimo koliko je to. Bio sam 15 godina u zabludi, jer sam mislio da Željezara truje samo kotlinu, dok jedno jutro sa Trebjese nijesam vidio da je sve zagađeno, svi vrhovi koji okružuju kotlinu“, kazao je Banićević, koji je dugo radio u Vladi Crne Gore kao arhitekta za urbanizam i iz Podgorice „pobjegao“ zbog vrućine.

Nije ni sutio da je Podgorica „raj“ u odnosu na Nikšić.

*************************************************

Grupa građana i nevladinih organizacija iz Nikšića
započela je kampanju

PRESTANITE DA NAS UBIJATE!!!

koja je usmjerena na rješavanje alarmatnog problema zagađenja
okoline i emitovanja kancerogenih materija od strane Željezare Nikšić.

Pomenuta grupa građana i nevladinih organizacija poziva sve
savjesne građane i predstavnike NVO da se pridruže protestima.

Više informacija na sajtu www.zeljezara-ubija.me/

*************************************************


zeljezara-ubija.me, Vijesti, 10. oktobar

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: